Ghioceii, mai mult decat simpli vestitori ai primaverii


Florile “vedeta” ale lunii martie sunt mai mult decat banale martisoare pe care le oferim celor dragi. Ghioceii au pe langa calitatea de a ne aduce buna dispozitie si proprietati terapeutice recunoscute in lumea medicala.

Secolul trecut, cineva a sugerat ca planta misterioasa ce apare in Odiseea lui Homer este de fapt un ghiocel. Substanta sa activa galantamina, ar fi putut actiona ca antidot impotriva otravurilor lui Circe. Dand la o parte legenda, galantamina s-a dovedit extrem utila in tratamentul bolii Alzheimer precum si a altora.

Exista numeroase varietati de ghiocei, cu flori simple sau duble, care difera in principiu prin marime si floare si prin perioada de inflorire. Alanthus nivalis este ghiocelul obisnuit, care infloreste din ianuarie si care, in conditii favorabile de mediu, continua sa infloreasca pana prin luna martie. Tulpinile, frunzele si florile de ghiocei bine uscate au numeroase calitati terapeutice.

In medicina naturista, ghioceii sunt folositi pentru tratarea anumitor afectiuni neurologice. Infuzia de ghiocel poate fi un remediu excelent pentru combaterea crampelor musculare si destinderea muschilor.

Potrivit specialistilor, bulbii proaspeti sunt toxici. Pentru a evita complicatiile, ceaiul de ghiocei ar trebui cel mai bine cumparat de la Plafar. Insa putem prepara decoctul si acasa, din bulbi uscati bine si maruntiti, care se fierb 5 minute in 500 ml de apa.

Se beau maxim 3 cani pe zi, pentru atenuarea durerilor, si pentru a ne mentine creierul in forma. De asemenea, bulbii de ghiocei au calitatea de a atenua durerile, in special migrenele, durerile reumatice si spasmele musculare cauzate de efort. Infuzia preparata din ghiocei uscati pentru combaterea crampelor musculare si pentru destinderea muschilor se prepara din doua lingurite de planta uscata si dintr-o cana de apa adusa la punctul de fierbere.

 

Sursa foto: Wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

  • Nucile, alimente care asigura functionalitatea creierului

    Datorita formei pe care o au, si nu numai, nucile sunt foarte frecvent asociate cu creierul nostru, caruia ii ofera din cate se pare multiple beneficii. Astazi, datorita stiintei, oamenii inteleg mult mai mult decat in trecut cu privire la modul in care alimentele isi pun amprenta asupra starii noastre de sanatate.

  • Catusnica – un remediu natural pentru astenia de toamna

    Tristetea instalata odata cu venirea toamnei ar putea fi in unele cazuri mai mult decat o simpla stare de spirit trecatoare. De cele mai multe ori, aceasta semnaleaza prezenta bolii cunoscute sub numele de astenie.

  • Flori potrivite pentru cadoul de Ziua Indragostitilor

    Fiind acea luna din an care include sarbatoarea Dragobetelui, februarie tinde sa-si piarda orice conotatie secundara, pentru ca - mai mult decat orice - oamenilor le place sa iubeasca si sa fie iubiti.

  • Lucruri esentiale de stiut despre valoarea nutritiva a sfeclei

    Despre proprietatile terapeutice ale sfeclei rosii se stie din vremuri indepartate. Grecii si romanii au vazut in aceasta radacina un aliment, insa mai mult decat orice, un prieten de nadejde in combaterea febrei si altor afectiuni.

  • Povestea Crocusului olandez

    Genul Crocus apartine familiei irisului si numara aproximativ 90 de specii perene, adaptate la cele mai variate conditii din natura. Unele plante infloresc toamna, altele indeplinesc conditia de vestitori ai primaverii, iar o a treia categorie sfideaza chiar si cel mai rece anotimp.