Florile de Cyclamen - decoratiuni delicate pentru gradina

Floarea de Cyclamen este denumita de alte popoare si “Violeta Alpilor” si este una din delicatele flori care emana veselie si buna dispozitie in orice colt al gradinii, al terasei sau al locuintei.

Se spune ca frumusetea adevarata este invaluita de mister si creste in locuri ferite, departe de privirile oamenilor. Asa se intampla si cu Cyclamenul, caruia in ultimii ani nu i s-a mai acordat foarte multa atentie, deoarece a fost considerata o floare “demodata”, iar locul de pe pervaz i-a fost luat de alte plante.
 
Din fericire din serele si din laboratoarele speciale au iesit la iveala aceste flori delicate cu petale in culori vii si luminoase, parca mai frumoase ca niciodata. Nici forma frunzelor nu a ramas ca cea din anii ’50, perioada in care floarea era foarte populara si des intalnita pe pervazul locuintelor.

Rosu aprins, alb ca zapada sau cyclam sunt doar cateva din nuantele de care ne bucuram incepand din luna aprilie si pana in septembrie. Exista cateva sortimente care emana o mireasma foarte placuta.

Floarea de Cyclamen isi are originile din zonele muntoase ale Greciei si ale Turciei. In timpul iernii planta are perioada ei de liniste, iar in timpul verii ne incanta cu petalele ei. Incepand din luna martie cantitatea de apa cu care o udam trebuie redusa, dar in schimb are nevoie de ingrasamant.

Sursa foto

A.V.

Articole asemănătoare

 • Cyclamen - sfaturi elementare pentru ingrijirea plantei

  Genul Cyclamen cuprinde aproximativ 20 de specii de plante. Dintre acestea, in partile noastre intalnim mai cu seama Cyclamen europaeum L., in calitate de planta ornamentala.

 • Flori de toamna

  Rezistente la temperaturi foarte mici, florile de toamna sunt ideale pentru a inveseli gradinile in zilele mohorate, specifice anotimpului tomnatic.

 • Godetia amoena sau azalea de gradina

  Planta anuala, Godetia amoena impodobeste vara gradinile impatimitilor de flori. Prin florile de un colorit divers, cu petale delicate si aspect de hartie neteda, godetia se aseamana intr-o mare masura cu azalea, de unde si numele comun obtinut - azalea de gradina.

 • Insecte benefice pentru gradina

  Una din cele mai bune metode de a tine sub control insectele daunatoare pentru plante este sa fim "prieteni" cu inamicii lor naturali. Plantarea in gradina a unor specii de flori cu polen si nectar precum si protejarea insectelor sunt unele din principiile de baza ale gradinaritului organic si in acelasi timp un mod de a mari diversitatea ecologica din gradina dumneavoastra.

 • Flori rosii pentru o gradina plina de pasiune

  Culorile sunt foarte importante, fie ca le folosim pentru vestimentatie, pentru amenajarea interiorului sau in gradina. Cu totii stim sau avem cateva notiuni despre semnificatia fiecarei culori in parte: albastrul este o culoare care calmeaza, verdele revigoreaza si relaxeaza, galbenul ne face mai optimisti, rosul emana energie si pasiune, etc. Asadar, persoanele care doresc sa isi amenajeze gradina in functie de culorile florilor, pot opta pentru varianta care li se potriveste cel mai bine.