Godetia amoena sau azalea de gradina

ingrijire plante

Denumire stiintifica: Godetia amoena

Familie: Onagraceae

Origine: Nordul Americii

 

 

Aspect si prezentare: Planta anuala, Godetia amoena impodobeste vara gradinile impatimitilor de flori. Prin florile de un colorit divers, cu petale delicate si aspect de hartie neteda, godetia se aseamana intr-o mare masura cu azalea, de unde si numele comun obtinut - azalea de gradina. Frunzele mici, lanceolat-ascutite, uneori liniare, imbraca tulpini inalte de cca 40 cm, ce ofera plantei aspect de tufa compacta cu port vertical.

 

 

Conditii de cultivare/ingrijire: Godetia amoena, desi este o planta de gradina, nu este usor de cultivat. Un pic pretentioasa la inceput, necesita oarecare atentie in privinta semanarii si a transplantarii rasadurilor.

 

 

Pentru a inflori are nevoie de asezare in plin soare, lumina puternica fiind pe placul acestei plante.

Temperatura ridicata contribuie in mod vizibil la cresterea rapida a volumului plantei si la formarea inflorescentelor.

In perioada de crestere are nevoie de udare regulata. Pe perioade scurte, tolereaza totusi si o usoara uscaciune in sol, in schimb nu suporta solurile puternic imbibate cu apa.

Nu emite pretentii in privinta umiditatii aerului. Este o planta de gradina adaptata la aerul uscat din zonele cu veri toride.

Substratul de cultura poate fi orice sol de gradina, preferand chiar un pamant calcaros si nisipos. Singurul aspect de care trebuie sa se tina cont in privinta acestuia fiind gradul de drenare.

Fertilizarea nu este deloc necesara, Azaleele de gradina preferand solurile sarace. O fertilizare in exces poate duce la dezvoltarea frunzisului, in defavoarea florilor.

 

 

Inmultirea plantei se realizeaza prin seminte, semanate direct in gradina, la sfarsitul lunii martie sau inceputul lunii aprilie.

Daca dispun de un minim de 18 grade Celsius, acestea incoltesc rapid, dupa cca 7 - 12 zile de la semanare. Vremea rece le intarzie atat germinarea cat si dezvoltarea ulterioara.

 

 

Inflorirea incepe in luna iunie si se intinde pana la sfarsitul toamnei.

 

 

Sfaturi speciale: Intrucat este foarte sensibila la transplantare, este indicat sa o semanati direct in gradina si sa rariti apoi daca e necesar. In cazul in care doriti sa obtineti rasadurile in interior, puteti semana in ghivece de dimensiuni mici. Veti transplanta apoi cu grija rasadurile, cu tot cu substratul din ghivece, fara a scutura radacinile.

 

 

Varietati ale speciei: G.a.whitney, G.a.huntiana.

 

Martie 2008

Gradinamea.ro

V.S.

 

 

 

Articole asemănătoare

  • O gradina de legume de invidiat

    Ati plantat in gradina de legume mai multe rasaduri de rosii, dar desi ati ales un soi bun nu sunteti tocmai multumiti de rezultate? In afara ingrasamintelor chimice puteti incerca solutii devenite clasice (sa adaugati coji de ou sau zat de cafea in pamant) sau sa alegeti o varianta ieftina, simpla, care va da tomatelor un gust mai dulce, mai intens.

  • Renumitul falafel sau chiftelutele de naut

    O reteta de mancare egipteana - sanatoasa si satioasa, pe care multi poate nu au gustat-o nici macar o data este renumitul falafel sau chiftelutele de naut.

  • Gradina de zarzavaturi din balcon

    Rosii aromate, ardei grasi sau salata verde – toate acestea pot fi cultivate direct in balcon sau pe terasa de catre cei care nu beneficiaza de gradina

  • Alcea rosea sau nalba de gradina

    Are nevoie de lumina puternica pentru a forma boboci, chiar de locuri foarte insorite. Plantata in zone chiar si un pic umbrite nu va inflori. Tolereaza usor arsita verilor din tara noastra, rezistand chiar si la frigul iernii, cu conditia sa fie plantata in locuri protejate de curenti sau vanturi puternice.

  • O schita de gradina rustica

    Daca va plac gradinile rustice cu farmecul lor inconfundabil atunci va ajutam sa va faceti singuri o astfel de gradina.


Warning: fopen(cache/cf7a0682d67a4c726d0cf8cab341a80c) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139