Ghioceii, mai mult decat simpli vestitori ai primaverii


Florile “vedeta” ale lunii martie sunt mai mult decat banale martisoare pe care le oferim celor dragi. Ghioceii au pe langa calitatea de a ne aduce buna dispozitie si proprietati terapeutice recunoscute in lumea medicala.

Secolul trecut, cineva a sugerat ca planta misterioasa ce apare in Odiseea lui Homer este de fapt un ghiocel. Substanta sa activa galantamina, ar fi putut actiona ca antidot impotriva otravurilor lui Circe. Dand la o parte legenda, galantamina s-a dovedit extrem utila in tratamentul bolii Alzheimer precum si a altora.

Exista numeroase varietati de ghiocei, cu flori simple sau duble, care difera in principiu prin marime si floare si prin perioada de inflorire. Alanthus nivalis este ghiocelul obisnuit, care infloreste din ianuarie si care, in conditii favorabile de mediu, continua sa infloreasca pana prin luna martie. Tulpinile, frunzele si florile de ghiocei bine uscate au numeroase calitati terapeutice.

In medicina naturista, ghioceii sunt folositi pentru tratarea anumitor afectiuni neurologice. Infuzia de ghiocel poate fi un remediu excelent pentru combaterea crampelor musculare si destinderea muschilor.

Potrivit specialistilor, bulbii proaspeti sunt toxici. Pentru a evita complicatiile, ceaiul de ghiocei ar trebui cel mai bine cumparat de la Plafar. Insa putem prepara decoctul si acasa, din bulbi uscati bine si maruntiti, care se fierb 5 minute in 500 ml de apa.

Se beau maxim 3 cani pe zi, pentru atenuarea durerilor, si pentru a ne mentine creierul in forma. De asemenea, bulbii de ghiocei au calitatea de a atenua durerile, in special migrenele, durerile reumatice si spasmele musculare cauzate de efort. Infuzia preparata din ghiocei uscati pentru combaterea crampelor musculare si pentru destinderea muschilor se prepara din doua lingurite de planta uscata si dintr-o cana de apa adusa la punctul de fierbere.

 

Sursa foto: Wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

  • Trandafirii Coffee Break

    Un nume inedit pentru un soi de trandafir teahibrid cu un colorit aparte, un rosu caramiziu in partea din centru a florii si cu tente visinii la margine, acest Coffee Break este o alegere mai mult decat interesanta pentru gradina.

  • Cinci beneficii aduse de uleiul de catina

    Un supliment alimentar plin de vitamine si nutrienti, uleiul de catina are o cantitate mare de vitamina C (de peste 10 ori mai mult decat intr-o portocala), vitamina E, vitamina A, antioxidanti, acizi grasi Omega 3, 6 si 9, carotenoide, minerale, grasimi sanatoase, si lista substantelor nutritive poate continua.

  • Legume si fructe pentru un sistem imunitar mai puternic

    In perioada rece organismul are nevoie mai mult decat oricand de un sistem imunitar cat mai rezistent in fata racelilor de sezon, si in loc de medicamente ati putea adauga mai multe fructe si legume in meniul zilnic.

  • Trandafir catarator Amadeus

    O varietate foarte populara de trandafir catarator, cu flori mari de un rosu puternic, rezistent la boli si daunatori, Amadeus este una dintre cele mai bune optiuni daca vreti un tip de trandafir agatator care se planteaza relativ usor, este longeviv si mai mult decat orice este foarte aspectuos.

  • Ciresele pentru sanatate

    Nu sunt doar gustoase si atragatoare, dar si foarte sanatoase pentru toate varstele, pentru ca in cirese vom gasi vitamina C si K, betacaroten (mult mai mult decat in morcovi), sodiu, potasiu si magneziu, fibre, putine calorii, antioxidanti, si totul cu un gust delicios.


Warning: fopen(cache/2878f90463129977f75f9bd767fb3b40) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139