Ceaiul de coada-calului in medicina naturista

Una dintre cele mai populare plante medicinale, cunoscuta si sub numele de barba ursului, sirulita sau iarba de cositor, coada-calului are surprinzatoare efecte antiseptice, detoxifiante, regleaza tensiunea arteriala, este recomandata in afectiunile renale si digestive, dar poate fi folosita sub forma de infuzie si extern pentru vindecarea mai rapida a ranilor superficiale. In tratamentele alternative se foloseste intreaga planta, mai putin radacinile, iar in magazinele specializate veti gasi ceai de coada-calului ce poate fi preparat foarte simplu dintr-o lingura cu varf de planta uscata la o cana de apa fierbinte. Se infuzeaza pentru 10-15 minute si se bea o cana sau doua zilnic pe perioada tratamentului, doar dupa ce ati mancat. Veti mai gasi coada-calului si sub forma de tinctura sau pulbere. 
 
- infuzia de coada-calului se foloseste extern aplicandu-se sub forma de comprese pe eczeme, rani superficiale, iritatii, locuri unde simtiti dureri articulare si reumatismale
- puteti adauga infuzia de coada-calului in apa de baie pentru detoxifierea organismului, reducerea inflamatiilor si a durerilor musculare
- este un excelent diuretic, fiind recomandata o cura de 10-14 zile in care veti bea cate 2-3 cani de ceai rece, neindulcit, in 24 de ore, doar dupa masa
- ceaiul este recomandat anemicilor, convalescentilor si celor care vor sa elimine mai usor toxinele din corp
- ajuta la protejarea mucoasei gastrice, recomandata in cazuri de ulcer si hiperaciditate, regleaza digestia si reduce frecventa balonarii si a crampelor abdominale
- folositi infuzia de coada-calului in apa de baie pentru a reduce transpiratie excesiva
- extern ceaiul rece poate fi utilizat pentru clatirea parului deteriorat, cu fire slabite si despicate la varf sau cu matreata
- compresele pot fi aplicate si pe vanatai si zone cu umflaturi pentru a le vindeca mai usor
- cei care fac o cura anuala sau bianuala de ceai de coada-calului vor avea articulatii mai tinere si mai elastice, mai rezistente
- este un remediu naturist eficient si in prevenirea sau tratarea diabetului

Foto: wikipedia.org

Articole asemănătoare

  • Gutuia in medicina naturista

    Un fruct frumos, cu gust dulce-acrisor, evocand zilele de toamna, gutuia este mai rar consumata ca gustare si mai mult sub forma de peltea, gem sau mancare, oferind organismului vitamina A, C si B, minerale, zaharuri.

  • Mararul in medicina naturista

    Folosit in diverse retete culinare pentru aroma sa usor de recunoscut, mararul poate fi intalnit si in medicina naturista unde este utilizat fie proaspat, fie sub forma de suc, tinctura sau seminte (usor de gasit in magazinele naturiste), avand o gama larga de utilizari.

  • Cuisoarele in medicina naturista

    Cum au surprinzatoare efecte antibacteriene, antifungice, dezinfectante si analgezice, cuisoarele pot fi folosite simple, sub forma de tinctura, infuzie sau ulei esential (usor de gasit in magazinele naturiste).

  • Tratamente naturiste cu tataneasa

    O planta medicinala cu numeroase inflorescente marunte, de un roz inchis sau rosu spre violet, ce poate fi intalnitain general in locurile umede din campie, tataneasa este folosita in medicina naturista pentru efectele sale antiinflamatoare, cicatrizante, expectorante, antidiareice

  • Cartoful in medicina naturista

    Sucul de cartof crud, amestecat in parti egale cu suc proaspat de morcovi si putina apa plata este o sursa de vitamina A si C, amidon, fier, fosfor, cupru si calciu, fiind un remediu naturist recomandat pentru tratarea ulcerului gastric