Geranium

Familia: GeraniaceaeGeranium
Aspect: Tufa
Perioada de inflorire: Vara
Expunere: Plin soare, penumbra
Udare: Medie


Genul Geranium cuprinde peste 400 de specii de plante erbacee anuale, bianuale sau perene. Prefera locurile insorite, dar sunt rezistente le inghet si suporta bine temperaturile scazute si zapada. Au frunze verde-mat sau gri si flori formate din 5 petale, 5 sepale si 10 stamine, de la roz pal la purpuriu.

Cultivare: Plantele se adapteaza la orice tip de teren, preferandu-le, totusi, pe cele calcaroase, racoroase si permeabile. Vara, pentru a prelungi perioada de inflorire, se inlatura florile ofilite. Acum udarea trebuie sa fie bogata. O data pe luna se administreaza un ingrasamant, utilizandu-se doar jumatate din doza prescrisa pe ambalaj.
Toamna se reteaza tulpinile de la nivelul coletului. Dupa acesta operatiune se raresc udarile si nu se mai administreaza ingrasaminte.

Reproducere: Se inmultesc prin insamantare sau divizare a tufelor. Insamantarea se efectueaza primavara, direct pe terenul din gradina sau in locuri speciale. Butasirea se realizeaza prin ingropare

Pericole: Limacsul este cel mai de teama adversar. Acesta ataca si plantele vecine. Se poate evita apropierea lui prin momeli otravite.

Specii si soiuri: Geranium argenteum, Geranuim cinereum, Geranium subcaulescens, Geranium himalayense, Geranium ibericum, Geranium macrorrhizum, Geranium phaeum, Geranium pretense, Geranium sylvaticum, Geranium Wallichianum. 
 

Articole asemănătoare

 • Activitatile din sera in luna Ianuarie

  Una dintre cele mai mari satisfactii oferite de orice sera este ca pana si iarna, plantele sunt colorate si pline de viata, in timp ce afara majoritatea speciilor dorm adanc sub stratul de zapada.

 • Gradina insorita sau gradina umbroasa?

  Este gradina dumneavoastra un spatiu plin de soare sau, din contra, predomina umbra?

 • Plante cu inflorire de sezon

  Cu siguranta cei care detin in proprietate o gradina, oricat de mica, se bucura multe luni din an de beneficiile unei oaze de verdeata. E foarte adevarat ca trebuie sa si depuna ceva eforturi pentru a se bucura de o gradina frumoasa.

 • Cele mai indragite flori de gradina in 2007

  Daca vreti plante care sa reziste la temperaturi mari si sa infloreasca minunat atunci va puteti orienta catre Agastache cana, dalii, lavanda, echinaceea sau muscate.

 • Cum separam plantele perene

  Va mandriti cu tufele de flori din gradina dumneavoastra, dar observati ca dupa 2 sau 3 ani acestea au crescut atat de mult incat se autosufoca si vor invada si alte spatii cu flori.