Despre samovar si ceaiul rusesc

In Rusia ceaiul este bautura non-alcoolica cea mai consumata. In aceste conditii in cultura rusa si-a facut aparitia samovarul, un recipient menit sa pastreze bautura calda si care de-a lungul timpului a devenit tot mai elaborat.

Initial ceaiul a fost o bautura consumata in cadrul intalnirilor de mare importanta, rezervate elitei rusesti.

Modul de servire a ceaiului este unul specific in Rusia, deosebindu-se de modul de servire din alte culturi.

Initial la servirea ceaiului rusesc se prepara un ceai foarte puternic intr-un vas si se alaturau alte vase mai mici cu apa fiebinte pentru ca fiecare sa-si poata prepara ceaiul in functie de propriile gusturi. Astfel puteai modifica taria si aroma ceaiului.

In timp samovarul a evoluat atat ca tehnica, forma, dar si ca decoratiuni.

Rusia a incheiat chiar si un acord cu China, sortimentele de ceai devenind variate si accesibile pentru intreaga populatie. Ceaiul a putut fi savurat in timp de catre oricine, nu doar de cei mai importanti oameni ai tarii.

 

samovar

Despre samovar

In legatura cu crearea samovarului exista multe dispute. Unii sustin  ca provine din Rusia, altii spun ca a fost creat in China. Indiferent care ar fi adevarul cert este ca a fost incorporat in cultura rusa.

Primele samovare dateaza de la sfarsitul secolului XVIII si erau fabricate din metal in orasul Tula situat in sudul Rusiei. Metalul putea fi  incalzit usor cu ajutorul carbunilor.

La mijlocul secolului XIX patru forme de samovar devenisera traditionale: cilindru, butoi, sfera si urna.

Samovarul este cel mai cunoscut simbol privind servirea ceaiului in Rusia si expresia ruseasca a lua loc langa samovar inseamna sa vorbim cat bem ceaiul.

Imagine: 1,2

 

Articole asemănătoare

  • Cocktail fara alcool cu mango si ceai verde

    Aduse impreuna in acelasi pahar inalt, cu putina gheata, sucul de mango si ceaiul verde fara zahar se completeaza si se scot in evidenta reciproc neasteptat de bine. O bautura fara alcool pentru zilele in care avem nevoie de putina energie. Sau pentru o mica petrecere in timpul zilei, la serviciu.

  • Tinctura si ceaiul de tintaura in medicina naturista

    Este una dintre plantele medicinale recomandate in principal pentru detoxifierea organismului, dar si pentru diverse tulburari stomacale, afectiunii ale pielii si intoxicatii diverse.

  • Cand au devenit morcovii portocalii?

    Morcovul ocupa unul dintre cele mai importante locuri intre legumele care fac parte din alimentatia noastra. S-ar putea crede, prin urmare, ca oamenii au aflat tot ce se putea despre trecutul si proprietatile sale curative.

  • Ceaiul Oolong, o bautura orientala gustoasa si sanatoasa

    Ceaiul Oolong este o bautura caracteristica Orientului Indepartat care se obtine din frunzele, mugurii si tulpinele de Camellia sinensis. Planta este aceeasi cu cea din care se prepara ceaiul negru si ceaiul verde.

  • Camellia Sinensis sau planta de ceai

    Ceaiul este cea mai importanta bautura non-alcoolica din lume, traditia acestuia coborand pana in vremurile antice la poporul chinez. Oamenii si-au dat seama ca amestecand apa fierbinte cu unele plante aflate permanent la indemana lor, sau in anumite perioade ale anului, obtin o bautura foarte gustoasa, cu efect relaxant si