Cum se bucuram de menta proaspata

Ne-am obisnuit sa cumparam plantele aromatice pentru diverse retete direct din magazin, uscate si puse in pungi, cutiute sau borcanase, cu etichete viu colorate, lipsite insa de o buna parte din gustul care scoate in evidenta orice reteta. Mai indraznete sau clasice, combinatiile pot sa schimbe o masa cu totul, si prietenii s-ar putea sa fie mai mult decat incantati. Si printre toate aceste plante una dintre cele mai interesante - si in egala masura mai putin folosita decat ar merita - ramane menta. Poate sa schimbe cu totul o limonada banala, sa fie piesa de rezistenta intr-un sos, sa improspateze acea reteta pe care ati facut-o de mai multe ori fara sa experimentati. Si decat sa cumparati menta uscata sau sa cautati menta proaspata prin piete si magazine cel mai simplu ar fi sa o cresteti chiar acasa. Nu costa mult, nu necesita eforturi prea mari, iar rezultatul va schimba felul in care gatiti. Si in plus mirosul de menta este mereu placut. 
 
Cu florile sale ce pot varia de la alb la purpuriu, cu frunzele de un verde intens, menta prefera un mediu cu un nivel ridicat de umiditate, sol cu destula apa si destul spatiu, pentru ca este o planta rezistenta si invaziva. Acesta este principalul motiv pentru care este recomandat sa o plantati in ghivece mai mici sau mai mari si nu in gradina, unde ar putea scapa usor de sub control si pur si simplu va sufoca alte specii mai putin rezistente. Poate fi plantata oricand, si tinuta in interior in perioadele reci se va dezvolta repede, asa ca veti avea mereu la indemana o sursa de menta proaspata. 
 
Alegeti vasul sau ghiveciul potrivit, in care puneti un strat de compost. Daca este un ghiveci de mici dimensiuni atunci puneti o singura planta (va creste repede) iar in cazul recipientelor mari incercati sa plantati firele la cel putin 40 de cm distanta pentru a le lasa suficient spatiu pentru  dezvoltare. Menta este o planta rezistenta la variatii de temperatura si de lumina, insa prefera solul relativ umed si suficient soare, asa ca le puteti aseza in bucatarie, pe un pervaz lat, intr-o veranda usor accesibila sau, de ce nu, pe balcon. Recipientele cu menta trebuie udate periodic, fara exagerari insa, si eventual le asezati pe o farfurie ceva mai mare pentru a prinde surplusul de apa. Menta va creste repede daca este ingrijita, si veti avea in permanenta frunze proaspete pentru o limonada racoritoare sau pentru o reteta iesita din comun. In definitiv e doar o chestiune de imaginatie. Nu uitati ca frunzele tinere vor avea o aroma mai intensa, si daca vreti sa extindeti perioada de cules puteti pur si simplu sa smulgeti bobocii pe masura ce apar.

Foto: publicdomainpictures.net

Articole asemănătoare

  • Mojito de mango

    O varianta in care gustul de mango este plin, dulce, intens, in paralel cu cel racoritor de menta si in fundal cu note exotice de rom alb.

  • Cocktail cu bourbon, bere de ghimbir si menta

    O combinatie in care berea de ghimbir (preferata de multi, dar privita cu retinere de destui) dobandeste noi note si gusturi in amestecul cu bourbonul si prospetimea adusa de menta.

  • Smoothie cu menta, mar si ridiche

    Menta improspateaza orice suc, smoothie si poate sa schimbe radical o reteta altfel banala si poate plictisitoare, de la o salata la un desert, fie ca o cumparati din piata sau magazine, fie o cultivati in gradina sau in jardiniere. Este preferabil sa folositi menta proaspata, cea uscata nu are un gust la fel de intens si nici la fel de multi nutrienti.

  • Smoothie cu cirese, rosii cherry, menta si pepene rosu

    Ce ar fi sa combinam arome de vara intr-o singura bautura, de la ciresele acrisoare la gustul intens de menta si cel racoritor si dulce de pepene rosu? La care vom adauga rosii cherry pentru antioxidanti si gustul placut. Iar dincolo de arome vom avea un smoothie sanatos, plin de vitamine si nutrienti, iar cu putina gheata va fi mai bun decat orice suc din comert.

  • Smoothie cu banane, menta si cafea

    Un smoothie cu multa energie, un strop de prospetime cu gust de menta si consistenta data de bananele bine coapte.