Condimente savuroase de toamna

Condimentele sunt conservate si intrebuintate, cu cateva exceptii, de-a lungul intregului an. In ciuda acestui fapt, unele pot fi atribuite si unui singur sezon. De la banalele produse de patiserie pana la specialitatile culinare cu complexitate superioara, in aceasta perioada toate au sansa sa beneficieze de savoarea condimentelor cu iz tomnatic.

Scortisoara - De-a lungul veacurilor, scortisoara a insotit cu precadere mancarurile dulci. Chiar si astazi bucataria occidentala o foloseste mai ales pentru aromatizarea produselor de patiserie.  In Orient insa, condimentul isi gaseste loc printre cele care imbogatesc gustul preparatelor culinare. Scortisoara este un condiment de toamna, insotind tocanitele picante.

Cuisoarele - Cuisoarele nu sunt altceva decat muguri floriferi ai unui arbore exotic inrudit cu eucaliptul. Disponibile de ceva vreme inclusiv pe piata romaneasca, sub diferite forme, acestea adauga profunzime si gust produselor alimentare cu ajutorul aromei picante.  

Ghimbirul - Multe persoane cred despre ghimbir ca este o radacina, insa acesta este in realitate un rizom. Condimentul este frecvent intrebuintat in retele de toamna, combinat cu: avocado, sunca, carne de porc, morcovi, varza si chiar piersici. Ghimbirul este poate cel mai versatil condiment, fiind folosit in absolut toate tipurile de preparate, de la sosuri, supe si feluri principale, pana la deserturi si bauturi.

Nucsoara - Are are aspectul unei nuci, de unde si numele de nucsoara, doar ca este de dimensiuni ceva mai reduse. Este o sora a scortisoarei, aceste doua condimente fiind adesea folosite impreuna in mancaruri mediteraneene si prajituri. In regiunile cu climat temperat, toamna nucsoara insoteste de regula: morcovul, branza, ciupercile, pastarnacul, spanacul, cartofii duci si chiar ciocolata.

 Ienibaharul - Gustul iute si aromat al boabelor de ienibahar este o combinatie intre cuisoare, nucsoara si scortisoara. In zona Caraibelor, de unde a fost adusa planta de insusi Cristofor Columb, a devenit un condiment traditional, precum si in bucataria palestiniana. Boabele se folosesc pentru aromatizarea preparatelor din peste si la marinarea carnii de porc sau de oaie.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare