Cinci citrice pentru un desert de vara

Tangerinele sunt dulci, cu o coaja subtire usor de curatat, perfecte pentru o gustare sau pentru diverse retete, dar si pentru o cana de suc aromat (au multa zeama). Relativ usor de confundat cu mandarinele, sunt putin mai rotunde decat acestea (ganditi-va la o portocala in miniatura) si nu la fel de dulci. Istoric, provind din Tanger, Maroc, de unde si numele, fiind practic un hibrid de pomelo si portocala care a fost cultivat initial acolo. Pot sa completeze la fel de bine si o salata de fructe exotice.

Portocalele rosii sunt zemoase, cu un gust mai acrisor decat portocalele obisnuite, si cu siguranta multi suntem obisnuiti mai curand cu sucul la cutie decat cu fructul in sine. Sunt portocale bune si pentru prajituri sau tarte, acele note putin acide, racoritoare, facandu-le sa aiba un gust cu adevarat aparte. Usor de recunoscut datorita nuantei intense a pulpei, portocalele rosii sunt recomandate pentru cantitatea mare de vitamina C si antioxidanti. Interesant este si ca aceasta a fost de fapt o mutatie naturala si nu un nou hibrid creat de om.

Limetele au coaja tare si elastica, verde, iar gustul este apropiat de cel de lamaie, dar putin mai dulce si cu note aromate, asa sunt perfecte pentru diverse cocktailuri, schimba in bine un ceai banal sau pot fi folosite pentru bauturi racoritoare de vara. Sunt la fel de bune in prajituri diverse sau puteti folosi sucul proaspat stors. Veti gasi mai multe tipuri de lime, ales in general de cei care isi doresc savoarea lamaii, dar cu note dulci.

Pomelo a inceput sa fie consumat tot mai des, in special de cei care prefera ca gustare sau la micul dejun o portie de grepfrut, pentru ca textura pulpei este similara (si marimea, fiind unele dintre cele mai mari citrice) dar mai dulce, fara acele note amarui care nu sunt pe placul tuturor. Coaja este groasa, dar usor de curatat, pulpa zemoasa, aromata, dand o senzatie de prospetime. Are multa vitamina C si fibre, si va puteti bucura de acest fruct si sub forma de suc, iar in gastronomia asiatica il veti intalni adesea in retete dintre cele mai variate.

Clementinele pot fi adesea confundate cu tangerinele sau mandarinele, avand aproximativ aceeasi marime, dar sunt putin mai mici, fara seminte, iar coaja subtire are o culoare mai intensa, un portocaliu in tonuri mai calde, fructul nefiind tot atat de turtit in partea centrala. Sunt citrice cu gust dulce,  fiind un hibrid intre portocala clasica, pe care o cunoastem cu totii, si mandarine, asa ca le puteti manca ca gustare, puteti stoarce sucul sau le puteti folosi in salate de fructe.

Foto: publicdomainpictures.net


 

Articole asemănătoare

  • Strugurii Leon Millot, un desert aromat si dulce

    Soi hibrid de strugure ideal pentru desert (dar si pentru un pahar de suc sau diverse retete de tarte), Leon Millot este cultivat de la inceputul secolului trecut, fiind foarte popular la inceput in Statele Unite si Canada, fiind ulterior adoptat si de cultivatorii europeni.

  • Cocktail de vara cu suc de ananas si rom

    O reteta pentru un cocktail de inspiratie exotica, dominat de gustul dulce al ananasul foarte copt si notele de rom si limeta.

  • Cum puteti folosi lamaile in casa sau in gradina

    Un truc simplu pentru un desert de vara care sa fie nu doar gustos, dar si sa iasa in evidenta usor, este sa folositi cate o jumatate de lamaie mare in care sa serviti o portie de inghetata. Scoateti cu grija tot miezul lamaii si umpleti coaja ramasa cu inghetata preferata. Eventual puteti sa turnati deasupra putina zeama proaspat de lamaie, cu aroma ei delicioasa, pentru un contrast interesant.

  • Cinci fructe pentru un plus de energie

    Usoare, bune la gust, inlocuind cu succes gustarile cu mult zahar si carbohidrati, pentru a nu mai mentiona caloriile, fructele sunt alegerea la indemana, si datorita varietatii de gusturi si arome cu siguranta fiecare va gasi acel fruct care sa ii fie pe plac. Iar unele dintre fructe se dovedesc surse de energie surprinzatoare.

  • Deserturi fara foc. Cheesecake cu biscuiti

    O prajitura preparata intr-un mod simplu este ideala pentru un desert de sfarsit de saptamana, mai ales atunci cand aveti musafiri la masa. Va propunem asadar sa pregatiti reteta de cheesecake cu biscuiti.