GAZANIA

GazaniaFamilia: Compositae
Aspect: Raspandit, tarator
Perioada de inflorire: Iulie - septembrie
Expunere: Plin soare
Udare: Medie

Cuprinde 16 specii de plante cu aspect tarator. Are flori mari cu culori care se incadreaza intre galben si portocaliu intens.

Cultivare: usoara. Speciile Gazania trebuie cultivate in luna martie sau inceputul lui aprilie, intr-un compost putin fertilizat. Separat se planteaza in vase de 13 cm in diametru sau cate 2-3 impreuna in vase de 45 de cm, asigurandu-se o drenare corecta a pamantului, o udare abundenta la inceput si lumina solara. In timpul perioadei de inflorire se administreaza 2-3 saptamani putin ingrasamant. Trebuie ferite de ger, adapostite intr-o sera. Toamna se taie toate tulpinile si se lasa la o temperatura sub 5-7 C.

Reproducere: Speciile de Gazania se pot inmulti prin seminte sau prin butasi. Semintele se presara intr-un compost special si se acopera cu un strat subtire de nisip fin. Se uda bine si se pune recipientul la lumina, la o temperatura de 16 C. Butasii se obtin in iulie si in august, se planteaza la 4-5 cm adancime intr-un compost de turba si nisip fin in proportii egale.

Pericole: Atacul unor ciuperci ca mucegaiul cenusiu poate surveni in urma unei udari excessive. Acesta se combate cu un fungicide speciale. Primavara plantele pot fi infestate cu tripside, care se trateaza cu insecticide pe baza de piretru.

Specii si soiuri: Gazania x hibrida, Gazania splendens, Gazania uniflora. 
 

Articole asemănătoare

 • Gazania - regele de cupru al toamnei

  Gazania este o planta de toamna inrudita cu floarea soarelui, apreciata indeosebi pentru forma si coloritul spectaculos al petalelor. Oricunde s-ar gasi, aceasta inveseleste si bine dispune persoanele din preajma.

 • Plante care iubesc razele directe ale soarelui

  Cresterea plantelor la soare, in containere sau direct in sol, este o adevarata incercare daca nu sti sa alegi varietatile potrivite.

 • Flori de toamna

  Printre cele mai raspandite specii de gradina, cu inflorire in septembrie-octombrie se numara crizantemele, ochiul boului noptite (Mirabilis jalapa), daliile, garofitele (Dianthus), tuberozele (Polianthes tuberose), hortensia (Hydrangea), lonicera si desigur elegantii trandafiri (Rosa).

 • Plante cu inflorire de sezon

  Cu siguranta cei care detin in proprietate o gradina, oricat de mica, se bucura multe luni din an de beneficiile unei oaze de verdeata. E foarte adevarat ca trebuie sa si depuna ceva eforturi pentru a se bucura de o gradina frumoasa.

 • Expozitie florala in Parcul Herastrau

  In Parcul Herastrau s-a desfasurat intre 16 si 18 mai una din din cele cateva expozitii anuale de plante si flori, la intrarea Charles de Gaulle, pe o intindere de cateva sute de metri patrati.