Etoile Violette - culoare si prospetime

Unul dintre cele mai populare si indragite soiuri de clematis, dar si unul dintre cele mai vechi (dateaza din 1885), Etoile Violette nu este doar un nume poetic pentru o planta de o frumusete aparte. Cu florile sale mari de un mov inchis, rezistenta la variatiile de temperatura - inclusiv la geruri puternice - si daunatori, relativ usor de ingrijit si transformand orice parte din gradina intr-o explozie de culoare, se adapteaza usor in tara noastra si este o specie longeviva. Infloreste pe toata perioada verii, inflorescentele fiind mari, numeroase, cu petale cu textura catifelata, patru pana la sase pentru fiecare floare si dimensiuni de circa 10 cm. Lianele sunt viguroase si rezistente, reusind nu doar sa sustina intreaga greutate a plantei, dar si sa ofere un efect estetic interesant prin alternanta de mov intens si verde curat, pur. 
 
Se recomanda un sol cu drenare buna, ideal putin umed la plantare, fertil, chiar argilos - si nu uitati sa udati regulat planta, fara excese insa - si cu mult soare, desi rezista si in conditii de semi-umbra. Chiar se spune de catre cunoscatori ca este o varietate de clematis care ar prefera "sa aiba capul in soare si picioarele la umbra", asa ca ati putea pune la baza un strat de pietris sau planta alte soiuri marunte, pitici, pentru a oferi radacinilor umbra si racoare. Lasati macar un metru intre plante daca vreti sa aveti mai multe exemplare, si odata ce a prins nu va mai avea nevoie de eforturi deosebite, cel putin nu mai mult decat alte flori. Poate folosi ca suport un zid, un gard de sarma sau lemn, si este una dintre cele mai frumoase si putin pretentioasa plante cataratoare.  

Foto: gardenia.net 


 

Articole asemănătoare

 • Bujorii din soiul Madame Gaudichau

  Bujorii Madame Gaudichau au nevoie de un sol fertil, cu drenare buna si bogat in humus, dar se pot adapta si unui regim de semi-umbra.

 • Narcisa Altruist

  Sunt foarte potrivite pentru buchete si aranjamente florale, din fericire rezista destul de mult pentru narcise dupa ce au fost taiate, si la fel de usor le puteti folosi in spatii verzi, parcuri, peluze.

 • Crimson and Gold - un gutui japonez plin de culoare

  O varietate de gutui japonez care surprinde placut prin florile sale de culoare rosie, mari, cu textura catifelata, Crimson and Gold poate fi o alegere buna daca vreti un arbust decorativ cu aspect exotic, nu foarte mare si care poate fi ingrijit usor.

 • Bujorii Red Charm

  Cultivati de peste doua milenii si reusind sa ofere culoare, farmec si prospetime oricarui spatiu verde, oricat de mic, bujorii se numara printre cele mai populare flori pe care le puteti intalni in gradini.

 • Panseluta in medicina naturista

  Cunoscuta ca una dintre cele mai atragatoare si elegante plante decorative, de o frumusete delicata, plina de culoare si farmec, panseluta (Viola tricolor) se potriveste la fel de bine in gradina, in ghivece sau jardiniere, este usor de plantat si intretinut si schimba radical orice spatiu.