Gradina pentru consum propriu

 

 Pentru inceput trebuie sa formati straturile, incepand lucrul de toamna sau iarna cand nu este foarte frig, iar astfel vor aparea primele plante. Terenul este de preferat sa fie insorit si pe cat posibil protejat de vant. Indepartati plantele nefolositoare, smulgeti buruienile din pamant si ca sa cresteti calitatea pamantului intoarceti pamantul si acoperiti-l cu compost.

 

Legumele prefera pamantul neutru, care nu este nici prea acid, nici prea bazic. Acesta trebuie sa fie afanat si permeabil. Incercati pe cat posibil sa indepartati pietrele din pamant si astfel stratul de sus va fi bine afanat. Plantele se vor semana in randuri, pastrand distanta corespunzatoare intre acestea, in functie de marimea lor.

 

Inainte de a planta sau semana, trebuie sa udati bine straturile dupa care sa asezati bine rasadurile sau semintele in cuiburi. Trebuie sa puneti rasadurile la o adancime corespunzatoare cu cea care a fost inainte. Continuati udarea pana veti obtine un pamant oarecum noroios.

 

Ca sa va puteti folosi la maxim de gradina dumneavoastra o perioada mai lunga de timp, trebuie sa cunoasteti perioada de recoltare a fiecarei plante. Cel mai bine este sa folositi metoda rotirii culturilor.

 

Impartiti portiunea de pamant in trei si din trei in trei ani schimbati legumele. Plantati printre legumele care necesita mult loc, legume care cresc repede si care se recolteaza mai des. Nu uitati sa faceti mai multe carari in gradina ca sa aveti acces la toate legumele.

 

In urma studiilor realizate de specialisti s-a ajuns la concluzia ca sunt mult mai reusite culturile mixte decat monoculturile. Deoarece se coc in perioade diferite si sunt tipuri diferite, ele au nevoie de substante nutritive diferite. Un avantaj care decurge de aici este faptul ca cele mixte prelucreaza mai bine substantele nutritive din pamant.

 

Ca sa puteti realiza o cultura mixta, trebuie sa aveti foarte mare grija de pamant, adaugandu-i periodic compost. Culturile mixte sporesc activitatea microorganismelor, adica se autoingrasa si gradina nu trebuie sapata foarte des.

 

De asemenea, si ramelor le place sa se plimbe printre aceste legume, ajutand astfel la afanarea solului. In acest fel este suficient daca veti misca putin pamantul cu furca primavara si daca veti presara compost.

 

Nicoleta Oprea

Gradinamea.ro

Articole asemănătoare

 • 5 sfaturi pentru orice gradina

  Sa aveti grija de gradina dumneavoastra pentru un aspect placut, pentru florile preferate si pentru legumele sanatoase daca gradinaritul organic nu vi se pare a fi dificil, poate fi una dintre cele mai relaxante activitati.

 • Fulgii de ovaz, benefici pentru sanatate si frumusete

  Folositi mai mult pentru consum la micul dejun, fulgii de ovaz reprezinta un aliment deopotriva nutritiv si sanatos, ce asigura sursa necesara de vitamine si energie pentru o zi intreaga. Totodata asigura si mentinerea frumusetii.

 • Importanta rotatiei culturilor de plante

  Rotatia culturilor de plante este necesara pentru limitarea daunatorilor si pentru fertilizarea solului din gradina; pentru aceasta trebuie sa cunoastem familia din care face parte planta culturii actuale.

 • Flori de primavara

  Pentru a scapa de aspectul deprimant pe care ni-l aduce deseori iarna, activitatile din gradina pentru pregatirea florilor de primavara reprezinta o solutie.

 • Intretinerea gradinii primavara

  Inainte de apropierea primaverii trebuie sa incepeti sa va organizati gradina pentru a avea plante sanatoase si frumoase.