Frumusete mediteraneana - gladiolele Byzantinus

Varietate de gladiole originare din spatiul mediteranean, cu flori mari de un roz intens ce bate adesea spre mov, aceste Byzantinus sunt elegante, gratioase, de o frumusete delicata si perfecta atat pentru gradini cat si pentru ghivece sau jardiniere. Inflorind de la sfarsitul primaverii pana la inceputul verii, o perioada relativ scurta dar care schimba radical aspectul spatiului unde au fost plantate, gladiolele sunt foarte bune si pentru aranjamente florale sau buchete. 
 
Acest tip de gladiole va avea nevoie de un sol fertil, caruia sa ii adaugati inainte ingrasaminte naturale (dar nu este obligatoriu) si unde sa aiba cat mai multa lumina solara pentru a se dezvolta repede si pentru ca florile sa fie puternice, longevive si intr-o nuanta puternica. Solul trebuie sa aiba si scurgere buna si este esential sa fie ferit de curenti reci de aer. Daca sunt udate periodic gladiolele vor creste repede si se vor maturiza in scurta vreme. Au pana la 60 de cm inaltime, cu multe flori ale caror petale au un aspect catifelat, moale. Sunt usor de cultivat si intretinut, iar in perioada iernii este recomandat sa scoateti bulbii din pamant si sa ii depozitati intr-un amestec de pamant, compost si nisip pentru ca au o rezistenta scazuta la inghet. Se vor planta din nou in urmatoarea toamna, din septembrie pana in noiembrie, daca temperaturile nu au scazut prea mult. Lasati intre bulbi 15-20 de cm distanta pentru ca gladiolele Byzantinus sa aiba suficient spatiu de dezvoltare. Varietate foarte populara si de o impresionanta frumusete, sunt perfecte pentru gradinile mari si mici, rezistente, cu o vitalitate surprinzatoare pentru gladiole.

Foto: brecks.com

Articole asemănătoare

 • Daliile Arabian Night

  Cu florile sale mari, duble, cu petale de un rosu visiniu, catifelate, aceasta varietate de dalie ar trebui sa fie des intalnita in gradini, fiind un soi de o rara frumusete, dar in egala masura usor de plantat si ingrijit.

 • Landini, crinul asiatic de o rara frumusete

  Soi de crin asiatic de o rara frumusete, cu un colorit intens, un violet in nuante inchise, aproape de un negru lucios, Landini este o varietate mult prea rar intalnita, dar foarte apreciata de cunoscatori. Sunt flori mari de forma conica, parfum usor, perfecte pentru gradini si spatii verzi, dar si pentru buchete elegante.

 • Crinii Triumphator

  Varietate de crin cu flori mari (peste 20 de cm in diametru), bicolore (alb si roz spre vinisiun deschis), cu un parfum intens, dulce, puternic, Triumphator poate fi o alegere excelenta pentru gradini sau pentru un buchet elegant, de o rara frumusete.

 • Dalii Penny Lane

  Flori bicolore mari, elegante, de o impresionanta frumusete, aceste dalii poarta numele unei celebre piese Beatles si sunt perfecte pentru gradini sau terase, parcuri, buchete si aranjamente florale pretentioase, dar in acelasi timp sunt relativ usor de cultivat si ingrijit

 • Tarta mediteraneana cu rosii, mozzarella si oregano

  O specialitate culinara foarte apetisanta este tarta mediteraneana cu rosii, mozzarella si oregano.