Floare de colt - si in gradini

floare de colt

Denumire stiintifica: Leontopodium

Numele provine din cuvintele grecesti leon si podion ( leu si respectiv laba/picior )

Familie: Asteraceae

Origine: zonele alpine calcaroase din intreaga Europa

 

 

 

Aspect si prezentare: Numita floarea reginei sau albumita, dar cunoscuta indeosebi sub numele de floare de colt, aceasta planta reprezinta o raritate fiind declarata monument al naturii si ocrotita prin lege.

In mediu natural, in tara noastra ea se gaseste in Muntii Carpati, dar poate fi cultivata si in zone ce imita conditiile naturale - zonele alpine si subalpine -  pe stanci calcaroase cu buna expunere la soare.

Planta perena, erbacee, cu crestere redusa (cca 20 cm), apare in palcuri izolate pe stancile golase si insorite.

Funzele alungite, sau liniar-lanceolate, de culoare verde deschis formeaza la baza plantei mici rozete. Din mijlocul acestora ies tulpinile ce poarta flori singulare sau in inflorescente.

Toate partile plantei sunt acoperite de perisori, alburii foarte fini, ce ii confera un aspect catifelat si feeric.

 

 

 

Perioada de inflorire este foarte scurta, intinzandu-se pe parcursul lunilor iunie, iulie si august.

 

 

Conditii de cultivare/ingrijire:

Tocmai pentru a ajuta perpetuarea speciei, aceasta planta a inceput sa se cultive si in sere si gradini, asigurandu-i-se conditiile din mediul de provenienta.

Spatiile cu lumina abundenta si cu o buna aerisire sunt cele mai indicate.

Substratul calcaros prin excelenta, cu adaos de frunze uscate, asigura cresterea si inflorirea acestei specii.

Planta nu impune anumite standarde privind temperatura, aceasta putand sa oscileze intre limite destul de largi (14 - 28 grade Celsius),

Udarea reprezinta insa factorul cheie pentru reusita cultivarii florii de colt, intr-ucat planta nu suporta umezeala mare in substrat.

 

 

Inmultirea se realizeaza prin seminte sau divizarea radacinilor.

 

 

 

Sfaturi speciale:

Atentie: Fiind ocrotita de lege, nu se permite culegerea acestei plante din habitatul natural. Daca va doriti foarte mult aceasta planta in gradina proprie, trebuie sa o cumparati de la furnizorii autorizati.

 

 

 

Alte specii: L.francheti, L.souliei, L.subulatum, L.palibinianum, L. stracheyi, L.campestre, L.ochroleuchum. 

 

 

Februarie 2008

Gradinamea.ro

V.S.

Articole asemănătoare

  • Smoothie cu mere si fructe de padure pentru un sistem imunitar puternic

    Plin de vitamine (mai ales vitamina C), ideal pentru a intari sistemul imunitar si pentru a ne ajuta sa rezistam mai usor in fata racelilor de sezon. Si in plus este o alternativa sanatoasa la sucurile din comert.

  • Smoothie cu mar si lapte de cocos

    Laptele de cocos intareste sistemul imunitar, ne ajuta sa avem o inima mai tanara si mai sanatoasa, este recomandat si in regimul de slabire, si in plus poate sa inlocuiasca laptele de vaca in alimentatie.

  • Laleaua Red Impression, o alegere clasica pentru toate gradinile

    Varietate de lalea cu aspect decorativ aparte, forma clasica si un rosu intens, catifelat, elegant, Red Impression este o alegere excelenta pentru gradini sau parcuri, dar poate fi cultivata la fel de usor si in ghivece si jardiniere.

  • Dalia Sunny Boy

    Varietate cu flori mari, parfumate, aspect decorativ deosebit si buna rezistenta in timp, Sunny Boy este o alegere excelenta pentru a fi cultivate in gradini, parcuri, dar la fel de usor si in ghivece sau jardiniere de dimensiuni mai mari

  • In cautarea culorilor de toamna

    Privind in miez de toamna in jurul nostru peisajul este tot mai atragator. Frunzele devin ruginii, vestind trecerea la ora de iarna. Ziua mai scurta, razele soarelui tot mai sarace, pregatesc plantele pentru un somn binemeritat, pictand in acelasi timp peisaje mirifice in parcuri, pe alei si in gradini.


Warning: fopen(cache/2c985c753a88ba8e441f76c64b24a105) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139