Hillier, unul dintre putinele lacuri roz din lume


Lacul Hillier se gaseste pe una dintre insulele care alcatuiesc arhipelagul Recherche din sud-vestul Australiei. Desi il despart doar cativa metri de apele oceanului, acesta prezinta unele caracteristici care il diferentiaza complet.

Prima ar fi salinitatea ce se apropie procentual de cea inregistrata in Marea Moarta. A doua, si cea mai importanta, este culoarea roz a apei. Oamenii de stiinta nu au reusit pana in prezent, in ciuda eforturilor, sa desluseasca misterul originii sale. Indiferent de conditiile atmosferice sau de cantitatea de lumina naturala, lacul Hillier este permanent roz. Mai mult decat atat, apa isi pastreaza culoarea chiar si atunci cand este pusa in recipiente. 

Cercetatorii au crezut la inceput ca responsabilitatea revine in totalitate unei alge, Dunaliella Salina, care in apa sarata produce un pigment rosu. Totusi, o expertiza din 1950 a dovedit ca Dunaliella nu creste in lacul Hillier, si prin urmare, raspunsul trebuie cautat in alta directie. Cea mai acceptata teorie in prezent este aceea ca culoarea roz este determinata de un amestec “fericit” intre bicarbonatul de sodiu si apa sarata a lacului.

Cea dintai mentiune a lacului dateaza din anul 1802, cand navigatorul britanic Matthew Flinders a acostat aici in drum spre Sydney. La inceputul XX s-a pus problema daca extragerea sarii din apele lacului ar fi avantajoasa. Exploatarea a inceput conform planului dar s-a incheiat dupa numai 6 ani. In ciuda anomaliei cromatice, unitatea lacustra nu prezinta nici un pericol pentru oamenii care doresc sa inoate aici. Lungimea lacului este aproximativ 600 de metri. 

Privit de sus, lacul se aseamana cu o guma uriasa de mestecat, spre amuzamentul copiilor. Ca astazi reprezinta cel mai important element turistic din arhipelagul Recherche o dovedeste si faptul ca pasagerii avioanelor care tranziteaza zona la altitudini joase sunt sfatuiti sa priveasca minunatia.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Pestera Izvorul Tausoarelor

  Pestera Izvorul Tausoarelor este unul dintre obiectivele speologice consacrate din Carpatii romanesti. Aceasta se deschide in versantul stang al paraului omonim din Muntii Rodnei, la 95- m altitudine, pe teritoriul administrativ al judetului Bistrita-Nasaud.

 • Gradinile Tivoli, Copenhaga

  "Gradinile Tivoli” este un faimos parc de distractie din Copenhaga, deschis in anul 1843, si unul dintre cele mai importante din Europa.

 • Ouale de Pasti, simple alimente si bijuterii

  Obiceiul colorarii oualor de Pasti este unul dintre cele mai cunoscute in lume. Pentru crestini, culoarea rosie semnifica puterea purificatoare a focului si sangele scurs pe cruce al lui Hristos.

 • Cele mai frumoase 7 gradini botanice din lume

  Cele mai multe orase importante din lume adapostesc cate o gradina botanica, fapt justificat de importanta acestora pentru cercetare si pentru

 • Parcul National Saxon, Germania

  Nu departe de orasul Dresden se gaseste Parcul National Saxon, unul dintre cele mai spectaculoase din Europa.