Florile de Clematis


Nicolae Tonitza, faimosul pictor roman indragostit de flori si natura, este autorul unui tablou botezat “Flori rosii de clematis”. Cine cunoaste firea gingasa a acestor plante usor isi va da seama ce anume l-a convins pe artist sa se aplece asupra subiectului.

Desi exista tipuri de clematis care se dezvolta in tufe, cele mai multe plante care alcatuiesc acest gen sunt cataratoare. Lianele ornamentale impodobesc cu frunzele si florile lor zidurile, gardurile, trunchiurile de arbori si diverse alte suporturi de pe langa casa. Clematis infloreste din luna mai pana la sfarsitul lui august si chiar dupa ce petalele cad, ramane un buchet foarte interesant.

Exista peste 200 de specii de Clematis dar cele mai cunoscute, cu o mare valoare decorativa, sunt: Clematis montana, Clematis Lanuginosa, Clematis tangutica (ale carei flori dureaza de vara pana la mijlocul toamnei), Clematis armandii etc., acestora adaugandu-se nenumarati hibrizi.

Primele specii hibride s-au impus incepand cu anul 1862, iar primul nume vehiculat de cultivatori a fost Clematis jackmanii. Clematis jackmanii este una dintre cele mai spectaculoase liane cu flori mari, al caror diametru atinge in medie 15 cm. Totodata, culoarea variaza de la un soi la altul, de la violet (Superba), pana la rosu (Abendstern), roz (Bagatelle) sau albastru azuriu (Polarlicht).

Dintre clemantitele cu flori mici mai cunoscute sunt: clematis tangutica, clematis viticella si clematis vitalba. Aceste specii prefera locurile insorite si solurile nisipoase dar bogate in carbohidrati. Se planteaza in pamant bine drenat si se acopera la radacina cu un strat de mulch (scoarta de copac maruntita), care sa mentina umiditatea solului. Seceta prelungita provoaca rasucirea frunzelor, dar trebuie evitat si excesul de umiditate. Unele soiuri fac flori inca din primul an de plantare, altele abia incepand cu al doilea.

Chiar daca nu le foloseste in prea multe imprejurari aceasta calitate, clematitele sunt rezistente la temperaturi scazute, mai putin Clematis tangutica. Florile de clematis difera in ceea ce priveste nevoia de a fi taiate. In general, primavara devreme se aplica o taiere la 50 cm, lansand macar doua randuri de muguri pe fiecare tulpina. 

Dintre daunatori, cei mai periculosi sunt purecii,cosenilele si limacsii, care ataca lastarii tineri. Cel mai bine ar fi sa se administreze preventiv insecticid, pentru a scuti planta de alte neplaceri.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Etoile Violette - culoare si prospetime

    Unul dintre cele mai populare si indragite soiuri de clematis, dar si unul dintre cele mai vechi (dateaza din 1885), Etoile Violette nu este doar un nume poetic pentru o planta de o frumusete aparte. Cu florile sale mari de un mov inchis, rezistenta la variatiile de temperatura - inclusiv la geruri puternice - si daunatori, relativ usor de ingrijit si transformand orice parte din gradina intr-o explozie de culoare, se adapteaza usor in tara noastra si este o specie longeviva.

  • Florile de salcam pentru sanatate

    Consumate ca atare sau sub forma de infuzii sau siropuri (usor de gasit in magazinele de profil) aceste flori comestibile se pot dovedi utile in prevenirea sau tratarea mai multor afectiuni.

  • Stiati ca? Despre crini

    Florile de crin pot fi albe (cel mai des intalnite), portocalii, rosii, roz, purpurii, galbene

  • Magia florilor de Lisianthus

    Florile de Lisianthus au un aspect care inspira feminitate, sunt genul de plante admirate de oricine dar pe care foarte putini oameni stiu sa le numeasca corect. Numele provenit din latina inseamna floare amara, si face trimitere la

  • Cand, cum si pentru ce colectam florile de soc?

    Stiati ca socul este cea mai veche planta cultivata de om? De peste 4000 de ani, vindecarea alergiilor sau a unor boli precum astmul, sunt de neconceput in lipsa acestuia.


Warning: fopen(cache/072dad79610cfb377964ff4e623ec612) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139