Galanthus nivalis sau Ghiocelul alb - vestitorul primaverii

 Multi dintre noi recunosc in ghiocelul alb un prim vestitor al primaverii. Asa ca, aruncand o privire in gradina la florile ce tocmai au aparut, putem exclama plini de voiosie ca primavara a sosit si pe meleagurile noastre: ghioceii au inflorit imbiindu-ne cu mireasma lor placuta si aducand prospetime in sufletele noastre.

Ghiocelul este o planta precoce, cu bulb de inflorire, ce isi face aparitia la sfarsitul iernii, cand zapada inca mai este prezenta in petice mici.

A fost mentionat prima data in Marea Britanie, dar pana la sfarsitul secolului XVIII putea fi gasit numai in salbaticie. Ulterior, a inceput sa fie apreciat si de cultivatori, gasindu-si locul in gradinile regale din Franta, Rusia si Grecia.

Face parte din familia Liliaceae, avand frunzele inguste de culoare verde, iar florile de un alb pur.

Frunzele de ghiocel sunt deosebit de robuste, deoarece ele trebuie sa patrunda prin zapada si solul inghetat.

Ghiocelul prospera in paduri umede si in alte zone umbrite, gradini, parcuri, pajisti, acostamente rutiere si cursuri de apa.

Aceste plante perene infloresc in lunile februarie si martie. Desi florile beneficiaza de polenizarea albinelor, in mod obisnuit ghioceii pot fi inmultiti prin divizarea bulbilor, productia de seminte fiind nesemnificativa.

Pentru Biserica crestina, florile albe pure de ghiocel au fost acceptate ca simboluri ale sarbatorii de purificare a Maicii Domnului, numita Intampinarea Domnului, ce se savarseste pe 2 februarie.

Articole asemănătoare

  • Ghioceii, mai mult decat simpli vestitori ai primaverii

    Florile “vedeta” ale lunii martie sunt mai mult decat banale martisoare pe care le oferim celor dragi. Ghioceii au pe langa calitatea de a ne aduce buna dispozitie si proprietati terapeutice recunoscute in lumea medicala.

  • Ghiocelul, vestitor al primaverii

    Traditia spune ca ghioceii au aparut cand Adam si Eva au fost izgoniti de Dumnezeu din Rai. Ajunsi pe Pamant in viscol si ninsoare, acestia au cautat calea de intoarcere spre Eden, insa nu au gasit-o. Atunci ingerul trimis sa ii insoteasca a luat in mana un bulgare de zapada, a suflat peste el si l-a transformat in ghiocel.

  • Lucruri pe care nu le stiai despre ghiocel

    Mica planta erbacee perena, cu frunze liniare si o singura floare de culoare alba infloreste la inceputul primaverii. Se spune ca atunci cand Dumnezeu a creat lumea i-a spus zapezii sa mearga şi sa roage florile sa-i dea un pic din culoarea lor.

  • Ghimbirul sau piperul alb

    Pentru cine a luat contact cu bucataria ortientala sau chiar numai cu cea mediteraneeana ghimbirul nu mai reprezinta o noutate. Ghimbirul este o planta raspandita preponderent in zonele tropicale din sud-estul Asiei care a avut de-a lungul timpului un rol esential in procesul de vindecare a bolilor.

  • Gradini viu colorate intreg anul

    Atunci cand ne gandim sa amenajam o gradina de flori vrem ca aceasta sa fie frumoasa si atractiva intreg anul. Chiar daca in unele zone din cauza climei acest lucru pare aproape imposibil, cu putina munca puteti da viata unei gradini de invidiat.


Warning: fopen(cache/cc77403600e3ad4baebba1a78a722984) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139