Gazania - regele de cupru al toamnei

Gazania este o planta de toamna inrudita cu floarea soarelui, apreciata indeosebi pentru forma si coloritul spectaculos al petalelor. Oricunde s-ar gasi, aceasta inveseleste si bine dispune persoanele din preajma.

Gazania nu este o specie autohtonia, dar cu toate ca provine din Africa de Sud, planta s-a adaptat foarte bine la conditiile climatice din tara noastra. Astfel, o putem intalni chiar si acum, cand toamna si-a intrat deplin in drepturi, fie in decorul teraselor, ferestrelor sau balcoanelor, ori in casele pasionatilor de horticultura.

Gazaniile sunt cultivate frecvent pentru toleranta la seceta care le face sa para mai nepretentioase comparativ cu alte flori de sezon. Se recomanda cultivarea acestora in locuri batute indelung de soare. Gazaniile arata cel mai bine grupate, fiindca impreuna evidentiaza frunzele si inelul de petale, avand culori care se incadreaza intre galben si portocaliu intens. Gazania trebuie cultivata in martie sau inceputul lui aprilie, intr-un compost putin fertil. Separat se planteaza in vase de 13 cm in diametru sau cate 2-3 impreuna in vase de 45 cm, asigurandu-se o drenare corespunzatoare a pamantului, o undare abundenta la inceput si lumina naturala.

La sfarsitul toamnei se taie toate tulpinile si se lasa la o temperatura sub 7 grade Celsius. Gazania cuprinde 16 specii de plante care se inmultesc prin seminte sau butasi. Cea mai comuna specie este Gazania splendens, o planta cu talia de 20-30 cm, frunze lanceloare si flori mari galbene portocalii, asemanatoare cu margaretele. Planta infloreste din din iunie pana in octombrie.

Prasile se fac cel putin o data pe luna pentru distrugerea crustei si buruienilor iar fertilizarea in functie de sol. Recomandate sunt 2-3 fertilizari pe parcursul perioadei vegetative. Un alt soi popular este Gazania agregare ( Gazania rigens ), care are un numar impresionant de denumiri, printre care “Aztec”, “Burgundy”, “Regele de cupru“, “Red Fiesta”, “Goldrush” si “Moonglow”. O particularitate a gazaniei este ca florile se deschid numai la soare.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Patru motive pentru care este bine sa bem sucuri de fructe

    Aromate, pastrand gustul plin de savoare al fructului preferat, proaspat stoarse din mere, citrice, struguri bine copti (iar lista poate continua), sucurile de fructe sunt bune in orice perioada a anului, si cu rare exceptii sunt recomandate tuturor ca o sursa esentiala de vitamine si nutrienti.

  • Trandafirul Nostalgia - un joc inedit de nuante

    Un trandafir teahibrid care iese usor in evidenta prin coloritul sau in doua nuante - alb si rosu - Nostalgia (un nume inspirat pentru o floare ce poate deveni centrul de atractie al gradinii) este o varietate cu parfum usor, placut, dulceag, frunze lucioase de un verde inchis, relativ usor de plantat si intretinut.

  • Ce noutati aduce sfarsitul verii in gradina de legume

    Asa cum ne-am obisnuit, la incheierea sezonului estival, reflectam la schimbarile produse in gradina de acest moment. Doar cateva zile ne mai despart oficial de toamna, iar acest lucru reiese cel mai lamurit din gradul de maturare al fructelor si legumelor.

  • 6 ingrediente naturale folosite in produsele de ingrijire a parului

    In natura se intalnesc sute de ingrediente care pot fi folosite direct sau indirect la ingrijirea parului. Pentru specialisti criteriul de baza care le diferentiaza, din punct de vedere al calitatii, este masura in care hranesc scalpul, iar apoi stralucirea conferita podoabei capilare.

  • Lumina artificiala si plantele

    De la inceputul toamnei pana la solstitiul din 21-22 decembrie, zilele scad continuu iar lumina provenita de la soare devine insuficienta pentru unele


Warning: fopen(cache/eeb480f83a30d9abe70ccf24f8ce8099) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139