Cuisoarele in medicina naturista

Cu aroma lor aparte si forma ce le face usor de recunoscut, cuisoarele au fost de mii de ani unul dintre cele mai apreciate si dorite condimente, fiind folosite pentru o gama larga de reteta, dar si pentru diverse tratamente naturiste. Din China antica pana la Roma, in Orient sau in Occident, cuisoarele au fost cumparate, vandute, au dat un plus de gust celor mai rafinate preparate, dar au fost folosite si pentru a preveni si trata diverse afectiuni. Fie ca era vorba de dureri usoare, stari de oboseala, un stomac iritat, dorinta de a fi mai tanar sau de a avea o respiratie proaspata, cuisoarele sunt des intalnite in solutiile oferite de medicina traditionala. Cum au surprinzatoare efecte antibacteriene, antifungice, dezinfectante si analgezice, cuisoarele pot fi folosite simple, sub forma de tinctura, infuzie sau ulei esential (usor de gasit in magazinele naturiste).

Puteti scapa rapid de respiratia urat mirositoare mestecand unul sau doua cuisoare.

Mestecati cateva cuisoare, luati putina tinctura sau beti o cana de infuzie de cuisoare la temperatura camerei pentru a avea mai multa pofta de mancare, a regla digestia si pentru a linisti un stomac iritat. Cuisoarele sunt folosite de multa vreme in medicina naturista pentru a calma problemele digestive usoare, ajutand chiar la disparitia senzatiei de greata.

Este foarte usor sa pregatiti o cana de infuzie: fierbeti cateva cuisoare in 250 ml de apa pentru 5-7 minute, lasati sa se raceasca pana cand ajunge la temperatura camerei, apoi beti 1-2 cani pe zi, cu putina miere (daca preferati un gust mai dulce).

Daca va chinuie durerile de dinti, mestecati cateva cuisoare sau beti infuzie calduta pentru a calma durerile pana cand ajungeti la stomatolog. Tratamentul poate fi folosit si atunci cand aveti gingiile inflamate si dureroase.

Cuisoarele au multi antioxidanti, ajutand la protejarea organismului de radicalii liberi, fie ca le folositi in bucatarie, fie folosind suplimente din magazinele naturiste. Mai mult, ajuta la functionarea mai usoara a ficatului si la eliminarea toxinelor.

Tinctura si infuzia de cuisoare ajuta la intarirea sistemului imunitar, mai ales in perioadele reci. Asa ca pe langa citrice si o alimentatie bogata in vitamine profitati si de calitatile curative ale acestui condiment.

Daca aveti o durere usoara de cap din cauza oboselii sau in zilele mai reci beti o cana de lapte cald cu 2-3 cuisoare, eventual adaugand si un praf de scortisoara, amandoua mirodeniile avand proprietati analgezice.

Cuisoarele au un usor efect diuretic.

Pot fi folosite simple sau sub forma de infuzie si tinctura ca tratament naturist pentru astm sau atunci cand apar crizele de tuse in gripe si raceli.

Uleiul esential de cuisoare (cumparat din magazine) se amesteca bine cu putin ulei de masline extravirgin (cateva picaturi la 1 lingura de ulei de masline) si se maseaza usor zonele unde apar durerir reumatice sau unde aveti leziuni superficiale, pentru a le ajuta sa se vindece mai repede.

Foto: needpix.com

Articole asemănătoare

  • Gutuia in medicina naturista

    Un fruct frumos, cu gust dulce-acrisor, evocand zilele de toamna, gutuia este mai rar consumata ca gustare si mai mult sub forma de peltea, gem sau mancare, oferind organismului vitamina A, C si B, minerale, zaharuri.

  • Mararul in medicina naturista

    Folosit in diverse retete culinare pentru aroma sa usor de recunoscut, mararul poate fi intalnit si in medicina naturista unde este utilizat fie proaspat, fie sub forma de suc, tinctura sau seminte (usor de gasit in magazinele naturiste), avand o gama larga de utilizari.

  • Tratamente naturiste cu tataneasa

    O planta medicinala cu numeroase inflorescente marunte, de un roz inchis sau rosu spre violet, ce poate fi intalnitain general in locurile umede din campie, tataneasa este folosita in medicina naturista pentru efectele sale antiinflamatoare, cicatrizante, expectorante, antidiareice

  • Cartoful in medicina naturista

    Sucul de cartof crud, amestecat in parti egale cu suc proaspat de morcovi si putina apa plata este o sursa de vitamina A si C, amidon, fier, fosfor, cupru si calciu, fiind un remediu naturist recomandat pentru tratarea ulcerului gastric

  • Varza rosie in medicina naturista

    Consumata adesea sub forma de salata (simpla sau cu morcovi, telina, mere), murata, coapta sau calita, varza rosie nu este doar foarte gustoasa ci si un aliment plin de vitamina A, B1, B6, E, multe fibre, multe minerale, asa ca in afara utilizarii in gastronomie o vom intalni adesea in medicina traditionala, naturista, fiind recomandata pentru prevenirea si tratarea mai multor afectiuni.