Flori de soc - panaceu si ingredient alimentar

  flori de soc

Denumire stiintifica: Sambucus nigra (sinonim cu S.candensis)

Denumiri comune: Soc

Familie: Adoxaceae.

In clasificarile vechi, specilistii catalogau genul Sambucus in familia Caprifoliaceae, mult mai cuprinzatoare

Origine: Regiunile temperate ale Europei si Americii de Nord

 

Aspect si prezentare: Arbust cu crestere dreapta si viguroasa, ce ajunge in medie pana la 5-7 ma inaltime, formeaza o coroana deasa de frunze palmate, verde intens, compuse din 5-7 foliole distincte, oval alungite si dintate pe margini si inflorescente mari, albe, puternic parfumate. Are frunzis caduc si crestere rapida, primavara fiind printre primele tufe care inverzesc.

 

Conditii de ingrijire: Desi se poate vedea uneori si in gradini, ca planta cultivata, Socul gaseste adesea in locurile in care creste spontan: in vai insorite, la marginea palcurilor de padure, in luminisuri si oriunde dispune de suficienta lumina si un sol bogat.

 

Are nevoie de lumina, dar intrucat nu suporta arsita si soarele direct, creste cel mai bine in apropierea arborilor inalti, a caror ramuri filtreaza razele directe si arzatoare ale soarelui. Se poate cultiva si in penumbra dar inflorirea nu va fi foarte bogata, in aceasta situatie, arbustul dezvoltand mai mult frunzis.

 

Este nepretentios in privinta caldurii, acceptand si temperaturile ridicate din timpul verilor caniculare, dar si frigul iernii. Cu o ingrijire ceva mai atenta toamna, cand va trebui invelit la baza, cu un strat de paie sau frunze uscate, va trece cu bine si de perioada de inghet.

Nu sufera la uscaciunea aerului dar umiditatea atmosferica ridicata va reduce semnificativ riscul atacului insectelor daunatoare (paianjeni, cosenile).

 

Pentru a evita astfel de boli dar si pentru ca formeaza o coroana larga si stufoasa, are nevoie de mult spatiu, deci de o pozitionare adecvata, astfel incat sa beneficieze de o buna ventilatie si aerisire.

 

Este, in general, o planta cu nevoi reduse de apa, dar in perioada infloririi si mai ales pe timpul verii, devine setoasa, necesitand udari dese si abundente.

Vigoarea si ritmul de crestere ii sunt influentate si de solul in care se gaseste. Un substrat humos, bogat, cu multa turba, si un pH usor acid, este desigur de preferat unui pamant obisnuit de gradina.

 

Ca mai toate speciile ce se gasesc in flora spontana a tarii noastre, Sambucus nigra nu solicita fertilizare, multumindu-se cu substantele extrase din straturile superficiale ale solului.

 

 soc

 

Inflorirea se produce din mai pana in iunie, planta formand numeroase inflorescente umbelate plate, cu diametru de 10-20 cm, alcatuite din zeci de floricele minuscule, de forma stelata, cu cinci petale albe si stamine galbene. Florile sunt puternic parfumate. Toamna acestea lasa loc fructelor, mici si rotunde, carnoase, ca niste bobite de strugure, care pe parcurs ce se coc capata culoare violacee si gust dulce-acrisor. Datorita substantelor toxice continute, acestea nu trebuie consumate atunci cand sunt verzi.

 

Inmultirea se realizeaza cel mai usor prin despartirea tufei, mai precis a lastarilor ce apar la baza plantei. Procedeul este facil de realizat primavara. Tot atunci se poate proceda si la inmultirea prin butasire, pentru care se aleg lastari tineri, semi-lemnificati si se planteaza pe substrat de turba cu nisip. Inradacineaza usor daca li se asigura conditii de sera (caldura de fond si umiditate ridicata). Un alt procedeu de propagare a Socului, ceva mai dificil, este insamantarea.

 

Trucuri si sfaturi speciale: Nu manipulati planta fara manusi de protectie. Daca totusi ati atins sau cules florile cu mainile libere, spalati-va bine cu apa si sapun. Toate partile Socului, incepand de la radacini si pana la varful ramurilor, contin o seva foarte toxica.

Cu toate acestea, folosite cu atentie, in doze controlate, dupa uscare, fierbere sau prelucrare speciala, aceste parti ale plantei, in special, florile, fructele si frunzele, devin un adevarat panaceu natural. 

 

Specii si varietati: S.ebulus, S.caerulea, S.racemosa cu fructe rosii, S.mexicana, S.simpsonii.

