Fluturasi - flori estivale de gradina

cosmos

Foto: GradinaMea.ro/V.S.

 

Denumire stiintifica: Cosmos

Denumiri comune: Fluturasi

Familie:Compositae (catalogat si in familia Asteraceae)

Origine: America de Sud, Mexic, Europa Centrala

 

 

Aspect si prezentare: Sunt in general plante anuale, cu port semi-viguros, care incanta privirea cu florile lor mari, de cca 10 cm in diametru, in diverse nuante de roz, mov, galben sau chiar albe, asemanatoare celor de margarete, dar cu petale usor dantelate la extremitati. Au o crestere rapida, ajungand la maturitate la un metru, chiar 1,20 m inaltime.

 

 

 

Conditii de ingrijire/cultivare

Locul ideal de plantare este intr-un loc aerisit din gradina si foarte bine expus la soare. Sunt plante ce iubesc soarele, iar numarul si marimea florilor depind foarte mult de cantitatea de lumina primita. Desi tolereaza si semiumbra, pozitionarea lor in astfel de spatii va duce la dezvoltarea frunzisului in detrimentul florilor.

 

 

 

Caldura este si ea un factor cheie in formarea bobocilor. Desi se dezvolta bine intre 20 si 28 grade Celsius, totusi arsita verii nu le afecteaza prea mult, suportand usor chiar si peste 30 de grade.

 

 

 

Au nevoie de udari abundente,  uscaciunea fiind principalul dusman al acestor plante. In stransa legatura cu necesarul de udare este si substratul in care se cultiva aceste flori. Ideal este un pamant bogat de gradina, care sa retina un pic apa. Daca solul este sarac, prea argilos, se recomanda imbunatatirea calitatii acestuia prin adaugarea unui strat de mranita, compost menajer, in general ingrasaminte naturale.

 

 

 

Plantele Cosmos nu sunt influentate radical de umiditatea atmosferica sau pH-ul solului, multumindu-se cu conditii din cele mai variate.

 

 

 

 

Inflorirea se desfasoara pe parcursul a doua anotimpuri – vara si toamna, Cosmos etalandu-si florile fragile, cu petale delicate asemanatoare unor aripi de fluturi.

 

 

 

 

Se inmulteste usor prin seminte. Perioada propice de insamantare pentru speciile anuale este primavara, dupa ultimul inghet, daca se seamana la loc direct in gradina, sau cu cateva saptamani inainte de ultimul inghet, daca se seamana in interior, in propagatoare incalzite. Rasadurile obtinute se transplanteaza in manunchi, la locul definitiv in gradina, pentru a forma tufe bogate.

Speciile perene se inmultesc prin divizarea tufelor. Varietatile viguroase se autoinsamanteaza.

 

 

 

 

Trucuri si sfaturi speciale: Plantutele se ciupesc in prima luna de la transplantare, pentru a stimula formarea de lastari si a obtine mai multe flori. Pentru ca formeaza tulpini fragile, puteti tutora tufele. Pentru a nu se apleca de greutate, le puteti sustine, legandu-le in manunchiuri mari.

 

 

 

Specii si varietati: C.bipinnatus, C.sulphureus (cu flori galbene), C.astrosanguineus (cu flori rosii).

 

 

Iulie 2008

GradinaMea.ro/V.S.

Articole asemănătoare

  • Flori indragite ale lunii iulie

    Luna Iulie ofera prilejul de a trece in revista cateva dintre felurile principale de flori estivale. Din dorinta de a fi cat mai cuprinzatori, am pus cap la cap cele mai importante

  • Primavara in gradina de flori perene

    Cu siguranta primavara este cel mai ocupat anotimp pentru gradinarii care isi dedica intreaga munca plantelor perene. Daca frigul iernii i-a tinut departe de gradina, sosirea zilelor calde ii invita acum afara din casa, propunandu-le sa redescopere in propria maniera frumusetea naturii.

  • Luna aprilie in gradina noastra de apartament

    Daca nu ati inceput deja sa va reamenajati balcoanele si terasele, trebuie sa stiti ca e timpul sa o faceti. Florariile de pretutindeni si raioanele cu specific de gradina din marile marketuri ofera acum o gama variata de plante cu flori.

  • Godetia amoena sau azalea de gradina

    Planta anuala, Godetia amoena impodobeste vara gradinile impatimitilor de flori. Prin florile de un colorit divers, cu petale delicate si aspect de hartie neteda, godetia se aseamana intr-o mare masura cu azalea, de unde si numele comun obtinut - azalea de gradina.

  • O schita de gradina rustica

    Daca va plac gradinile rustice cu farmecul lor inconfundabil atunci va ajutam sa va faceti singuri o astfel de gradina.


Warning: fopen(cache/cc22b22148cd98949bb2d026e2d55204) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139