Gladiola

 GladiolusGladiola

Familia: Iridaceae
Aspect: Tufa
Perioada de inflorire: Vara
Expunere: Plin soare
Udare: Medie

Genul cuprinde circa 200 de specii. Sunt plante cu bulb, cu frunze lanceolate si tulpini inalte, flori colorate de la alb la purpuriu.

Cultivare: dificultate medie. Gladiolele se planteaza de la jumatatea lui martie pana la jumatatea lui aprilie in pamantul din gradina sau in orice vas. Se inmulteste prin bulbi, care vor fi acoperiti de un strat de 10 cm de nisip grosier. Udarile trebuie sa fie regulate, iar in apa se adauga, la 2-3 saptamani, un ingrasamant lichid. Cand florile se ofilesc (la sfarsitul lui septembrie sau inceputul lui octombrie se reteaza frunzele la 5-6 cm deasupra pamantului si se raresc udarile.

Reproducere: Se inmultesc prin bulbi si seminte. Bulbii se planteaza in martie la o adancime de 8 cm intr-un compost nisipos, in vase cu diametrul de 13-15 cm. Insamantarea se realizeaza in februarie sau in martie, intr-un compost special.Semintele se acopera cu un stat de 1 cm de pamant, iar recipientul trebiue asezat intr-un loc cald.

Pericole: Un drenaj incorect poate determina ingalbenirea si uscarea frunzelor. Gladiolele pot fi atacate de paduchele verde, de paianjenul rosu si de tipsidre.

Specii si soiuri: Gladiolus byzantinus, Gladiolus callianthuscarneus, Gladiolus communis, Gladiolus undulates. 
 

Articole asemănătoare

 • Ingrijirea solului - prima cerinta in cazul culturilor de toamna

  De calitatea solului depinde in mare masura orice plantatie, de aceea trebuie sa retinem ca acesta este primul care necesita o atentie deosebita.

 • Flori bulboase de vara

  Vara poate aduce o adevarata simfonie de parfumuri si culori in gradina daca plantam o varietate mare de flori.

 • Primavara in gradina de flori perene

  Cu siguranta primavara este cel mai ocupat anotimp pentru gradinarii care isi dedica intreaga munca plantelor perene. Daca frigul iernii i-a tinut departe de gradina, sosirea zilelor calde ii invita acum afara din casa, propunandu-le sa redescopere in propria maniera frumusetea naturii.

 • Gradina mea in luna Februarie

  Intotdeauna se gaseste ceva util de realizat pentru gradina, chiar si in luna care pune capat sezonului rece. Faurar sau “luna lupilor” este socotita o luna nemiloasa, aducatoare de geruri si viscole mari.

 • Gradina de toamna si culorile

  Imaginati-va o gradina lipsita de culoare, fara nimic atractiv din punct de vedere vizual. Viata ar fi mai trista pentru cel ce ar avea-o in spatele casei sale.