Cinci flori comestibile

O alegere mai putin obisnuita altfel decat sub forma de dulceturi sau ceaiuri (bine uscate) florile nu fac in general parte din dieta cotidiana, dar sunt specii si varietati care aduc un plus de gust si culoare mai ales in dulciuri, sosuri sau amestecate cu putina miere. Dincolo de tentatia pentru experiment si incercarile de a obtine retete cu adevarat surprinzatoare, aceste cateva flori sunt consumate in mod frecvent intr-o forma sau alta, si nu sunt nici pe departe singurele. Sub forma de salata sau sirop, dulceata sau pentru a decora un desert, ceai sau pur si simplu consumate proaspete, puteti respecta o reteta deja devenita clasica sau puteti porni de acolo si sa experimentati. 
 
Cateva reguli de baza:
 
- ca si in cazul ciupercilor sunt si flori toxice, asa ca nu incercati nicio specie necunoscuta
- evitati florile din parcuri sau cele din sere, s-ar putea sa fi fost tratate cu ingrasaminte chimice sau pesticide
- pentru a pastra florile cat mai proaspete le puteti pune pe servetele umede, asezate intr-un recipient din plastic inchis ermetic pastrat la frigider
- daca suferiti deja de alergii este riscant sa incercati orice fel de floare fara avizul unui medic specialist
- in general partea comestibila a florii o reprezinta petalele, restul se poate arunca
- cand le curatati scuturati fiecare floare in parte, pentru a indeparta insectele, inlaturati tot in afara petalelor (exceptie florile de mici dimensiuni, precum cele de liliac) si spalati bine sub un jet de apa rece, eventual intr-o sita sau strecuratoare, apoi le lasati sa se usuce pe prosoape de hartie
 
 
1. Papadia: lista beneficiilor aduse de modesta si banala papadie este impresionanta, fiind folosita in salate sau ceaiuri pentru tratarea mai multor afectiuni, de la diabet si anemie la boli ale ficatului, in tratamente pentru sanatatea pielii, in regiumuri de slabit. Este bogata in antioxidanti, vitamina A, C, K, H, are calciu si fibre, si puteti gasi deja tot felul de retete pentru a pregati diverse specialitati din papadie. Puteti face sirop de papadie, dulceata, ceai din frunze (pentru tratamente naturiste) sau o salata din frunze, tije si flori. Dupa ce va veti obisnui cu un gust nou veti aprecia chiar si mai mult cat de utila este pentru sanatate aceasta floare prea adesea trecuta cu vederea. 
2. Trandafirul: una dintre cele mai populare si mai iubite flori, oferit de regula in dar persoanelor cu adevarat deosebite, dar pentru pasionatii de dulceturi aceasta este una dintre cele mai apreciate, chiar daca putin mai dificil de facut. Din soiurile de trandafiri pentru dulceata puteti prepara unele retete delicioase, dar si sirop de trandafir sau serbet (o veche specialitate de un rafinament aparte) si in plus veti aduce astfel organismului o doza serioasa de vitamine - A, C, D, E - si minerale. Iar in medicina naturista ceaiul de trandafiri poate fi folosit in tratarea problemelor digestive sau a gripelor.   
 
3. Lavanda: o floare micuta si delicata, dar incarcata de gust si aroma, si cea mai simpla metoda este sa luati cateva flori proaspete, sa le striviti usor intre degete si sa le puneti in ceai, in compozitia pentru biscuiti sau fursecuri, sa le adaugati unei creme pentru prajituri. Sunt numeroase posibilitati pentru lavanda in afara industriei cosmetice si leacurilor din medicina alternativa, totul este sa va placa gustul intens si usor de recunoscut si sa il integrati in deserturi sau gustari. Cu putina indrazneala rezultatul va fi surprinzator (in sens bun) mai ales pentru cei care incearca pentru prima oara levantica si sub aceasta forma. Mai puteti pune flori de levantica si in mierea proaspata, cumparata dintr-o sursa sigura, si o va schimba radical. 
 
4. Salcam: pentru multi dintre noi florile de salcam sunt mai curand asociate amintirilor copilariei, gustare pur vegetala luata in pripa, intr-o pauza scurta de la joaca, dar dincolo de gustul dulce era si un supliment important pentru sanatate. Daca ne place mierea de salcam datorita texturii si aromei, si florile pot fi consumate ca atare sau in salate, se pot usca pentru a fi folosite in ceaiuri medicinale. S-a dovedit ca o cura de ceai din flori de salcam va calma tusea si durerile in gat, durerile de stomac si va aduce un somn mai odihnitor si mai rapid. 
 
5. Liliac: fie ca este varietatea cu flori albe, fie cea cu flori mov, liliacul este o optiune poate surprinzatoare si il vedem mai curand ca pe una dintre piesele de rezistenta ale gradinii. Florile proaspete de liliac se pot adauga la retete de dulciuri, torturi si checuri (in crema sau decorativ), completeaza inspirat specialitatile cu multa ciocolata, pot fi transformate intr-o dulceata fina, pretentioasa, similara ca reteta celei de trandafiri. Un alt companion este mierea, a carei dulceata va ascunde usorul gust amar al florilor de liliac, si pentru o tartina combinatia dintre cele doua elemente va surprinde cu siguranta.

Foto: publicdomainpictures.net

Articole asemănătoare

  • Crinii Purple Prince

    Varietate cu flori de mari dimensiuni, cu un parfum dulce si puternic, Purple Prince este un crin ce poate atinge la maturitate pana la doi metri inaltime (daca are suficient soare si un sol fertil), dar si un colorit aparte, un purpuriu intens cu note mai inchise, nuanta eleganta si incarcata de rafinament.

  • Forsythia Roseum - flori roz pentru o gradina de primavara

    Un arbust ornamental de origine orientala ce surprinde placut prin nenumaratele flori de un roz intens (veti gasi in functie de sol si varsta plantei exemplare cu flori ce pot sa capete o nuanta de un roz inchis spre rosu deschis, dar si inflorescente de un trandafiriu palid) acest Forsythia Roseum (Abeliophyllum distichum Roseum) ofera gradinii un plus de culoare si prospetime.

  • Florile de salcam pentru sanatate

    Consumate ca atare sau sub forma de infuzii sau siropuri (usor de gasit in magazinele de profil) aceste flori comestibile se pot dovedi utile in prevenirea sau tratarea mai multor afectiuni.

  • Cultivarea florilor comestibile

    Daca stam bine sa ne gandim o gradina cu flori comestibile suna putin cam ciudat, distractiv in unele cazuri. Este un subiect pe care il puteti intalni in desenele animate semnate de Looney Tunes.

  • Flori care cresc in timpul iernii

    Asa cum fiecare anotimp se mandreste cu propriile flori reprezentative si sezonul hibernal se mandreste cu flori frumoase ce aduc in fiecare casa spiritul de sarbatoare, specific anotimpului rece.


Warning: fopen(cache/b6bac78ab26d5a82130d8ba91130d115) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139