Frumusete mediteraneana - gladiolele Byzantinus

Varietate de gladiole originare din spatiul mediteranean, cu flori mari de un roz intens ce bate adesea spre mov, aceste Byzantinus sunt elegante, gratioase, de o frumusete delicata si perfecta atat pentru gradini cat si pentru ghivece sau jardiniere. Inflorind de la sfarsitul primaverii pana la inceputul verii, o perioada relativ scurta dar care schimba radical aspectul spatiului unde au fost plantate, gladiolele sunt foarte bune si pentru aranjamente florale sau buchete. 
 
Acest tip de gladiole va avea nevoie de un sol fertil, caruia sa ii adaugati inainte ingrasaminte naturale (dar nu este obligatoriu) si unde sa aiba cat mai multa lumina solara pentru a se dezvolta repede si pentru ca florile sa fie puternice, longevive si intr-o nuanta puternica. Solul trebuie sa aiba si scurgere buna si este esential sa fie ferit de curenti reci de aer. Daca sunt udate periodic gladiolele vor creste repede si se vor maturiza in scurta vreme. Au pana la 60 de cm inaltime, cu multe flori ale caror petale au un aspect catifelat, moale. Sunt usor de cultivat si intretinut, iar in perioada iernii este recomandat sa scoateti bulbii din pamant si sa ii depozitati intr-un amestec de pamant, compost si nisip pentru ca au o rezistenta scazuta la inghet. Se vor planta din nou in urmatoarea toamna, din septembrie pana in noiembrie, daca temperaturile nu au scazut prea mult. Lasati intre bulbi 15-20 de cm distanta pentru ca gladiolele Byzantinus sa aiba suficient spatiu de dezvoltare. Varietate foarte populara si de o impresionanta frumusete, sunt perfecte pentru gradinile mari si mici, rezistente, cu o vitalitate surprinzatoare pentru gladiole.

Foto: brecks.com

Articole asemănătoare

 • Rhododendron Red Jack - arbustul decorativ elegant si rezistent

  Arbust decorativ de o frumusete eleganta, rezistent si longeviv, perfect pentru o gradina sau un spatiu verde suficient de mare pentru ca acest rhododendron sa se poata dezvolta in voie.

 • Etoile Violette - culoare si prospetime

  Unul dintre cele mai populare si indragite soiuri de clematis, dar si unul dintre cele mai vechi (dateaza din 1885), Etoile Violette nu este doar un nume poetic pentru o planta de o frumusete aparte. Cu florile sale mari de un mov inchis, rezistenta la variatiile de temperatura - inclusiv la geruri puternice - si daunatori, relativ usor de ingrijit si transformand orice parte din gradina intr-o explozie de culoare, se adapteaza usor in tara noastra si este o specie longeviva.

 • Panseluta in medicina naturista

  Cunoscuta ca una dintre cele mai atragatoare si elegante plante decorative, de o frumusete delicata, plina de culoare si farmec, panseluta (Viola tricolor) se potriveste la fel de bine in gradina, in ghivece sau jardiniere, este usor de plantat si intretinut si schimba radical orice spatiu.

 • Trandafirul Pascali

  Un trandafir alb de o rara frumusete, aceasta varietate este o creatie semnata Louis Lens, care in 1963 oferea pasionatilor din Belgia (si apoi din intreaga lume) un soi nou rezultat din incrucisarea intre Queen Elizabeth si White Butterfly.

 • Tarta mediteraneana cu rosii, mozzarella si oregano

  O specialitate culinara foarte apetisanta este tarta mediteraneana cu rosii, mozzarella si oregano.