Cojile de oua si plantele din gradina

 

Aparent, intre cojile de oua si gradinarit nu exista nicio relatie apropiata. Totusi, dincolo de potentialul culinar al produselor de origine animala amintite, o serie de aspecte practice asteapta sa iasa la lumina. Cojile de oua sunt alcatuite in proportie de 93% din carbonat de calciu, 1% nitrogen si din alte substante organice folositoare solului.

Iata 5 moduri in care puteti intrebuinta cu succes resturile menajere in gradina, dupa o scurta perioada de colectare si pregatire:

1. Cojile de oua sunt un produs al naturii, si in consecinta poseda multi dintre nutrientii solicitati de dragile noastre plante. Adaugati coji pisate la baza gropilor de plantare, in special pentru tomate, ardei si vinete. Aceste culturi sunt susceptibile sa se imbolnaveasca mai frecvent din cauza deficientei de calciu.

2. Coaja de ou poate indeplini functia de ghiveci pentru plantele aflate in faza de samanta. Mai tarziu rasadul impreuna cu suportul natural se pot transfera cu totul in gradina.

3. Cojile maruntite (nu cele pisate pana la stadiul de praf), colturoase, constituie o masura eficienta impotriva melcilor si altor daunatori. Aplicate in jurul plantelor, la suprafata, ele previn stricarea rasadurilor si sectionarea tulpinilor la nivelul solului de vietatile care nu tolereaza suprafetele taioase.

4. Daca nu plantati tomate si nici nu sunteti in situatia de a tine sub control daunatorii, folositi cojile de oua pur si simplu pentru obtinerea compostului de gradina.

5.  Daca aveti pasari de curte de hranit, “strecurati” cateva cojite de ou in mancarea pe care le-o oferiti. Femelele, in special cele care au depus de curand oua sau care se pregatesc, necesita calciu suplimentar si vor aprecia cu siguranta!  

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Trucuri si idei pentru gradina

    Puteti folosi resturile de legume si fructe din bucatarie pentru a fertiliza pamantul din gradina. Cojile de banana, de ou, de legume, bucatelele ramase, cotoarele de mar se pun in blender, se mixeaza bine, iar amestecul se toarna in gropite sau santuri mici sapate in gradina. Se acopera si se lasa pentru cel putin o luna inainte de a planta altceva in acel loc.

  • Activitati recomandate si nerecomandate in gradina la inceput de toamna

    Gradinaritul la sfarsit de vara si inceput de septembrie cu greutate poate fi considerat munca. Insasi ideea ca vremea se va racori continuu, pana ce iarna va acoperi intreaga tara cu mantia-i alba, obliga oamenii sa savureze cu o intensitate mai mare clipele petrecute acum in gradina.

  • Consumul de oua si sanatatea inimii

    Astazi ne propunem sa demontam inca un mit legat de alimentatia de zi cu zi, aducand in discutie relatia dintre consumul de oua si sanatatea inimii. Este, oare, fondata teama ca mancand regulat oua ne expunem la unele boli ale inimii?

  • Oua si branza la cuptor, cu oregano si rosii

    Printre mancarurile bune cu care sa va incantati musafirii se regaseste si reteta de oua si branza la cuptor, cu oregano si rosii.

  • Oua si rosii umplute cu crema de branza si unt

    Incepeti-va ziua cu un aperitiv sanatos si gustos, format din legume pline de vitamine. Va prezentam reteta de oua si rosii umplute cu crema de branza si unt.


Warning: fopen(cache/57f3a9fb5eea4d98dbe378e5a033afe9) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139