Chouchen – miedul care a cucerit Bretania

Un aperitiv perfect pentru un pranz alaturi de prieteni sau o gustare intr-un mic bistro, chouchen este varianta franceza a miedului, o bautura usor alcoolizata in care notele dulci de miere sunt completate de cele acide, dulci ale cidrului de mere. Rezultatul final este o bautura foarte populara in Bretania si nu numai, cu origini indepartate din epoca celtica (sau cel putin asa sustine traditia), servita rece, fara gheata.


Varianta clasica are in jur de 14 % alcool (exista si variante moderne mult mai tari) si se spunea ca ar fi prelungi viata si chiar ca ar fi o bautura afrodisiaca, dar dincolo de povesti chouchen si-a cucerit popularitatea prin gust si aroma. Cu mai multe versiuni disponibile pe rafturile magazinelor si destule retete artizanale, produse in cantitati mici, ramane o specialitate versatila, buna rece sau dimpotriva bine incalzita in lunile reic de iarna, si nu putini consumatori prefera sa adauge mai multa miere sau dimpotriva sa o dilueze cu apa rece.


Iar cei atrasi de experiente extreme vor incerca un pahar de mied francez sedusi si de legenda potrivit careia in trecut pentru chouchen se foloseau faguri intreg sau se adaugau acele albinelor pentru un plus de aroma intepatoare. Probabil o simpla poveste nascocita de producatori, dar in afara aromei dulci si putin fructate orice aperitiv are nevoie si de o genealogie, mai ales de una care intriga si atrage.

Foto: bcd.bzh

Articole asemănătoare

  • Coaja de pepene rosu confiata

    Pepenele rosu, rece, dulce si plin de savoare este unul dintre deserturile perfecte in zilele calde ale verii, iar miezul poate fi folosit si pentru un smoothie plin de vitamine sau poate fi transformat in suc aromat, baut cu gheata, simplu sau cu menta, lamaie, eventual putin ghimbir. Insa partea alba a cojilor pe care le aruncam poate fi folosita pentru un desert inedit, pentru care aveti nevoie doar de apa, zahar, lamaie, sare. Cu siguranta ca musafirii isi vor da greu seama care a fost ingredientul principal pentru aceasta surpriza dulce.

  • Trandafirul Claude Monet

    Soi de trandafir teahibrid cu boboci mari, dubli, parfumati, alcatuiti din petale dungate in galben, roz pal si alb, pare cumva firesc pentru aceasta varietate sa poarte numele unui maestru al impresionismului care a fost si un pasionat gradinar

  • Lalele Red Shine

    Varietate de lalele de un rosu aprins, intens, foarte cald, cu inflorescente in forma de cupa prelungita, Red Shine este un soi care a castigat mai multe premii la competitiile internationale de profil, fiind foarte apreciat de cultivatori.

  • Trandafirii Orange Sensation

    Un soi ce dateaza din 1961 (o creatie ce poarta semnatura De Ruiter Innovations), an dupa care a fost adoptat cu entuziasm de cultivatorii cu experienta, Orange Sensation surprinde placut nu doar prin culoarea florilor, ci si prin parfumul dulce, neasteptat de puternic fara sa fie deranjant.

  • Laleaua Black Parrot

    Este o varietate de lalele care a primit deja premii si distinctii importante in domeniu