Cum se bucuram de menta proaspata

\"\"Ne-am obisnuit sa cumparam plantele aromatice pentru diverse retete direct din magazin, uscate si puse in pungi, cutiute sau borcanase, cu etichete viu colorate, lipsite insa de o buna parte din gustul care scoate in evidenta orice reteta. Mai indraznete sau clasice, combinatiile pot sa schimbe o masa cu totul, si prietenii s-ar putea sa fie mai mult decat incantati. Si printre toate aceste plante una dintre cele mai interesante - si in egala masura mai putin folosita decat ar merita - ramane menta. Poate sa schimbe cu totul o limonada banala, sa fie piesa de rezistenta intr-un sos, sa improspateze acea reteta pe care ati facut-o de mai multe ori fara sa experimentati. Si decat sa cumparati menta uscata sau sa cautati menta proaspata prin piete si magazine cel mai simplu ar fi sa o cresteti chiar acasa. Nu costa mult, nu necesita eforturi prea mari, iar rezultatul va schimba felul in care gatiti. Si in plus mirosul de menta este mereu placut. 
 
Cu florile sale ce pot varia de la alb la purpuriu, cu frunzele de un verde intens, menta prefera un mediu cu un nivel ridicat de umiditate, sol cu destula apa si destul spatiu, pentru ca este o planta rezistenta si invaziva. Acesta este principalul motiv pentru care este recomandat sa o plantati in ghivece mai mici sau mai mari si nu in gradina, unde ar putea scapa usor de sub control si pur si simplu va sufoca alte specii mai putin rezistente. Poate fi plantata oricand, si tinuta in interior in perioadele reci se va dezvolta repede, asa ca veti avea mereu la indemana o sursa de menta proaspata. 
 
Alegeti vasul sau ghiveciul potrivit, in care puneti un strat de compost. Daca este un ghiveci de mici dimensiuni atunci puneti o singura planta (va creste repede) iar in cazul recipientelor mari incercati sa plantati firele la cel putin 40 de cm distanta pentru a le lasa suficient spatiu pentru  dezvoltare. Menta este o planta rezistenta la variatii de temperatura si de lumina, insa prefera solul relativ umed si suficient soare, asa ca le puteti aseza in bucatarie, pe un pervaz lat, intr-o veranda usor accesibila sau, de ce nu, pe balcon. Recipientele cu menta trebuie udate periodic, fara exagerari insa, si eventual le asezati pe o farfurie ceva mai mare pentru a prinde surplusul de apa. Menta va creste repede daca este ingrijita, si veti avea in permanenta frunze proaspete pentru o limonada racoritoare sau pentru o reteta iesita din comun. In definitiv e doar o chestiune de imaginatie. Nu uitati ca frunzele tinere vor avea o aroma mai intensa, si daca vreti sa extindeti perioada de cules puteti pur si simplu sa smulgeti bobocii pe masura ce apar.

Foto: publicdomainpictures.net

Articole asemănătoare

  • Uleiul de menta in probleme comune de sanatate

    Uleiul de menta este extras din Mentha piperita, o planta nativa in Europa intrebuintata din timpuri stravechi pentru tratarea bolilor.

  • Cum recunosti mierea de calitate

    Apicultura este una dintre cele mai vechi indeletniciri. Mierea la popoarele antice din bazinul Mediteranei, cum si la cel al getilor numerosi din nordul Dunarii, era considerata un dar al zeilor oferit muritorilor.

  • Calitatile terapeutice ale cidrului

    Cidrul este o bautura slab alcoolica ce rezulta din fermentarea merelor, perelor sau gutuilor. Chiar daca nu se bucura de aceeasi popularitate ca berea sau vinul, cidrul este totusi o bautura apreciata in multe regiuni ale Europei

  • Ce oferim in dar de Paste?

    Dupa un an in care am trecut prin bune si rele, iata-ne din nou in pragul Invierii Domnului, cel mai mare prilej de bucurie al intregii crestinatati. Cum se intampla de fiecare data in Saptamana Patimilor, pregatirile

  • Cateva motive pentru care sa bem suc de lamaie

    Lamaia este un fruct care nu mai are nevoie de nici un fel de prezentare. Rareori un simplu nume este insotit de atatea valente pozitive cum se intampla in cazul lamaii.