Distensia abdominala (balonarea), cauze, tratamente

 Distensia abdominala (balonarea abdominala) este o afectiune comuna si poate indica prezenta bolilor intra-abdominale sau a celor sistemice grave. Aceasta se refera la senzatia de plenitudine in abdomen.

Distensia abdominala, gazoasa, este caracterizata de abdomenul umflat din cauza gazelor de la nivelul tractului intestinal.

Cauze si simptome

Conditiile cauzale principale constau in: acumularea de gaze in tractul gastro-intestinal, cum ar fi dispepsie (tulburare a procesului digestiv, manifestata prin dureri, balonari, deranjamente stomacale, varsaturi, etc.), infectii intestinale, constipatie severa, peritonita (stare patologica constand in inflamarea peritoneului, peritoneul fiind o membrana ce captuseste peretele cavitatii abdomenului), enteroparalizie, obstructie (astuparea unui canal) intestinala si deficit sever de potasiu sau in ascita (acumulare de lichid in peritoneu), hepatomegalie (marire a dimensiunilor ficatului) si chisturi ovariene. Aceasta mai poate fi cauzata si de indigestie, flatulenta (acumulare excesiva de gaze in stomac si in intestine), intoxicatie alimentara, sindrom de colon iritabil, constipatie, etc.

Simptomele de distensie abdominala pot sa apara in orice conditii care conduc la tulburari ale functiei stomacului si splinei.

O alta cauza importanta, dar mai putin frecventa de balonare abdominala este acumularea anormala de lichid seros (ser de sange) in cavitatea abdominala. De asemenea, cancerul ovarian poate produce balonare.

Distensia abdominala, de multe ori gazoasa, rezultata din supraalimentare sau inghitirea aerului, poate fi un semn al obstructiei intestinale. Consumul de alimente, cum ar fi anumite leguminoase (fasole) poate provoca distensie abdominala din cauza gazelor intestinale. Acelasi lucru se intampla si in cazul indigestiei dupa consumul de lactate.

Cai de tratament

Sunt necesare o istorie completa si un examen fizic. Scanarea abdominala prin tomografie computerizata sau cu ultrasunete, testele de laborator sau de analiza a scaunului sunt doar cateva metode de a afla afectiunile ce vor putea fi ulterior tratate, in functie de diagnostic.

Coaja de mandarina este foarte eficienta in tratarea simptomelor de distensie abdominala. Aceasta se administreaza sub forma de pulbere sau coji uscate de mandarina. Cu ajutorul cojii de mandarina, problemele de distensie sunt rezolvate intr-o ora, fara efecte secundare.

Balonarea abdominala este mai raspandita la femei decat la barbati si tinde ca in general sa aiba simptome accentuate in cursul zilei si dupa consumul de alimente.

Fluxul principal de abordare terapeutica in tratarea balonarii il constituie reducerea volumului de gaze intestinale si stoparea productiei acestora. Unele rezultate promitatoare au fost obtinute si prin utilizarea unor procinetice cum sunt Tegaserod si Prostigmine, precum si utilizarea antibioticelor nonabsorbabile, cum este Rifaximin.

O alta abordare de natura terapeutica este administrarea de probiotice, pentru a modifica componenta florei colonului si, implicit, a celei de gaze intestinale.

Multe persoane au gasit si acupunctura foarte utila.

Articole asemănătoare

 • Afinele Late Blue, o alegere inspirata pentru fructe dulci si aromate

  Soi hidrid de afin cu o productie anuala buna, fructe mari si dulci, cu aroma intensa si perfecte atat ca gustare, cat si pentru diverse deserturi, Late Blue nu are nevoie (din fericire) de tratamente speciale de intretinere.

 • Ceaiul de chimen in medicina traditionala

  Mici, de culoare inchisa, tari, cu miros placut, exotic si aroma usor intepatoarele, semintele de chimen sunt folosite pentru condimentarea unor feluri de carne, branzeturi, pentru delicioase produse de patiserie, diverse deserturi, dar si pentru lichioruri de casa sau aperitive.

 • Tratamente naturiste cu rascoage

  Planta medicinala cunoscuta in popor si ca pufulita, rachitica, sburatoare de padure, biscau sau iarba Sfantului Ioan, este relativ usor recunoscut datorita florilor de culoare mov deschis.

 • Oregano si medicina naturista

  Versatil si cu un parfum aparte oregano proaspat sau uscat, sub forma de pulbere, ceai sau tinctura poate fi folosit si in tratamente naturiste, unele neasteptat de eficient pentru a preveni anumite afectiuni sezoniere sau a usura simptomele unor boli cronice.

 • Reventul pentru medicina naturista

  O planta erbacee de cultura, rezistenta si cu aspect viguros, depasind adesea doi metri inaltime, reventul este si o planta medicinala ai carei rizomi se folosesc in diverse tratamente alternative.