Ciupercile Shiitake - delicatese asiatice de toamna

Ciupercile Shiitake se numara printre deliciile pline de vitamine aduse anual de toamna. Nu sunt populare in Europa insa in Orientul Indepartat, acolo de unde isi au originea, beneficiaza de notorietate.

In mediul natural din regiunile cu climat temperat, ciupercile Shiitake cresc pe truchiurile copacilor cazuti fiind recunoscute dupa culoarea galbuie si palaria cu lamele neregulate.

Shiitake nu sunt otravitoare, insa cercetatorii au observat cazuri de reactii cutanate, iar muncitorii care cultiva ciupercile in spatii inchise sufera de o reactie imuna la spori.

Ciupercile Shiitake in alimentatie

Ciupercile Shiitake sunt de multe ori uscate si conservate pentru a fi transportate in diferite regiuni ale globului, situatie in care pentru consum se recurge la rehidratarea lor. Pe taramurile natale palariile sunt consumate atat proaspete, in salate, cat si uscate sau prajite, mai ales in Thailanda.

Oamenii nu iau in considerare, de obicei, valoarea nutritiva a acestor ciuperci, desi sunt o excelenta sursa de vitamine (B3, B2, B5 si B6), minerale (fosfor magneziu, potasiu, seleniu, cupru si zinc), proteine si chiar de fibre dietetice.

Pentru a pastra cat mai mult aroma si nutrientii preparatelor din Shiitake, bucatarii nu expun ciupercile la foc mai mult de 7 minute. 

Ciupercile Shiitake si sanatatea

 Utilizarea ciupercilor in scop medicinal pe teritoriul Chinei depaseste 6000 de ani, cu toate acestea putine studii moderne au cautat indeaproape raspunsuri la "miracolele" consemnate pe parcursul timpului. Combinatia speciala de antioxidanti este responsabila pentru o mare parte dintre beneficiile aduse in slujba sanatatii noastre.

Se crede ca acestea stimuleaza sistemul imunitar pentru a lupta cu virusurile si chiar cu cancerul. De asemenea, specialistii au atras atentia asupra legaturii dintre rata scazuta a bolilor cardiovasculare si consumul de ciuperci Shiitake.

Intr-un test efectuat pe un esantion de 30 de persoane,  nivelul colesterolului rau din sange a scazut cu 12% in numai o saptamana, dupa ce le-a fost oferite spre consum zilnic ciuperci Shiitake.

Doza pentru preventie este de una sau doua ciuperci proaspete pe zi, sau 6 pana la 16 g de ciuperci uscate in ceai, supa sau alte feluri de mancare.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare