Ghioceii, mai mult decat simpli vestitori ai primaverii


Florile “vedeta” ale lunii martie sunt mai mult decat banale martisoare pe care le oferim celor dragi. Ghioceii au pe langa calitatea de a ne aduce buna dispozitie si proprietati terapeutice recunoscute in lumea medicala.

Secolul trecut, cineva a sugerat ca planta misterioasa ce apare in Odiseea lui Homer este de fapt un ghiocel. Substanta sa activa galantamina, ar fi putut actiona ca antidot impotriva otravurilor lui Circe. Dand la o parte legenda, galantamina s-a dovedit extrem utila in tratamentul bolii Alzheimer precum si a altora.

Exista numeroase varietati de ghiocei, cu flori simple sau duble, care difera in principiu prin marime si floare si prin perioada de inflorire. Alanthus nivalis este ghiocelul obisnuit, care infloreste din ianuarie si care, in conditii favorabile de mediu, continua sa infloreasca pana prin luna martie. Tulpinile, frunzele si florile de ghiocei bine uscate au numeroase calitati terapeutice.

In medicina naturista, ghioceii sunt folositi pentru tratarea anumitor afectiuni neurologice. Infuzia de ghiocel poate fi un remediu excelent pentru combaterea crampelor musculare si destinderea muschilor.

Potrivit specialistilor, bulbii proaspeti sunt toxici. Pentru a evita complicatiile, ceaiul de ghiocei ar trebui cel mai bine cumparat de la Plafar. Insa putem prepara decoctul si acasa, din bulbi uscati bine si maruntiti, care se fierb 5 minute in 500 ml de apa.

Se beau maxim 3 cani pe zi, pentru atenuarea durerilor, si pentru a ne mentine creierul in forma. De asemenea, bulbii de ghiocei au calitatea de a atenua durerile, in special migrenele, durerile reumatice si spasmele musculare cauzate de efort. Infuzia preparata din ghiocei uscati pentru combaterea crampelor musculare si pentru destinderea muschilor se prepara din doua lingurite de planta uscata si dintr-o cana de apa adusa la punctul de fierbere.

 

Sursa foto: Wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

  • Cinci solutii naturiste pentru un ficat mai sanatos

    Merele: se spune pe buna dreptate ca un mar pe zi tine doctorul departe, si datorita vitaminelor si pectinei acest fruct este mai mult decat o recomandare, devenind o necesitate. Indiferent de soi si de varietate, fie ca preferam mere galbene, verzi sau rosii, este recomandat sa le mancam crude, cu tot cu coaja. In afara substantelor nutritive marul ajuta organismul sa elimine mai repede toxinele, in special cele din tractul digestiv, iar "misiunea" ficatului va deveni astfel mai usoara.

  • Cum se bucuram de menta proaspata

    Ne-am obisnuit sa cumparam plantele aromatice pentru diverse retete direct din magazin, uscate si puse in pungi, cutiute sau borcanase, cu etichete viu colorate, lipsite insa de o buna parte din gustul care scoate in evidenta orice reteta. Mai indraznete sau clasice, combinatiile pot sa schimbe o masa cu totul, si prietenii s-ar putea sa fie mai mult decat incantati.

  • Nucile, alimente care asigura functionalitatea creierului

    Datorita formei pe care o au, si nu numai, nucile sunt foarte frecvent asociate cu creierul nostru, caruia ii ofera din cate se pare multiple beneficii. Astazi, datorita stiintei, oamenii inteleg mult mai mult decat in trecut cu privire la modul in care alimentele isi pun amprenta asupra starii noastre de sanatate.

  • Flori potrivite pentru cadoul de Ziua Indragostitilor

    Fiind acea luna din an care include sarbatoarea Dragobetelui, februarie tinde sa-si piarda orice conotatie secundara, pentru ca - mai mult decat orice - oamenilor le place sa iubeasca si sa fie iubiti.

  • Lucruri esentiale de stiut despre valoarea nutritiva a sfeclei

    Despre proprietatile terapeutice ale sfeclei rosii se stie din vremuri indepartate. Grecii si romanii au vazut in aceasta radacina un aliment, insa mai mult decat orice, un prieten de nadejde in combaterea febrei si altor afectiuni.