Merele: curiozitati, recorduri, istorie

1. Cu peste 7500 de soiuri cultivate in toata lumea, rosii, verzi, galbene (si nu numai), de la cele putin mai mari decat o cireasa la mere de dimensiunea unui grepfrut, unul dintre cele mai populare fructe din toate timpurile continua sa fie gustarea sau desertul preferat pentru multi dintre noi. Intr-un mar de 100 de grame veti avea aproximativ 50 de calorii (asadar este perfect si pentru cei care vor sa slabeasca), cam doua grame de fibre, putin peste 12 grame de carbohidrati, vitamina C si K, potasiu, antioxidanti, peste 80 la suta apa (excelent pentru hidratarea rapida a organismului). Iar dincolo de gust cura de mere va avea efecte antiseptice, usureaza digestia, ajuta la detoxifierea organismului, da energie, ne face sa avem o memorie mai bun. Este recomandata ca alternativa naturista in cazurile de reumatism, guta, anemie, surmenaj, oboseala cronica, diabet si lista poate continua. Si daca preferati un pic de varietate puteti pregati marul si ras, sub forma de suc, in salate, iar in perioada rece a anului poate fi copt sau consumat sub forma de compot. 
 
2. Potrivit istoricilor merele faceau parte din dieta cotidiana inca din jurul anului 6500 I.d.Hr., prima zona in care au fost atestate culturi fiind Asia Centrala. Treptat au aparut noi si noi varietati, iar delicioasele fructe au devenit si o marfa tot mai cautata, pe masura ce cultivarea lor se raspandea in toata lumea. Un mar va avea nevoie de patru pana la cinci ani pentru a produce primele sale fructe - sunt si soiuri ce au nevoie de un deceniu - dar din fericire sunt de regula pomi fructiferi rezistenti, longevivi, si nu au nevoie de o ingrijire speciala, costisitoare (existand fireste si exceptii). In continuare majoritatea merelor se culeg din livezi cu mana, pentru a le proteja pe cat posibil, si cei mai mari producatori la nivel mondial sunt China, Statele Unite ale Americii si Turcia. 
 
3.  In 2010 comunitatea stiintifica internationala marca o premiera in domeniul pomologiei: decriptarea genomului marului domestic. Dupa doi ani de munca se facea astfel un pas major pentru specialisti in crearea pe viitor a unor soiuri mai bune, mai rezistente la boli si daunatori, cu productie crescuta si neaparat gust mai intens. Cultivat pe suprafete mai mici sau mai mari de milenii, unul dintre cele mai indragite fructe isi incepea astfel un nou capitol al povestii sale. 
 
4. In afara merelor clasice, fie ele rosii, galbene sau verzi, in lume se mai gasesc varietati mai putin obisnuite precum mere cu miez rosu si arome de fructe de padure, mere albe cu miez amarui, mere in forma de para si cu arome de trandafir (doar in Hawaii) si nu numai. Sigur, majoritatea sunt varietati exotice, greu spre imposibil de gasit in alte parti sau in rafturile magazinelor, dar pentru cei care ar vrea sa incerce si alte feluri de mere sunt o delicioasa si tentanta provocare.  
 
5. Sucul proaspat de mere era folosit in medicina traditionala de sute de ani, fiind una dintre cele mai vechi solutii naturale pentru tratarea depresiei si insomniei. Nu uitati ca pentru a va bucura de toate beneficiile oferite de mere trebuie sa pregatiti sucul din tot fructul, cu tot cu coaja, in care se gasesc o buna parte dintre substantele nutritive si vitamine. 
 
6. Daca in imagologia crestina marul a ajuns sa fie asimilat "fructului oprit" (desi a fost mai curand o conventie artistica) acest fruct apare si in vechile mituri elene sau nordice. La vechii greci, la originea pieirii cetatii Troia a stat in esenta un mar, unul de aur, aruncat de zeita discordiei pe nume Eris frumosului Paris. Acesta ar fi trebuit sa o aleaga pe cea mai frumoasa din cele trei zeite - Afrodita, Hera, Atena - si sa ii dea marul, iar alegerea lui avea in final sa duca la prabusirea Troiei. Iar in miturile nordice, spre exemplu, marul a fost mereu un simbol al tineretii eterne, in vreme ce in traditia chineza sunt echivalente pacii si prosperitatii. 
 
7. Potrivit estimarilor pentru ca un singur mar sa se coaca va fi nevoie de energia produsa de 50 de frunze ale pomului fructifer. Si au existat exemplare de meri care au atins o durata de viata de aproape un secol, desi este adevarat ca nu au facut si fructe in toti acesti ani. Daca ati observat ca merele plutesc in apa explicatia este simpla: aproximativ un sfert din volumul lor este aer. 
 
8. Cel mai scump mar din lume este o specialitate nipona, Sekai Ichi (in traducere numarul unu in lume), un singur fruct costand in jur de 21 de dolari. Iar cel mai greu mar din lume, potrivit Cartii Recordurilor, a fost cules chiar intr-o ferma din Japonia, in 2005, si cantarea 1849 de grame.

Foto: pexels.com

 

Articole asemănătoare

  • Merele Golden Delicious

    Unul dintre cele mai apreciate si cultivate soiuri de mar din toata lumea, aceasta varietate de origine nord-americana (a inceput sa fie cultivata in SUA spre sfarsitul secolului al XIX-lea, initial in statul Virginia) s-a raspandit cu rapiditate in toata lumea, consumatorii fiind atrasi de gustul placut, dulce, culoarea frumoasa, rezistenta la transport si depozitare, dar si de versatilitatea acestor mere aurii, cu aroma dominata de notele fructate.

  • Merele Red Delicious

    Mari, cu forma conica, gust dulce-acrisor, pulpa tare si suculenta, de un rosu intens, atragator.

  • Merele Arbat

    Este foarte apreciat pentru fructele sale relativ mari, de forma rotunda, usor turtite si cu un colorit deschis, rosu si galben, miezul merelor fiind suculent, cu gust puternic dulce-acrisor, perfect pentru gustare, suc de mere, gemuri sau alte retete, dar si pentru placinte sau alte produse de patiserie.

  • Strugurii Isabella

    Soi de struguri de vin cu o indelungata istorie si foarte apreciat de cunoscatori pentru gust, aroma si productia buna, Isabella este o vita de vie relativ usor de cultivat si intretinut chiar si de catre cei care fac primii pasi in acest domeniu, fie ca este vorba de podgorie de mari dimensiuni, fie de cativa butasi plantati in livada sau gradina.

  • Merele negre de Arkansas

    Suntem obisnuiti cu merele verzi, galbene, cele rosii, in nuante delicate sau dimpotriva intense, puternice, cu aromele si gusturile lor, dar acest soi american cu o istorie ce a trecut deja de un secol este o raritate si categoric o interesanta curiozitate pentru cultivatori