Gradinamea.ro Homepage Adauga la favorite Seteaza homepage
Demo magazin virtual Publicitate:

Printeaza acest articol Recomanda acest articol

Fructele

fructe, suc de fructe, ce sunt migdalele?, capsuni, alimente bogate in potasiu, migdalele, fructe de coarne, alimente, coarne fructe, alimente care contin fier, alimente care contin glucoza, alimente vitamina a, alimente ce contin fier, continut struguri, fructe bogate in fier

Fructele sunt alimente de origine vegetala, apreciate din punct de vedere nutritiv prin continutul lor bogat in glucide, saruri minerale, vitamine si acizi organici.

morfologia fructuluiCa structura, fructele sunt formate din epicarp, mezocarp si endocarp, care impreuna formeaza pericarpul.
Epicarpul (pielita) reprezinta stratul exterior, format din multe celule plate in care se gasesc materii colorate si aromate. La unele fructe, stratul exterior este lucios si cu aspect cerat.
Mezocarpul (pulpa) este format din celule poliedrice care contin suc si intre care se gasesc spatii libere ce contin un amestec gazos.
Endocarpul reprezinta partea care inveleste semintele si poate sa fie format din loji seminale (mere, pere, gutui, etc.) sau dintr-un invelis tare, lemnos, care formeaza samburele (caise, prune, piersici, cirese, etc.).

Clasificarea fructelor
Fructele se clasifica dupa mai multe criterii, care depind de structura, gust, aroma, etc.

Dupa structura, fructele se grupeaza in:
- fructe semintoase (bace false), care sunt carnoase, au semintele inchise in compartimente cu pereti pergamentosi (mere, pere, gutui, citrice);
- fructe samburoase (drupe), caracterizate prin pulpa suculenta si sambure tare care inchide in interior samanta (caise, prune, piersici, visine, cirese, etc.);
- fructele arbustilor si semiarbustilor fructiferi (bace adevarate si false), care au pulpa zemoasa, suculenta si cu seminte mici raspandite in pulpa fructului (fragi, capsuni, zmeura, smochine, coacaze, agrise si afine);
- fructe nucifere, formate numai din endocarp si seminte, deoarece mezocarpul se desprinde inainte de recoltare. Din aceasta grupa fac parte: nucile, alunele, migdalele, fisticul, arahidele.

Dupa gust si aroma, fructele se grupeaza in:
- citrice (lamai, portocale, mandarine, grepfruit, chitra);
- acidulate (mere, pere, caise, prune, piersici, visine, cirese, fragi, capsuni, zmeura, mure);
- astringente (gutui, coarne, afine);
- zaharoase - amidoniase (banane, castane);
- uleioase (nuci, alune, migdale, arahide, fistic);

Dupa continutul in substante nutritive, fructele se impart in:
- fructe zaharate sau carnoase, caracterizate prin continut mare in apa (75-90%), in glucide (glucoza, fructoza, zaharoza, celuloza) si sarace in lipide si protide. Aceste fructe mai contin substante pectice (proprietate de a forma jeleuri), acizi organici (malic, tartic si citric), saruri minerale (sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier asimilabil, iod, etc.), vitamine hidrosolubile in special B1, B2, C (citrice);
- fructe amilacee, bogate in amidon si sarace in zahar (banane, castane);
- fructe oleaginoase, cu un continut mare in lipide si mic in apa si glucide (nuci, alune, arahide, migdale).

Rolul fructelor in organism
In organism fructele au rol deosebit, contribuind la realizarea in bune conditii si a proceselor metabolice, la mentinerea sanatatii. Rolul fructelor in organism se caracterizeaza prin:
- actiune alcalinizanta, care rezulta prin arderea acizilor organici cu formare de carbonati alcalini si baze;
- actiune mineralizanta, datorita continutului in substante minerale; de aceea se indica in anemii, decalcifieri, etc.;
- actiune vitaminizanta, prin aportul crescut in vitamine.

In fructe se gasesc urmatoarele vitamine:
- vitamina A, in: citrice, ananas, curmale, caise, mere, pere, migdale, nuci, etc.;
- vitamina B1, in: citrice, struguri, mere, pere, banane, nuci, migdale;
- vitamina B2, in: citrice, struguri, mere, pere, banane, caise, nuci, arahide, castane;
- vitamina C, in : citrice, banane, afine, mere, pere, etc.;
- vitamina E, in: masline, nuci, migdale.

Unele fructe, ca si legumele, mai au si alte actiuni specifice, ca de exemplu:
- actiune laxativa, datorita continutului in celuloza, acizi organici, glucide, etc.;
- actiune colagoga, de stimulare a functiilor hepatice;
- actiune constipanta, fructele care contin tanin in cantitate mare, ca: afine, coarne;
- actiune diuretica datorita continutului mare de apa si potasiu.

Alte articole

Fructele de mare. Ce sunt si cum ne ajuta?
Fructele si legumele naturale nu sunt singurele alimente sanatoase, ci poate doar cele mai populare si intrebuintate
Fructele deshidratate ingrasa
Pe vremuri, oamenii uscau fructele pentru a le conserva si consuma in timpul sezonului rece.
Fructele de toamna, ideale pentru decorarea gradinii
Fructele, la fel ca florile, pot adauga un plus placut de culoare in orice gradina. Le putem admira si in sezonul cald insa cel mai mult ne putem bucura de aspectul si parfumul intens al acestora toamna.
De ce trebuie sa consumam fructele si legumele cu coaja?
Fructele si legumele se numara printre cele mai importante surse de vitamine si substante nutritive, motiv pentru care consumul lor este indispensabil pentru o viata cu adevarat sanatoasa.
Cand trebuie sa mancam fructele?
Cu totii am auzit in nenumarate randuri prin intermediul mijloacelor mass media recomandarile sosite din partea medicilor nutritionisti conform carora din dieta noastra zilnica nu trebuie sa lipseasca fructele si legumele.