Merele Dabinett

Cu pulpa tare si coaja de un verde-galbui cu pete de un rosu aprins, merele Dabinett sunt originare din Somerset (Marea Britanie) unde sunt cultivate de mai bine de un secol si folosite pentru un cidru realizat dupa metode traditionale, foarte apreciat de cunoscatori. Cu fructele sale de dimensiuni medii, care din cauza gustului specific nu sunt recomandate pentru gustare sau desert, ci doar pentru productia acestei populare bauturi, Dabinett este un pom fructifer cultivat pe suprafete extinse, cu o buna rezistenta la temperaturi scazute, dar si la boli sau daunatori.

Productia anuala pentru pomii ajunsi la maturitate este una buna spre foarte buna, iar pentru fructe bine coapte si aromate este nevoie de mult soare pe toata durata zilei (desi se adapteaza si unei regiuni mai umbrite), un sol fertil caruia i se poate adauga periodic ingrasamant organic, si un nivel relativ constant de umiditate. Cultivat in aceasta regiune, Dabinett este cunoscut pentru rezistenta si longevitate, dar mai ales pentru cidrul aromat si cu gust intens preparat din aceste mere. Notele sale taninoase ii confera o aroma putin amaruie.

Foto: wikipedia.org

Articole asemănătoare

  • Salata de fructe cu mere, nuci si struguri

    Usor de pregatit, excelenta pentru desert sau o gustare dulce, este o reteta de salata in care se intalnesc strugurii bine copti, parfumati, merele dulci cu aroma serilor de toamna si nucile crude sau putin prajite, dupa gust. Iar la final miere, scortisoara, nucsoara, putin iaurt cremos.

  • Merele Cortland

    Un mar dulce-acrisor, bun pentru gustare, retete de desert, suc sau salate de fructe

  • Fructe pentru un sistem imunitar puternic

    Merele: rosii, galbene sau verzi, indiferent de soi sau de marime, merele sunt unele dintre cele mai populare fructe, si pe buna dreptate. Au multa vitamina C, gust placut, intaresc sistemul imunitar, au fibre si putine calorii, aduc relativ usor senzatia de satietate.

  • Cum sa pastram fructele si legumele proaspete mai mult timp

    Merele se tin departe de caldura si umiditate sau lumina puternica (mai ales daca sunt bine coapte), ideal intr-un loc intunecat si racoros, sau pot fi puse in frigider unde rezista pana la trei, chiar patru saptamani. Dar la fel ca majoritatea fructelor si legumelor odata ce sunt tinute la rece isi vor modifica atat gustul cat si textura.

  • Merele Champion

    Soi de mar rosu cu fructe mari, gust dulce-acrisor, productivitate anuala ridicata si o buna rezistenta naturala in perioadele geroase, Champion este o buna alegere pentru culturile intensive sau pentru a planta doar cateva exemplare in livada sau gradina.