Chouchen – miedul care a cucerit Bretania

Un aperitiv perfect pentru un pranz alaturi de prieteni sau o gustare intr-un mic bistro, chouchen este varianta franceza a miedului, o bautura usor alcoolizata in care notele dulci de miere sunt completate de cele acide, dulci ale cidrului de mere. Rezultatul final este o bautura foarte populara in Bretania si nu numai, cu origini indepartate din epoca celtica (sau cel putin asa sustine traditia), servita rece, fara gheata.


Varianta clasica are in jur de 14 % alcool (exista si variante moderne mult mai tari) si se spunea ca ar fi prelungi viata si chiar ca ar fi o bautura afrodisiaca, dar dincolo de povesti chouchen si-a cucerit popularitatea prin gust si aroma. Cu mai multe versiuni disponibile pe rafturile magazinelor si destule retete artizanale, produse in cantitati mici, ramane o specialitate versatila, buna rece sau dimpotriva bine incalzita in lunile reic de iarna, si nu putini consumatori prefera sa adauge mai multa miere sau dimpotriva sa o dilueze cu apa rece.


Iar cei atrasi de experiente extreme vor incerca un pahar de mied francez sedusi si de legenda potrivit careia in trecut pentru chouchen se foloseau faguri intreg sau se adaugau acele albinelor pentru un plus de aroma intepatoare. Probabil o simpla poveste nascocita de producatori, dar in afara aromei dulci si putin fructate orice aperitiv are nevoie si de o genealogie, mai ales de una care intriga si atrage.

Foto: bcd.bzh

Articole asemănătoare

  • Trandafirii Orange Sensation

    Un soi ce dateaza din 1961 (o creatie ce poarta semnatura De Ruiter Innovations), an dupa care a fost adoptat cu entuziasm de cultivatorii cu experienta, Orange Sensation surprinde placut nu doar prin culoarea florilor, ci si prin parfumul dulce, neasteptat de puternic fara sa fie deranjant.

  • Laleaua Black Parrot

    Este o varietate de lalele care a primit deja premii si distinctii importante in domeniu

  • Trandafir teahibrid Frederic Chopin

    Un soi de o rara frumusete, cu flori mari in nuante delicate, aceasta varietate de trandafir teahibrid a aparut in Polonia, la inceputul anilor 80, fiind creatia lui Stanislaw Zyla care a reusit sa combine cu succes trandafirul "Crepe de Chine" cu "Peer Gynt".

  • Gutuia, fructul mitologic cu valente de medicament

    In mitologia greaca, gutuia este fructul Afroditei si “marul de aur” care a starnit razboiul troian. Fiind plina de vitamine, aceasta este renumita in zilele noastre mai ales pentru beneficiile pe care le aduce organismului si in special aparatului digestiv.

  • Turta dulce

    Ca orice delicatesa care a incitat imaginatia copiilor, turta dulce a generat traditii. In comunitatile sasesti circula o istorioara intitulata “Povestea Omuletului de turta dulce”, care a contribuit mult la popularizarea prajiturii printre tineri.