Din ciudateniile naturii

SequoiaO scurta stire dintr-un ziar stiintific de dincolo de ocean, relata la inceputul secolului trecut ca a fost doborat un copac din care s-au incarcat 600 de vagoane de lemn. Un calcul simplu ne-ar arata ca o asemenea cantitate ar fi suficienta pentru construirea unui sat format din aproape 300 de case cu pridvor si doua camere.
Datele de mai sus nu sunt de domeniul fanteziei. Astfel de copaci, care se pot intrece de unul singur in olum cu o intreaga padurice, exista in realitate si populeaza platouile Sierrei Nevada din SUA, situate cam la 2000 de metri altitudine. Este vorba de un conifer, Sequoia gigantea.
In vestitele Mariposa Grove sau Mamouth Grove din California, exemplarele de Sequoia se detaseaza vizibil de celelalte neamuri de conifere ca "Sugarpine" sau bradul rosu al lui Douglas, care cu toata inaltimea lor de 80 de metri par nist pitici pe langa acesti colosi singuratici.
Impresia aceasta est intru-totul indreptatita, deoarece exemplarele varstnice de Sequoia pot atinge 135 de metri inaltime, iar baza trunchiului poate atinge un diametru de 50 de metri.
Pe platforma netezita a unui ciot de Sequoia pot stationa comod 16 limuzine, sau se poate improviza un ring de dans, unde alaturi de orchestra se pot misca in voie 30 de perechi. Prin tunelul sapat in trunchiul unui exemplar asezat tocmai pe mijlocul unui drum, se pot strecura cu usurinta doua autocamioane ce se deplaseaza in sens opus.
Unui asemenea trunchi ii este necesar un sistem de ancorare foarte puternic si sigur. Radacinile sale, ca niste serpi boa, groase de 2-3 metri, si lungi de 50-60 de metri il fixeaza cat se poate de bine de stanci.
Aceste conifere sunt supranumite si arbori-mamut, deoarece ramurile lor incovoiate amintesc de coltii mamutului, stramosul elefantului de azi. Astfel de "colti" au la baza coloanei dimensiunile unui brad de 100-120 de ani, adica 25-35 de metri lungime si doi metri grosime.

Varsta acestor copaci, calculata dupa numarul de inele cuprins in trunchi, depaseste in multe cazuri si 200o de ani.
Rezistenta lemnului de Sequoia se datoreaza duritatii si puternicei imbibari cu rasina. S-au gasit cioturi de Sequoia de la inceputul paleoliticului, pe care mii de ani nici agentii chimici ai solului, si nici cei atmosferici nu au reusit sa le distruga.
Sa poposim acum pe continentul african, care gazduieste si el doi dintre uriasii lumii vegetale.

Pe platourile Libanului apar razlete palcuri de cedri (Cedrus Libani)
Circumferinta acestor conifere nu depaseste 20 de metri, iar inaltimea rareori intrece 50 de metri. Insa cedrul are o maretie si o vigoare pe care nici un copac nu le ofera privirii. Ramurile sale perfect orizontale, coloritul de un verde care bate spre negru, formand un contrast viu cu albul zapezii, desimea frunzisului sau sumbru ii dau un aer de maretie si de liniste, care l-au prefacut in cel mai indragit si cantat arbore al popoarelor arabe.
La populatiile de negri africani, Baobabul se bucura de o veneratie egala cu a cedrului. Din cauza varstei inaintate pe care o atinge(4-5000 de ani), el este considerat un fel de stramos al padurii. Chiar numele sau in dialect local, inseamna "copacul celor o mie de ani"
Baobabul nu este impresionant atat prin inaltimea sa, ci prin grosime. Ei conureaza prin aceasta caracteristica arborii mamut. Trunchiul lor masurat de la suprafata pamantului pana la baza coroanei este aproape tot atat de gros cat este de inalt.

Pentru indigeni, baobabul ca si palmierul, este un arbore atotfolositor. Din trunchiul lui se fac piroge; cu frunzele-o fiertura impotriva febrei; din miezul fructului se prepara o bautura racoritoare si un fel de sapun, iar la triburile primitive din inima junglei scorburile acestuia servesc drept mormant pentru vraci.
Si tisa (Taxus baccata, una dintre podoabele Carpatilor poate fi asezata in randurile uriasilor. Este copacul cu cea mai mare longevitate din padurile noastre. Poate atinge o varsta de doua-trei mii de ani. Insa fructele sale otravitoare, cat si lemnul de pret, i-au adus pieirea. Putinele exemplare ce au supravietuit actiunii omului sunt decretate azi monumente ale naturii.
 

Articole asemănătoare

  • Curiozitati din lumea naturii

    Va place mierea? Pentru o singura lingurita de miere (delicioasa si foarte sanatoasa) e nevoie de munca a cel putin opt albine

  • Recorduri din lumea naturii

    Gradinaritul este una dintre cele mai bune modalitati de a-ti mentine sanatatea. Daca nu vreti sa mergeti la sala pentru exercitii 20 de minute pe zi petrecut lucrand gradina sunt suficiente pentru echilibrul psihic si fizic.

  • Plantarea bulbilor in Luna lui Florar

    Nu intamplator luna Mai a fost numita Luna lui Florar, deoarece acum mirosul si vazul incep sa se desfete cu darurile naturii. Pentru gradinile din emisfera nordica a Pamantului luna Mai este fantastica, temperaturile devenind mai blande, soarele tot mai plin de el, iar ploile aducatoare de belsug.

  • Plante utile pentru combaterea daunatorilor din gradina

    Exista o lege a naturii potrivit careia toate componentele mediului se armonizeaza. In realitate mereu vor fi exceptii, iar persoanele care se indeletnicesc cu gradinaritul cunosc bine acest lucru. Dovada ca bolile si daunatorii constituie o provocare constanta atat pentru plantele crescute afara cat si pentru majoritatea celor din apartament.

  • Craciunita, vascul si holly. Plantele care ne aduc Craciunul in suflet

    Plantele care decoreaza locuintele de Craciun au nevoie in aceasta perioada de putin mai multa atentie si afectiune din partea noastra, fiindca trebuie sa recunoastem, fara ele sufletele noastre ar fi lipsite de o mare bucurie: aceea


Warning: fopen(cache/ee318307e8e0cf975a1b6c70b3585700) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139