Fertilizarea terenurilor

 

 Fertilizarea terenului este bine sa se faca folosind numai ingrasaminte organice, deoarece este mai sanatos atat pentru dumneavoastra, cat si pentru clientii amatori de legume proaspete, care vor aprecia foarte mult acest lucru.

Solul care este bogat in substante hranitoare va da o recolta mai mare, iar legumele vor fi mult mai gustoase si mai bune calitativ. De aceea, daca detineti o gradina de legume trebuie sa o fertilizati in fiecare an.

Cel mai bun ingrasamant pentru sol este gunoiul de grajd putrezit, care se aplica de regula toamna, la pregatirea terenului. In functie de posibilitati, gunoiul se va aplica in primul rand la culturile de castraveti, vinete, varza, conopida, tomate, ardei, cartofi, dovlecei.

Un alt ingrasamant organic este mranita, aceasta obtinandu-se prin amestec de gunoi de grajd foarte bine putrezit (vechi de 2-3 ani) si resturi vegetale descompuse. Aceasta se foloseste in cantitati mai mici, aplicandu-se in special la cuiburile vegetale, la plantare, insamantare sau la ingrasarea suplimentara.

Compostul se prepara foarte usor, din resturi vegetale, paie, frunze uscate, buruieni smulse la plivit, cenusa, resturi alimentare, etc. Toate acestea se aseaza in gramada intr-un loc mai izolat. Coama gramezii va forma o scobitura pentru ca apa de ploaie sa se stranga acolo si sa patrunda in interior. In lipsa ploilor, gramada va trebui sa fie udata periodic cu apa sau cu urina de la animale.

O data la 3 luni, gramada de compost se va intoarce si se va muta alaturi, straturile de sus se vor aseza la baza, iar cele de jos la coama. Dupa 2-3 ani se va obtine un ingrasamant foarte valoros din punct de vedere nutritiv, care se foloseste la fel ca mranita.

Articole asemănătoare

  • Produsele organice sunt intr-adevar mai bune?

    Tot mai multe magazine alimentare fac loc pe rafturi produselor organice pentru a tine pasul cu cererea in continua crestere.

  • Desertificarea, un hazard natural ingrijorator

    Desertificarea este procesul de deteriorare a terenurilor aflate in zonele aride, semiaride si subumed-uscate care se datoreaza pierderii vegetatiei si a umiditatii solului. Rolul primordial in declansarea acestui hazard ecologic il au schimbarile climatice si unele activitati umane care perturba echilibrul naturii.

  • Laleaua - un alt simbol al Primaverii

    Dupa ce ghioceii au vestit venirea Primaverii si ne-au incantat privirile cu albul lor pur a sosit randul lalelelor sa ne farmece prin eleganta si gingasie.

  • Importanta rotatiei culturilor de plante

    Rotatia culturilor de plante este necesara pentru limitarea daunatorilor si pentru fertilizarea solului din gradina; pentru aceasta trebuie sa cunoastem familia din care face parte planta culturii actuale.

  • 10 motive pentru care unele plantari nu reusesc

    Udarea abundenta sau in cantitati mici, solul inadecvat, fertilizarea in exces pot fi unele dintre motive.


Warning: fopen(cache/eb8b4c62fb4e9d1c38077a23e7718077) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139