Ciuperci medicinale

- De mii de ani plantele s-au dovedit a fi benefice pentru tratarea bolilor si pentru a preveni aparitia unor afectiuni. Ciupercile precum Reishi sau Maitake, folosite in tratamentele medicinii alternative, contin nutrienti benefici pentru organismul uman, imbunatatind functiile acestuia si intarind imunitatea care ne protejeaza de factorii nocivi inconjuratori.

Reishi sau Ling Zhi, Ganoderma lucidum dupa denumirea stiintifica, este cunoscuta si utilizata in China de mai bine de 4000 de ani pentru proprietatile sale curative. Este supranumita si "ciuperca nemuririi", iar pe piata medicamentelor naturiste este unul dintre principalele ingrediente in compozitia suplimentelor care ajuta la tonifierea sistemului imunitar.

Testele recente au demonstrat ca Reishi lupta si cu celulele canceroase.

O alta planta considerata miraculoasa de japonezi, ciuperca Maitake, in traducere "ciuperca dansatoare", stimuleaza sistemul imunitar avand si proprietati anti-cancer.

Numele Maitake i-a fost atribuit deoarece in antichitate cine gasea o astfel de ciuperca dansa de bucurie caci o putea schimba cu greutatea ei in argint.

Aceasta planta se gaseste astazi in Asia, estul Americii de Nord si Europa.

Printre cele mai comune ciuperci folosite in scop terapeutic se numara si Tremella fuciformis, cunoscuta in China ca Bai Mu Er, poate trata afectiunile pulmonare. In timpul verii creste pe trunchiul copacilor si busteni. De regula chinezii foloseau in antichitate aceasta ciuperca uscata, ca ingredient principal pentru ceai. Astazi aceasta este utilizata si in diferite feluri de mancare, in bucataria orientala.

Cercetarile recente au aratat ca si ciuperca Shiitake are proprietati medicinale. Doar uscata la soare aceasta este o bogta sursa de vitamina D. Nu se gaseste in salbaticie, insa poate fi crescuta usor si acasa.

Inainte de a apela la orice tratament oferit de medicina alternativa consultati un specialist si medicul de familie.

Articole asemănătoare

  • Ciuperci cu branza cu mucegai si cimbru

    Un aperitiv usor de facut, gustos datorita combinatiei intre aromele picante din branza si cele de padure, vegetale, ale ciupercilor. Alegeti un soi de ciuperci cu palaria cat mai mare sau mai multe ciuperci medii.

  • Muschi de vitel cu umplutura de ciuperci

    O reteta pentru reusita careia avem nevoie nu doar de carne de vitel de cea mai buna calitate, dar si de ciuperci (preferabil de padure) sanatoase, pline de gust si aroma.

  • Piure de ciuperci cu verdeata

    Un aperitiv surpriza, o garnitura cu gust intens si proaspat pentru un fel de carne sau un fel principal dedicat celor care prefera legumele. Se pot folosit ciuperci din conserva, de crescatorie sau de padure, de un singur fel sau amestecate.

  • Supa-crema de ciuperci

    O reteta pentru care puteti alege orice fel de ciuperci, rezultatul va fi la fel de bun.

  • Sufleu de ciuperci

    O reteta care se va dovedi un real succes daca ati ales ciuperci mari si gustoase.