Cei mai intalniti daunatori la cires

Gustul dulce si culoarea ispititoare fac din cirese probabil cele mai ravnite fructe de iunie. Servite ca atare sau in prajituri de sezon, acestea sunt intotdeauna un deliciu pentru cei mari si mai ales pentru copii. Inainte de a ajunge in cosurile aflate pe mese, fructele au insa de purtat o lupta destul de anevoioasa. Ciresul si visinul sunt din pacate arbori vulnerabili la atacul a diversi daunatori din lumea insectelor. Ca atare este esential in prima faza sa ii recunoasteti iar apoi sa ii eradicati cu succes.

Paduchele negru al ciresului (Myzus cerasi) ataca lastarii si frunzele pomului, facandu-le sa se usuce si sa cada.  Este un daunator specific, avand ca plante gazda chiar ciresul si visinul. Caderea timpurie a frunzelor, urmata de o scadere drastica a fotosintezei, se va rasfrange in final asupra aparitiei frunctelor. Paduchele negru se elimina prin tratamente specifice. 

Tot paduche este considerata insecta Quadraspidiotus perniciosus. Paduchele din san Jose ataca tulpinile, ramurile, frunzele si fruncte, dar se fixeaza mai ales pe ramurile anuale. La pomii afectati de acest periculos daunator zonele infectate se coloreaza  initial intr-o nuanta rosiatica, apoi se brunifica. Cu timpul ciresii afectati se usuca incepand de la varf.

Un daunator asemanator cu acarianul rosu este acarianul brun al ciresului (Bryobia rubioculus) care isi indreapta atacul asupra lastarilor tineri plini de seva si a frunzelor. Cel mai insemnat numar de acarieni apar in iunie-iulie, desigur, odata cu cresterea intensa a lastarilor.

Nu in ultimul rand, ciresul poate fi atacat cu urmari destul de grave de cariul scoartei, sau Ruguloscolythus rugulosus, dupa numele stiintific. Daunatorii in stare adulta sapa galerii intre scoarta si lemn, unde depun ouale. Ciresii atacati se opresc din crestere si treptat se usuca.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Taierea trandafirilor – o masura pregatitoare pentru iernare

  Trandafirii sunt, daca nu cele mai frumoase flori, macar cei mai cunoscuti mesageri ai dragostei. Cu totii ne bucuram de farmecul lor rapitor ori decate ori avem ocazia. Insa putini se gandesc la drumul lung pe care trebuie sa il parcurga pana acolo.

 • Macesul, floarea nationala a Romaniei

  Raspandit din campii pana in munti, macesul (Rosa canina) sau trandafirul salbatic este unul dintre cei mai cunoscuti arbusti medicinali de pe la noi. Practic, este atat de prezent si de specific tarii noastre incat este considerat floarea nationala a Romaniei.

 • Peperomia, o planta de succes pentru casa si birou

  Avand un aspect interesant si fiind usor de ingrijit, peperomia a devenit o planta destul de populara in domeniul decoratiunilor interioare.

 • Planta paianjen, practica si usor de ingrijit

  Desi creste natural in indepartatele tinuturi tropicale, planta paianjen a dovedit o uimitoare putere de adaptare la conditiile altor teritorii. Ba mai mult, a ajuns printre cele mai

 • Starea de sanatate se citeste in aspectul pielii

  Pielea este unul dintre cei mai elementari indicatori care oglindesc starea de sanatate a organismului. Cand este prea uscata, uleioasa ori cand prezinta inflamatii sub forma de acnee, ceva nu