 

Intrebuintari: Intrucat toata planta contine ingredienti extrem de utili in industria farmaceutica, putem spune fara sa gresim ca Socul poate fi folosit in totalitatea sa. O tufa de soc, in gradina, inseamna o mica farmacie, mereu la indemana.

Dintre toate partile, fructele insa contin cele mai multe principii active: acizi organici, glicozizi, alcaloizi, antociani, caroten, taninuri, vitaminele A, B ºi C (ultima in cantitate apreciabila, mai mare decat cea gasita in citrice). Din aceste considerente, se folosesc cu succes atat in medicina cat si in industria alimentara. Gustul dulce-acrisor dat de acizii organici, face ca fructele coapte de Soc, sa fie foarte apreciate in dulceturi, jeleuri, dulciuri de casa si mai ales in bautura numita "vin (sau cidru) de soc".

Spre deosbire de alte plante medicinale, din care se folosesc doar fructele si florile, Sambucus ofera medicinei, mai ales celei naturiste, toate partile ei. Astfel frunzele sunt utile datorita continutului de aldehide glicolice, oxalaþi si vitamina C iar scoarta si radacina deoarece sunt adevarate depozite de taninuri, rezine, si acid valerianic.

Intrucat florile de soc contin diversi glicozizi, acizi, taninuri, pectine, saponine, saruri minerale, ulei eteric si vitamina C, acestea sunt utilizate in fabricarea medicamentelor pentru diverse afectiuni (cardiace, respiratorii, digestive etc.).

Folosind extracte din aceste flori, se obtin medicamente cu efecte benefice intr-un spectru larg de afectiuni: renale, vezicale ºi genitale, stimuland activitatea rinichilor, contribuind la dizolvarea nisipului ºi a calculilor renali. Astfel este folosit cu succes in nefrita cronica, cistita, colica renala s.a.

Prin eliminarea apei in exces din organism, si interventia in realizarea digestiei si a dizolvarii stratului adipos in exces, produsele pe baza de soc (ceaiuri, infuzii, sucuri, cataplasme etc.) reprezinta un bun adjuvant in curele de slabire .

In cazuri grave de raceala, guturai, insuficiente respiratorii, bronsite, crize de astm bronsic, raguseala, stari febrile si transpiratie, principiile active din aceasta planta, actioneaza rapid si eficient in contracararea efectelor bolilor, fie sub forma de ceaiuri sau medicamente.

Florile se mai folosesc, asa cum multa lume stie deja, la obtinerea unei bauturi aromate, numita socata, foarte cunoscuta in trecut si adesea preparata in casa.

Inflorescentele, culese doar atunci cand s-au deschis foarte bine, se folosesc in industria cosmetica, la obtinerea parfumurilor, a sampoanelor si a odorizantelor.

Poate ca nu va fi cel mai decorativ arbust din gradina dumneavoastra, dar odata ce l-ati plantat va veti felicita pentru aceasta alegere, intrucat Sambucus nigra va va asigura permanent, o adevarata farmacie verde.

 

Iunie 2008

GradinaMea.ro/V.S.

Foto: V.S.

Articole asemănătoare

  • Oranjada cu scortisoara si miere

    O alternativa aromata si dulce pentru limonada clasica, cu note exotice aduse de scortisoara. Iar apa de flori de portocal este un ingredient care da si mai mult gust bauturii.

  • Sarbatori de iarna, plante si traditii strabune

    Din 6 decembrie pana pe 6 ianuarie, adica de la Sfantul Nicolae pana la Boboteaza, crestinatatea parcurge cea mai importanta si bogata perioada in materie de credinte, traditii si obiceiuri. Din punct de vedere religios, apogeul este atins in ziua Nasterii Domnului iar din perspectiva civila, in noaptea de la cumpana dintre ani.

  • Cand, cum si pentru ce colectam florile de soc?

    Stiati ca socul este cea mai veche planta cultivata de om? De peste 4000 de ani, vindecarea alergiilor sau a unor boli precum astmul, sunt de neconceput in lipsa acestuia.

  • Femeile de orice varsta si alimentatia sanatoasa

    Avand o alimentatie sanatoasa puteti avea grija de dumneavoastra dar si de cei dragi care va inconjoara. Stim cu totii ca alimentatia influenteaza felul in care ne simtim si aratam.

  • Plante medicinale impotriva tusei si a febrei

    Atunci cand sunteti cuprinsi de o raceala puternica, in loc sa apelati la cele mai tari medicamente ar fi bine sa apelati la ceaiul din flori de tei.


Warning: fopen(cache/3310a8733f965ed8481adb09a2870858) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139