Cum recunosti mierea de calitate

Apicultura este una dintre cele mai vechi indeletniciri. Mierea la popoarele antice din bazinul Mediteranei, cum si la cel al getilor numerosi din nordul Dunarii, era considerata un dar al zeilor oferit muritorilor. Culoarea galbena, ce amintea de Apollo, zeul soarelui, si proprietatile tamaduitoare multiple, au asezat mierea intre cele mai apreciate si respectate alimente.

Medicina moderna a confirmat ca multe leacuri bazate pe miere pornesc de la aspecte reale. Insa spre deosebire de inaintasii sai, omul modern trebuie sa discearna intre produsele bune si cele contrafacute gasite pe piata. Cum recunosti mierea de calitate?

Primul lucru spre care sa iti indrepti atentia poate fi transparenta. Mierea naturala este curata, aproape ca permite vederii sa razbata dincolo de recipient, daca acesta este transparent. Uneori este putin tulbure din cauza materiilor coloidale si particulelor solide in suspensie. Mierea contrafacuta din zahar are un aspect opac, mat, am putea spune vizibil sintetic. Culoarea nu este un indicator bun pentru oricine, felul acesteia variind in functie de planta sau plantele din care este facut produsul. 

Al doilea lucru este consistenta sau fluiditatea. Ia cu o lingurita putina miere  si las-o sa curga inapoi in borcan. Mierea buna are o vascozitate superioara celei sintetice, prin urmare trebuie sa se scurga mai incet. Daca aceste aspecte nu au reusit sa te convinga, poti continua testul apeland la gust si miros. Chiar daca nu este genul de produs care sa se remarce printr-un miros accentuat, mierea naturala are totusi un parfum discret.

Aroma pe care o simti trebuie sa fie dulce si proaspata. Daca aroma lipseste, fie este foarte veche, fie a fost supraincalzita in scopul fluidizarii. In ambele cazuri valoarea terapeutica lipseste. Si iata-ne ajunsi la partea cea mai indragita si interesanta, la degustare. Mierea se degusta ca vinul, in sensul ca nu se inghite imediat, ci se tine o vreme in gura pentru a-i simti parfumul. Daca gustul persista o vreme si dupa inghire atunci este vorba de o miere buna. 

Mierea falsificata cu zaharina are gust dulce pronuntat, aproape lesinator. Cand gustul este usor caramelizat, inseamna ca mierea a fost amestecata cu zahar ars sau a fost incalzita direct pe flacara pentru fluidizare.  Daca doriti sa incercati mai multe tipuri de miere in acelasi timp, beti ceai intre feluri pentru a evita amestecul aromelor. In cazul in care nu agreeati ceaiul optati pentru biscuiti nesarati. 

Sursa foto: healthandcare.in

I. C.

Articole asemănătoare

  • Ceai fierbinte cu mirodenii, cidru si miere

    O bautura fierbinte, plina de savoare si arome exotice, dulce si parfumata, excelenta intr-o seara tot mai rece de toamna petrecuta alaturi de cei dragi. Alegeti un ceai negru sau verde de calitate, infuzat dupa gust, si un cidru proaspat, racoritor, vesel. Puteti adauga si putin rom pentru a transforma ceaiul intr-un cocktail delicios.

  • Smoothie cu lapte de migdale si unt de arahide

    Un smoothie cremos si aromat, bun pentru digestie, un somn mai odihnitor si o stare generala de bine. Mai ales daca va place sa va bucurati de untul de arahide de calitate, intr-un sandvis sau pur si simplu ca o gustare.

  • Tratamente si solutii naturiste cu ulei de masline

    Plin de savoare, cu gustul aparte atat de indragit de cei care aleg mereu uleiul de masline de calitate, este un ingredient esential in bucatarie, unde nu poate lipsi daca vrem sa regasim la final acea aroma specifica, mediteraneana, ce evoca mai ales tinuturile arse de soare ale Greciei.

  • Cum puteti folosi uleiul de masline in afara bucatariei

    Cu gustul intens si usor de recunoscut, uleiul de masline de calitate este plin de vitamine si antioxidanti, ajuta la prevenirea mai multor boli si afectiuni cronice, este bun intr-o gama impresionanta de retete diverse.

  • Bauturi alcoolice neobisnuite

    Bakon Vodka (SUA): producatorii o promoveaza ca pura si racoritoare, fara sa uite sa adauge ca gustul principal este cel de... bacon. Este facuta din cartofi (spre deosebire de alte retete care folosesc cereale), recomandata pentru orice cocktail daca doriti un gust cu adevarat special, fara chimicale sau alti aditivi de gust. In final, dupa cum ne garanteaza si site-ul oficial, rezultatul este vodca de calitate, cu un gust de bacon.


Warning: fopen(cache/65423e023bdc8e711988b5b02a994115) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139