Gutui japonez - pata de culoare si buna dispozitie

gutui japonez 

Denumire stiintifica: Chaenomeles japonica

Denumiri comune: Gutuiul japonez

Familie: Rosaceae

Origine: China, Korea si Japonia

 

Aspect si prezentare:  Arbust viguros, ce poate ajunge la 1-2 m inaltime si creste de obicei sub forma de tufa, cu ramuri dese si incurcate, imbracate in spini mici ascutiti si frunze cazatoare, Japonica face parte, alaturi de alte doua specii - Catahyensis si Speciosa - din genul Chaenomeles.

Ramurile de culoare maronie se incarca primavara devreme, de flori mici portocalii, rosii, roz sau arareori albe, grupate in inflorescente aglomerate. Dupa cateva saptamani, acestea lasa loc frunzelor alterne, verzi-roscate, de forma lanceolata, usor rotunjita la varf, care imbraca arbustul pana toamna tarziu.

 

 

Conditii de ingrijire/cultivare: Se face remarcat primavara, prin explozia de culoare pe care o aduce pe contrastul verde al frunzisului crud, abia aparut in gradini.

 

 

Iubeste locurile insorite, avand nevoie de lumina intensa cu un minim de 4-5 ore de soare pe zi pentru a inflori. O dispunere a acestei tufe in zone umbroase, va diminua mult numarul si calitatea florilor.

 

 

Caldura este si ea un aliat in cultivarea Gutuiului japonez, dar nu o conditie obligatorie. Suporta bine si arsita verilor din tara noastra si temperaturile scazute din timpul iernii. Totusi, va trebui sa-i protejati radacinile de ger si sa-l feriti de vanturile puternice care-l pot dezradacina. Puteti rezolva aceasta problema prin plantarea lui intr-o parte insorita a gradinii dumneavoastra, langa un zid care sa-l fereasca de curentii si vanturile puternice.

Are nevoie de multa apa, doar in perioada calda din timpul verii, cand veti avea grija sa-l udati abundent si cu regularitate, in restul anului multumindu-se cu apa cazuta de la ploaie.

Nu pretinde umiditate atmosferica ridicata, tolerand relativ bine aerul uscat din orice regiune a tarii noastre.

Intr-ucat are radacini superficiale, ce nu patrund prea adanc in pamant, va trebui sa-l plantati pe un sol bogat, fertil, cu un drenaj foarte bun. Suporta si zonele cu substrat ceva mai sarac dar in aceste situatii, necesita lucrari de ingrijire toamna tarziu, cu un adaos de ingrasaminte naturale. Primavara substratul de la suprafata trebuie afanat cu atentie, pentru a nu-i rani radacinile.

 

 

Inflorirea are loc primavara devreme, incepand cu aprile, sau chiar martie daca vremea este mai calduroasa.

 

 

Se cunosc mai multe modalitati de inmultire a acestei specii, cea mai facila fiind despartirea tufelor sau a puilor ce apar langa planta mama. Acestia rasar an de an, din radacinile superficiale, fapt care-i face foarte usor de separat de langa tufe.

O alta metoda des-utilizata este butasirea, care se realizeaza primavara dupa inflorire, pentru aceasta operatiune fiind alese ramuri subtiri, verzi sau semilemnificate. Acestea se planteaza pe suport de turba cu nisip, intr-o mini-sera sau propagator, cu asigurarea conditiilor de umiditate si caldura necesare.

Gutuiul japonez se mai poate obtine si prin altoire sau seminte, pentru ultima varianta, se va avea in vedere ca fructificarea poate intarzia cca 2 ani.

 

 

 

Trucuri si sfaturi speciale: Cultivarea unei tufe de Chaenomeles in apropierea uneia de Forsythia, va crea un efect coloristic deosebit in gradina, bucurandu-va primavara de o combinatie luminoasa de galben, rosu si verde. Imediat dupa inflorire sau toamna, o data cu caderea frunzelor, tundeti ramurile

batrane, inestetice sau uscate, mentinandu-i permanent un aspect compact. Folositi manusi de protectie pentru a nu va rani mainile, ramurile fiind presarate cu spini. O substanta continuta de acest arbust are proprietatea de a indeparta toate insectele nedorite, realizand in felul acesta o oarecare "sterilizare" a mediului din jur, gonind din imediata sa apropiere in special mustele si tantarii.

 

Alte specii si varietati: C.cathayensis, C.speciosa.

 

GradinaMea.ro/V.S.

Articole asemănătoare

  • Salata de vara cu pepene galben si castravete

    O reteta de vara pentru o gustare savuroasa sau un desert inedit, proaspat, racoritor, plin de vitamine, care hidrateaza si invioreaza intregul organism. Este recomandata mai ales in zilele foarte calduroase, cand este gata imediat si da un plus de energie si buna dispozitie.

  • Kronenbourg, trandafirul de un rosu delicat pentru toate gradinile

    Varietate de trandafir teahibrid cu boboci mari, cu petale catifelate de un rosu palid, elegant, delicat, ce poate sa bata spre roz intens, alaturi de pete de un alb galbui, Kronenbourg poate fi plantat in orice gradina sau spatiu verde, fiind excelent si pentru parcuri, fie in palcuri mici, fie conturand borduri de culoare si prospetime.

  • Trandafirii France Libre

    Inedit trandafir teahibrid de un portocaliu cald, intens (cu o nuanta mai deschisa spre mijlocul inflorescentei), acest France Libre este din pacate mai putin intalnit in gradini decat ar merita, fiind o varietate ce adauga un plus de culoare si eleganta oricarui spatiu verde.

  • Forsythia Roseum - flori roz pentru o gradina de primavara

    Un arbust ornamental de origine orientala ce surprinde placut prin nenumaratele flori de un roz intens (veti gasi in functie de sol si varsta plantei exemplare cu flori ce pot sa capete o nuanta de un roz inchis spre rosu deschis, dar si inflorescente de un trandafiriu palid) acest Forsythia Roseum (Abeliophyllum distichum Roseum) ofera gradinii un plus de culoare si prospetime.

  • Crimson and Gold - un gutui japonez plin de culoare

    O varietate de gutui japonez care surprinde placut prin florile sale de culoare rosie, mari, cu textura catifelata, Crimson and Gold poate fi o alegere buna daca vreti un arbust decorativ cu aspect exotic, nu foarte mare si care poate fi ingrijit usor.


Warning: fopen(cache/8637fbe64dbf85269753d4c6831e78de) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139