Gogosarii combat cancerul de san

Denumire stiintifica: Capsicum annuum
Origine: America Centrala si America de Sud

Gogosarul este o specie de ardei gras, cu fructe mari si carnoase, frecvent intrebuintat in bucataria romaneasca si nu numai. Indiferent de culoarea lor, legumele sunt extrem de hranitoare, oferind organismului cantitati semnificative de vitamina C (250 mg la 100 g), vitamina B6, beta-caroten, vitamina K, fosfor, calciu, tiamina si acid folic.

Detine o cantitate scazuta de calorii, circa 24 in cazul unui ardei verde de dimensiuni medii, si 50 in cazul unui gogosar mare galben.

Pentru ca majoritatea avantajelor cunoscute se refera, cu mici exceptii, la valoarea nutritiva, trebuie amintita si capacitatea sa de a combate sau preveni unele afectiuni.

Gogosarul rosu a fost gasit mai eficient decat ceilalti in protectia impotriva bolilor de inima, din pricina concentratiei mari de nutrienti. Capsacina si flavonoizii din ardei impiedica formarea cheagurilor de sange, fapt care duce la scaderea accidentelor vasculare si a atacurilor de cord.

Persoanelor care se confrunta cu un nivel ridicat de colesterol li se recomanda deseori sa consume ardei iute. Cu toate acestea, mai practic pentru unii si cu rezultate similare este gogosarul rosu crud. 

Si petele de pe piele pot fi estompate prin consumul sucului de gogosari, daca acesta este timp de patru-cinci saptamani cate 100 mg in fiecare zi.
 
Proprietatea cea mai de pret cu care au fost inzestrati gogosarii ar putea fi considerata cea antioxidanta. Legumele contin unele substante aflate pe lista celor care combat cancerul de prostata, dintre care mai cunoscut este beta-carotenul.

Mai multe studii efectuate de coreeni in ultima vreme au scos la iveala si o legatura intre consumul de gogosari si incidenta cazurilor de cancer la san.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Anatomia celei mai sanatoase salate “anti-cancer”

    Sub aspect nutritiv nu toate salatele sunt la fel de sanatoase. Multe dintre cele care se servesc prin restaurante sunt adevarate bombe calorice, carora le lipsesc tocmai elementele “cheie”.

  • Falafelul, o specialitate arabeasca de post

    Apeland frecvent la parfumul condimentelor orientale, bucataria arabeasca se prezinta deosebit de savuroasa si atractiva pentru noi europenii.

  • Iodul si importanta lui in organism

    Exista multe lucruri interesante si putin cunoscute privitoare la importanta iodului in organism. Descoperit in anul 1811 de catre Bernard Courtois, elementul chimic determina cercetatorii in anii urmatori sa il incadreze printre nutrientii esentiali.

  • Cat de sanatoasa este conopida?

    Cu totii cunoastem sau am auzit de importanta alimentatiei sanatoase in viata noastra. Un consum adecvat de fructe si legume poate sa imbunatateasca starea de sanatate, sa reduca riscul in cazul unor boli si sa elimine substantele nocive din organism.

  • Piersicile si prunele in lupta cu cancerul

    Conform celor mai noi studii piersicile si prunele nu sunt doar fructe dulci, aromate, gustoase, bogate in vitamine si nutrienti folositori pentru un organism sanatos.


Warning: fopen(cache/8a49139d3d5d60c8378398a4dde8aef4) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139