Recorduri din lumea naturii

\"\"Gradinaritul este una dintre cele mai bune modalitati de a-ti mentine sanatatea. Daca nu vreti sa mergeti la sala pentru exercitii 20 de minute pe zi petrecut lucrand gradina sunt suficiente pentru echilibrul psihic si fizic. 
 
Cea mai mare floare individuala din lume apartine unei plante exotice, Rafflesia arnoldii, intalnita in padurile tropicale din Borneo si Sumatra, usor de recunoscut nu doar datorita dimensiunilor impresionante sau coloritului, dar si din cauza mirosului greu, foarte neplacuta. O floare de Rafflesia arnoldii poate atinge un diametru de un metru si pana la 10 kilograme. 
 
Exista atat de multe feluri de mere incat daca ati vrea sa incercati in fiecare zi alt soi ati avea nevoie de ceva mai bine de 20 de ani pana sa gustati din toate. 
 
In Egiptul antic lotusul era o floare sacra, folosita in riturile funerare pentru ca simboliza renasterea si viata eterna. 
 
Cea mai dulce planta din lume este katamfe (Thaumatococcus daniellii) din Africa, ce contine thaumatin, folosit in mod traditional pentru a schimba gustul mancarurilor. Este de pana la 100 000 de ori mai dulce decat zaharul alb, si mult mai sanatos. O specie similara este Dioscorefillum kumminisii, tot din tarile africane, dar aceasta este de \"doar\" 3000 de ori mai dulce. Stevia rebaudiana (stevia dulce) este de pana la 300 de ori mai dulce, si este tot mai des folosita in industria alimentara. 
 
Baobabul este una dintre cele mai longevive specii vegetale. Cu trunchiul sau foarte gros, un remarcabil rezervor de apa - este de altfel numit si arborele-butoi - un baobab poate trai cel putin un mileniu, existand si exemplare a caror varsta a fost estimata la peste 5000 de ani. 
 
Yareta (Azorella compacta) este o planta ce poate fi intalnita in Peru, Chile, Bolivia, Argentina, unde creste in zonele montane la altitudini de 3200 - 4500 de metri. Mai putin obisnuit este ca aceasta specie este folosita de localnici in loc de combustibil, pentru ca se aprinde usor si da multa caldura. 
 
Un singur arbore ajuns la maturitate poate sa filtreze in fiecare an pana la 27 de kilograme de substante poluante din aer. 
 
In prezent pe Terra sunt peste 1.4 milioane de specii de animale si peste 500.000 de specii de plante. 
 
Pe parcursul unei zile un stejar matur poate absorbi din sol pana la 190 de litri de apa. 
 
Exista peste 15 000 de feluri de orez. 

Foto: publicdomainpictures.net

Articole asemănătoare

 • Din lumea florilor

  Cea mai veche floare, dupa cum a fost numita de cercetatori, a fost un exemplar de Archaefructus sinensis, descoperit in 2002 in China, fosila ce avea o vechime estimata la 125 de milioane de ani.

 • Recorduri Guiness din lumea plantelor

  Cel mai greu pepene: a avut nu mai putin de 159 de kilograme si a fost "opera" lui Chris Kent, din Sevierville, SUA, care si-a inscris recordul pe 4 octombrie 2013.

 • Reteta de post. Chiftelute de falafel

  Pentru crestinii din lumea intreaga Pastele reprezinta cea mai importanta sarbatoare. Aceasta este precedata in fiecare an de cel mai lung si aspru post.

 • Zambila – intre floare mitologica si cadou de Ziua Indragostitilor

  Florile parfumate ale zambilelor se bucura pe teritoriul Europei, gratie farmecului dar si extinderii lor generoase, de o lunga traditie si un simbolism aparte. Originara din Orientul Mijlociul, zambila (Hyacinthus orientalis) s-a raspandit de timpuriu in toate zonele adiacente Marii Mediterane.

 • Vinul din Lumea Veche VS Vinul din Lumea Noua

  Cele mai nobile vinuri din lume se disting prin stil, culoare si consistenta, iar inainte de toate printr-un gust desavarsit.