Merele: curiozitati, recorduri, istorie

1. Cu peste 7500 de soiuri cultivate in toata lumea, rosii, verzi, galbene (si nu numai), de la cele putin mai mari decat o cireasa la mere de dimensiunea unui grepfrut, unul dintre cele mai populare fructe din toate timpurile continua sa fie gustarea sau desertul preferat pentru multi dintre noi. Intr-un mar de 100 de grame veti avea aproximativ 50 de calorii (asadar este perfect si pentru cei care vor sa slabeasca), cam doua grame de fibre, putin peste 12 grame de carbohidrati, vitamina C si K, potasiu, antioxidanti, peste 80 la suta apa (excelent pentru hidratarea rapida a organismului). Iar dincolo de gust cura de mere va avea efecte antiseptice, usureaza digestia, ajuta la detoxifierea organismului, da energie, ne face sa avem o memorie mai bun. Este recomandata ca alternativa naturista in cazurile de reumatism, guta, anemie, surmenaj, oboseala cronica, diabet si lista poate continua. Si daca preferati un pic de varietate puteti pregati marul si ras, sub forma de suc, in salate, iar in perioada rece a anului poate fi copt sau consumat sub forma de compot. 
 
2. Potrivit istoricilor merele faceau parte din dieta cotidiana inca din jurul anului 6500 I.d.Hr., prima zona in care au fost atestate culturi fiind Asia Centrala. Treptat au aparut noi si noi varietati, iar delicioasele fructe au devenit si o marfa tot mai cautata, pe masura ce cultivarea lor se raspandea in toata lumea. Un mar va avea nevoie de patru pana la cinci ani pentru a produce primele sale fructe - sunt si soiuri ce au nevoie de un deceniu - dar din fericire sunt de regula pomi fructiferi rezistenti, longevivi, si nu au nevoie de o ingrijire speciala, costisitoare (existand fireste si exceptii). In continuare majoritatea merelor se culeg din livezi cu mana, pentru a le proteja pe cat posibil, si cei mai mari producatori la nivel mondial sunt China, Statele Unite ale Americii si Turcia. 
 
3.  In 2010 comunitatea stiintifica internationala marca o premiera in domeniul pomologiei: decriptarea genomului marului domestic. Dupa doi ani de munca se facea astfel un pas major pentru specialisti in crearea pe viitor a unor soiuri mai bune, mai rezistente la boli si daunatori, cu productie crescuta si neaparat gust mai intens. Cultivat pe suprafete mai mici sau mai mari de milenii, unul dintre cele mai indragite fructe isi incepea astfel un nou capitol al povestii sale. 
 
4. In afara merelor clasice, fie ele rosii, galbene sau verzi, in lume se mai gasesc varietati mai putin obisnuite precum mere cu miez rosu si arome de fructe de padure, mere albe cu miez amarui, mere in forma de para si cu arome de trandafir (doar in Hawaii) si nu numai. Sigur, majoritatea sunt varietati exotice, greu spre imposibil de gasit in alte parti sau in rafturile magazinelor, dar pentru cei care ar vrea sa incerce si alte feluri de mere sunt o delicioasa si tentanta provocare.  
 
5. Sucul proaspat de mere era folosit in medicina traditionala de sute de ani, fiind una dintre cele mai vechi solutii naturale pentru tratarea depresiei si insomniei. Nu uitati ca pentru a va bucura de toate beneficiile oferite de mere trebuie sa pregatiti sucul din tot fructul, cu tot cu coaja, in care se gasesc o buna parte dintre substantele nutritive si vitamine. 
 
6. Daca in imagologia crestina marul a ajuns sa fie asimilat "fructului oprit" (desi a fost mai curand o conventie artistica) acest fruct apare si in vechile mituri elene sau nordice. La vechii greci, la originea pieirii cetatii Troia a stat in esenta un mar, unul de aur, aruncat de zeita discordiei pe nume Eris frumosului Paris. Acesta ar fi trebuit sa o aleaga pe cea mai frumoasa din cele trei zeite - Afrodita, Hera, Atena - si sa ii dea marul, iar alegerea lui avea in final sa duca la prabusirea Troiei. Iar in miturile nordice, spre exemplu, marul a fost mereu un simbol al tineretii eterne, in vreme ce in traditia chineza sunt echivalente pacii si prosperitatii. 
 
7. Potrivit estimarilor pentru ca un singur mar sa se coaca va fi nevoie de energia produsa de 50 de frunze ale pomului fructifer. Si au existat exemplare de meri care au atins o durata de viata de aproape un secol, desi este adevarat ca nu au facut si fructe in toti acesti ani. Daca ati observat ca merele plutesc in apa explicatia este simpla: aproximativ un sfert din volumul lor este aer. 
 
8. Cel mai scump mar din lume este o specialitate nipona, Sekai Ichi (in traducere numarul unu in lume), un singur fruct costand in jur de 21 de dolari. Iar cel mai greu mar din lume, potrivit Cartii Recordurilor, a fost cules chiar intr-o ferma din Japonia, in 2005, si cantarea 1849 de grame.

Foto: pexels.com

 

Articole asemănătoare

  • Fructe bogate in vitamina C

    Merele sunt unele dintre fructele preferate de cei mici si cei mari deopotriva, gasiti numeroase soiuri in piete si magazine, fiecare cu gustul si aroma sa, si puteti pregati si suc proaspat, gem sau compot, sau le puteti folosi in diverse retete de desert. Savuroase, cu putine calorii, au multa vitamina C si o savoare aparte.

  • Salata de fructe cu mere, nuci si struguri

    Usor de pregatit, excelenta pentru desert sau o gustare dulce, este o reteta de salata in care se intalnesc strugurii bine copti, parfumati, merele dulci cu aroma serilor de toamna si nucile crude sau putin prajite, dupa gust. Iar la final miere, scortisoara, nucsoara, putin iaurt cremos.

  • Merele Dabinett

    Cu pulpa tare si coaja de un verde-galbui cu pete de un rosu aprins, merele Dabinett sunt originare din Somerset (Marea Britanie) unde sunt cultivate de mai bine de un secol si folosite pentru un cidru realizat dupa metode traditionale, foarte apreciat de cunoscatori.

  • Merele Cortland

    Un mar dulce-acrisor, bun pentru gustare, retete de desert, suc sau salate de fructe

  • Trandafirul Victor Hugo

    Ales adesea cel mai frumos soi de trandafir din toata lumea, Victor Hugo este un trandafir teahibrid cu o indelungata istorie, pentru ca au existat cel putin patru varietati care au purtat numele celebrului scriitor, iar cel care poate fi admirat astazi a fost creat la jumatatea anilor 80 a secolului trecut.


Warning: fopen(cache/ed83ab826eaccc56e9cbf737a4c1dcad) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139