Daliile Arabian Night

Cu florile sale mari, duble, cu petale de un rosu visiniu, catifelate, aceasta varietate de dalie ar trebui sa fie des intalnita in gradini, fiind un soi de o rara frumusete, dar in egala masura usor de plantat si ingrijit. Sunt perfecte atat pentru parcuri sau spatii verzi cat si pentru buchete si aranjamente florale pretentioase pentru ca rezista multa vreme dupa ce au fost taiate si au un parfum puternic, dulce, deosebit de placut. Originare din America de Sud, daliile aveau sa fie repede adoptate de cultivatori pentru frumusetea si rezistenta lor, iar Arabian Night sunt unul dintre cele mai incantatoare exemple.

Bulbii daliei Arabian Night se vor planta fie in ghivece, fie direct in gradina in perioada martie-mai, dupa ce noptile nu mai sunt reci, si prefera un sol cu drenare buna, fertil, unde viitoarele flori sa aiba cat mai mult soare pe toata durata zilei (creste bine si intr-un spatiu putin umbrit, mai ales in regiuni secetoase) si pe cat posibil sa nu se gaseasca in bataia curentilor reci de aer. Se uda periodic, dar folosind cantitati moderate de apa, au o buna rezistenta la boli si daunatori (poate fi pus putin mulci in apropierea tulpinii) si vor incepe sa infloreasca de la jumatatea verii. Depasind la maturitate 100 de cm inaltime, daliile Arabian Night impresioneaza mai ales atunci cand sunt plantate grupat, coloritul si parfumul acestei varietati facand-o o excelenta alegere pentru orice gradina. Pentru a rezista cu siguranta in iernile foarte geroase bulbii pot fi scosi din pamant si pastrati pana anul urmator in cutii, acoperiti cu un strat de nisip umed, intr-un loc racoros si intunecat unde temperatura sa fie intre 8-10 grade Celsius.

Foto: gardenia.net

 

Articole asemănătoare

 • Dalii Penny Lane

  Flori bicolore mari, elegante, de o impresionanta frumusete, aceste dalii poarta numele unei celebre piese Beatles si sunt perfecte pentru gradini sau terase, parcuri, buchete si aranjamente florale pretentioase, dar in acelasi timp sunt relativ usor de cultivat si ingrijit

 • Daliile Tartan

  Flori bicolore de mari dimensiuni, atragatoare prin jocul cromatic de alb si rosu visiniu, aceste dalii au un parfum placut, dulce, sunt relativ rezistente, se cultiva si se intretin usor, schimband radical orice gradina sau spatiu verde.

 • Intretinerea gradinii in luna noiembrie

  Gradina poate fi frumoasa si in penultima luna a anului calendaristic, noiembre, in culori iernatice. Chiar daca este putin cam devreme sa stim ce ne rezerva anotimpul rece, un lucru este cert: animalele din gradina vor avea nevoie de ajutor, chiar si daca va fi o iarna blanda.

 • Care este diferenta dintre bulbi si tuberculi?

  Primavara aduce in atentie notiuni pe care multa lume nu si le-a insusit atat de bine pe cat ar crede. Dovada ca multi, chiar si dintre cei preocupati de gradinarit, confunda deseori bulbii cu tuberculii.

 • Frumusetea gradinii mele in luna septembrie

  Vreme frumoasa, vant, ploaie, bruma, daunatori, cartite – despre toate acestea si nu numai va vom vorbi in cele ce urmeaza