Ceaiul de coada-calului in medicina naturista

Una dintre cele mai populare plante medicinale, cunoscuta si sub numele de barba ursului, sirulita sau iarba de cositor, coada-calului are surprinzatoare efecte antiseptice, detoxifiante, regleaza tensiunea arteriala, este recomandata in afectiunile renale si digestive, dar poate fi folosita sub forma de infuzie si extern pentru vindecarea mai rapida a ranilor superficiale. In tratamentele alternative se foloseste intreaga planta, mai putin radacinile, iar in magazinele specializate veti gasi ceai de coada-calului ce poate fi preparat foarte simplu dintr-o lingura cu varf de planta uscata la o cana de apa fierbinte. Se infuzeaza pentru 10-15 minute si se bea o cana sau doua zilnic pe perioada tratamentului, doar dupa ce ati mancat. Veti mai gasi coada-calului si sub forma de tinctura sau pulbere. 
 
- infuzia de coada-calului se foloseste extern aplicandu-se sub forma de comprese pe eczeme, rani superficiale, iritatii, locuri unde simtiti dureri articulare si reumatismale
- puteti adauga infuzia de coada-calului in apa de baie pentru detoxifierea organismului, reducerea inflamatiilor si a durerilor musculare
- este un excelent diuretic, fiind recomandata o cura de 10-14 zile in care veti bea cate 2-3 cani de ceai rece, neindulcit, in 24 de ore, doar dupa masa
- ceaiul este recomandat anemicilor, convalescentilor si celor care vor sa elimine mai usor toxinele din corp
- ajuta la protejarea mucoasei gastrice, recomandata in cazuri de ulcer si hiperaciditate, regleaza digestia si reduce frecventa balonarii si a crampelor abdominale
- folositi infuzia de coada-calului in apa de baie pentru a reduce transpiratie excesiva
- extern ceaiul rece poate fi utilizat pentru clatirea parului deteriorat, cu fire slabite si despicate la varf sau cu matreata
- compresele pot fi aplicate si pe vanatai si zone cu umflaturi pentru a le vindeca mai usor
- cei care fac o cura anuala sau bianuala de ceai de coada-calului vor avea articulatii mai tinere si mai elastice, mai rezistente
- este un remediu naturist eficient si in prevenirea sau tratarea diabetului

Foto: wikipedia.org

Articole asemănătoare

  • Chimenul in medicina naturista

    Dincolo de bucatarie chimenul este utilizat in medicina traditionala pentru a preveni si trata mai multe afectiuni, semintele mici, tari si aromate fiind folosite pentru ceaiuri sau preparate sub forma de tincturi. Sunt o buna sursa de fibre, minerale (fier, potasiu, calciu, mangan) si vitamine (A, C, E).

  • Sapte ceaiuri medicinale si beneficiile oferite de acestea

    Ceaiul de musetel: una dintre cele mai cunoscute si des folosite plante medicinale este folosita de multa vreme in medicina naturista, iar ceaiul fierbinte, cu sau fara indulcitor, aromat si cu gust placut, este recomandat pentru calmarea durerilor de gingii si dinti, ameliorarea durerilor digestive sau a crampelor musculare, dar si pentru tratarea reumatismului sau a indigestiei.

  • Ceai de musetel cu ghimbir si rozmarin pentru un somn odihnitor

    Planta folosita in medicina naturista pentru a trata o gama larga de afectiuni, musetelul este infuzat alaturi de ghimbir, lamaie si rozmarin pentru un ceai cu gust placut, care va relaxa intregul organism. O cana din acest ceai, baut cald inainte de culcare, cu sau fara putina miere, ne ajuta sa avem un somn mai bun si mai odihnitor.

  • Telina in medicina naturista

    Atat radacina cat si frunzele aromate pot fi folosite in diverse retete delicioase, dar telina este des intalnita si in medicina traditionala, pentru a preveni sau a trata naturist o gama larga de afectiuni. Banala telina are surprinzatoare efecte antibiotice si detoxifiante, si indiferent de felul in care o veti adauga dietei va veti putea bucura de beneficii diverse.

  • Ghimbirul in terapiile naturiste

    Ales pentru aroma sa picanta, usor de recunoscut, folosit sub forma de pudra, ras sau taiat in bucatele mai mari sau mai mici, ghimbirul este folosit tot mai des in bucatarie, in retete diverse, insa este de multa vreme o prezenta obisnuita si in medicina naturista.