De ce ingalbenesc frunzele toamna?

V-ati intrebat vreodata de ce isi schimba culoarea frunzele arborilor de foioase dupa sosirea toamnei? Ei bine, au facut-o cercetatorii care activeaza in domeniul biologiei si au cautat sa dea un raspuns fenomenului.

In cele din urma, dupa ani de studii, lumea plantelor si-a dezvaluit si acest mic secret. Frunzele verzi, implicate in procesul de fotosinteza, actioneaza in natura ca niste “fabricute” de nutrienti pentru arborii pe care ii imbraca.

Insa pe masura ce zilele devin mai scurte iar vremea se raceste, dupa incheierea sezonului cald, cantitatea de lumina devine si ea insuficienta. Asa ca plantele recurg temporar la un compromis: isi creeaza provizii si inchid “fabricile” din frunze pana la primavara.

Trecerea de la starea de activitate la cea de dormitare se face treptat, si o recunoastem cu totii dupa pigmentul frunzelor transformat din verde in galben, rosu, portocaliu sau brun. Aceasta diferentiere se face, dupa cum tocmai am spus-o, in functie de anumiti pigmenti regasiti dealtfel si in alte surse din natura (coaja de mar, morcov, etc.).

Daca clorofila este cea care confera nuanta de verde frunzelor, carotenoidele si antocianinele sunt responsabile pentru celelalte nunante. Clorofila absoarbe lumina din zonele rosu-portocaliu si albastru-violet din zona spectrului vizibil. De asemenea, reflecta lumina verde, fapt ce explica de ce noi vedem plantele ca fiind verzi.

Umiditatea solului, la fel ca vremea de afara, influenteaza in mod diferit de la un an la altul culorile toamnei. Un val de caldura si umezeala la sfarsitul anotimpului cald, cu nopti reci, ar trebui sa produca cele mai intense culori. In niciun caz nu trebuie confundat acest proces firesc, anual, cu semnele de boala cauzate de anumiti daunatori.

Acele si furnzele care cad in aceasta perioada nu sunt irosite. Ele se descompun in litiera si reintra in circuitul naturii sub forma mineralelor si a substantelor organice.   

Sursa foto 

I. C.

Articole asemănătoare

 • De ce merita sa consumi mai des alune de padure

  Sunt lucruri pentru care am fi dispusi sa facem eforturi considerabile sa le obtinem. Rezumandu-ne strict la alimentatie, ce ati considera ca ar fi important pentru o viata sanatoasa? Lista ar putea fi foarte de variata si aproape nesfarsita, din cauza aceasta, va sugeram sa acordati cateva momente de atentie alunelor de padure.

 • De ce sa introduci sucul de telina in alimentatie

  Sucul de telina este unul dintre cele mai hidratante si nutritive produse cu care ne putem incepe ziua. Planta, folosita din timpuri stravechi in Europa ca leac, nu si-a pierdut nici astazi utilitatea, numarandu-se printre ingredientele autohtone.

 • Lithops, planta supranumita ”piatra insufletita”

  Lithops este socotita de oamenii de stiinta una dintre cele mai bizare plante din natura. De ce? Pentru ca la prima vedere nu are nimic in comun cu celelalte reprezentante ale regnului din care face parte.

 • Ce facem cand se ingalbenesc frunzele trandafirilor ?

  Plante deosebit de frumoase, cu un parfum distins ce inspira eleganta, trandafirii sunt minunati pentru a completa aspectul unei gradini. Daca va numarati printre gradinarii care ii iubesc aveti cu siguranta cateva soiuri de care aveti grija cu foarte mare atentie pentru a fi rasplatit cu flori superbe ce au un miros deosebit.

 • De ce isi schimba frunzele culoarea toamna?

  Cu totii admiram spectacolul de culori oferit toamna de frunzele cazatoare ce dau de veste ca iarna se apropie.