Cum preparam in casa branza de vaca?

Produsele lactate se numara printre acele alimente de care nu trebuie sa ne lipsim decat in cazuri exceptionale, cum ar fi daca suntem alergici sau daca medicul ne-o cere din anumite ratiuni medicale. Trebuie sa recunoastem ca branzeturile din comert sosesc in intampinarea cumparatorilor grabiti sau a celor nepriceputi in bucatarie, fiindca cei care doresc sa se hraneasca sanatos vor opta cu siguranta pentru prepararea branzei de casa. Daca aceasta alternativa la produsele cu aditivi alimentari nu v-a suras pana acum, ar fi bine sa luati inca o data in considerare gradul de dificultate redus si beneficiile sale multiple.

De ce aveti nevoie?

 2 l lapte de vaca (sau de capra)
aproximativ 200 g smantana
4 linguri de lamaie
sare, un varf de cutit
o bucata de panza sau de tifon

Asadar, fara instrumente, manevre si conditii de lucru speciale puteti realiza o gustare delicioasa pentru cei dragi. Cazul ideal este sa dispuneti de lapte proaspat de vaca sau de capra fiindca procesul de transformare in branza are loc in mod natural. Daca nu, laptele din comert poate fi si el utilizat cu succes, insa numai daca avem in vedere cateva amanunte. Pentru aceasta trebuie ales un lapte cat mai putin gras, fiindca prin procesul de omogenizare la care este supus prin prelucrare, globulele de grasime se sparg si nu se mai separa ca in laptele natural. In completarea grasimilor veti adauga putina smantana. De asemenea, prin pasteurizare, laptele pierde flora bacteriana afectand savoarei produsului derivat, adica a branzei.  


Cum se prepara ?

Toate ingredientele amintite se amesteca bine intr-un vas si se pun 45 de minute la foc mic. Dupa aceasta dati focul putin mai mare, iar in urmatoarele 5-6 minute veti vedea ca ia nastere cheagul, pe care pentru inlaturarea facila a zerului il veti taia in bucatele. Intr-un vas asezati panza sau tifonul pregatit si rasturnati amestecul dandu-i apoi un ragaz de 10-15 minute. In final, compozitia se strecoara si se lasa chiar cateva ore pana se scurge tot zerul.  

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Sapte moduri de a folosi cafeaua in casa si gradina

    O ceasca de cafea tare si aromata, simpla sau cu putin lapte, este pentru multi esentiala in fiecare dimineata. Dar zatul de cafea sau cafeaua macinata pot fi folosite in casa si in gradina pentru a rezolva rapid si natural probleme dintre cele mai diverse.

  • Cartofi cu umplutura de branza de vaci

    In loc de cartofi la cuptor cu branza de vaci puteti incerca o varianta putin mai dificila (secretul reusitei este sa alegeti cartofi mari, dar si de calitate), dar mai gustoasa.

  • Branza de oaie te ajuta sa slabesti in acest sezon

    Aducand cu sine zile tot mai scurte, frig si sedentaris, sezonul rece este considerat o perioada in care oamenii pot lua usor cateva kilograme in plus.

  • Sapun natural preparat in casa, cu lamaie si rozmarin

    Sapunurile facute in casa, cu ingrediente naturale, confera pielii o aroma speciala. Va propunem sa preparati sapunul cu lamaie si rozmarin, bucurandu-va astfel de beneficiile acestuia si de mirosul sau delicat.

  • Unt de migdale preparat in casa

    Pentru un inceput de zi, va puteti delecta cu o felie de paine prajita unsa cu unt de migdale, preparat in casa. Va propunem sa pregatiti o reteta delicioasa si simpla de unt de migdale.


Warning: fopen(cache/b77eb8c03534179243d96c519e365eee) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139