Fitoterapia – puterea tamaduitoare a plantelor

Atunci cand ne confruntam cu probleme minore de sanatate nu trebuie sa fugim numaidecat la farmacie. Uneori o plimbare in gradina sau in aer liber ne face mult mai bine decat orice medicament din lume. Tot aici gasim o sumedenie de plante medicinale, recunoscute ca fiind tamaduitaoare sau ca alina durerile si suferinta.

La baza, fitoterapia nu reprezinta altceva decat aceea “stiinta” care era folosita in trecut de batranii satului, vechii romani, grecii din Antichitate sau indienii pentru a vindeca pe cineva bolnav. Aceasta este veche de mii de ani si utilizeaza plantele medicinale in scop terapeutic.

Faptul ca putem trata anumite afectiuni doar cu ajutorul plantelor medicinale este un lucru extraordinar. Totusi trebuie sa tinem cont de retetele consacrate, de sfaturile persoanelor specializate pe aceasta ramura, deoarece nu tot ce gasim in natura este si un mijloc terapeutic.

Plantele si condimentele: placerea gustului si medicina in acelasi timp

Cine se ocupa cu stiinta fitoterapiei nu trebuie sa aduna plantele noaptea, atunci cand este luna plina, ca acestea sa isi faca efectul. Aceasta stiinta “functioneaza” normal, nu este ceva spectaculos, nu exusta secrete si trucuri. Astfel trebuie stiut faptul ca si condimentele pe care le avem in bucatarie si pe care le folosim pentru prepararea mancarurilor pot fi pe post de medicament atunci cand este cazul.

Sursa foto

A.V.


Articole asemănătoare

  • Idei pentru o gradina mica

    Poate ca suprafata disponibila nu este foarte mare, insa aproape intotdeauna salvarea va veni prin dispunerea pe verticala a plantelor

  • 6 reguli de baza pentru udarea corecta a plantelor

    Vara este anotimpul care impinge frecvent detinatorii de gradini spre doua extreme: udarea insuficienta si udarea exagerata a plantelor

  • Plante medicinale care se recolteaza in august

    Avand o traditie de aceeasi varsta cu omenirea, fitoterapia este considerata printre cele mai vechi ramuri ale stiintei medicale. Prin prisma climatului temperat si a diversitatii formelor de relief, tara noastra a beneficiat de o paleta variata de plante de leac, care din pacate nu este apreciata la justa valoare.

  • Evitarea daunelor cauzate plantelor de ger

    La latitudinea tarii noastre, iernile sunt prea aspre pentru a putea exclude in vreun an cu desavarsire activitatile de ingrijire si protejare a plantelor impotriva gerului.

  • Activitati de iarna utile in gradina

    Desi lunile de iarna sunt caracterizate de o stare de hibernare, exista cateva activitati utile care se fac si in perioada iernii, acestea contribuind la sanatatea generala a plantelor din gradina dumneavoastra.


Warning: fopen(cache/164df9a12fb08f0fdc20d31d3b1181df) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139