Ouale de Pasti, simple alimente si bijuterii

Obiceiul colorarii oualor de Pasti este unul dintre cele mai cunoscute in lume. Pentru crestini, culoarea rosie semnifica puterea purificatoare a focului si sangele scurs pe cruce al lui Hristos.

Practica in sine are totusi radacini mult mai vechi, fiind intalnita in Orientul Indepartat inca de acum 4000 de ani. Oaule au o poveste fascinanta, indiferent de perioada, cultura sau civilizatia la care ne referim.

Inainte de sosirea Mantuitorului, oul era daruit ca simbol al fecunditatii si vietii. In traditia chineza, parintii obisnuiau sa ofere membrilor familiei sau apropiatilor un ou rosu pentru a anunta nasterea unui copil.

Nici japonezii nu sunt cu totul straini de astfel de lucruri. La unele ocazii speciale, parintii japonezi le inmaneaza si in prezent copiilor oua decorate care sa le semene.

In timpul Renasterii, tinerii italieni aveau obiceiul sa le ofere domnisoarelor oua golite de continut si umplute cu parfum. Gestul va deveni unul “la moda” si in afara Italiei, in tari precum Austria, Franta si chiar Spania. Mai tarziu, in Mexic, ouale erau umplute cu confetti si utilizate in scopul de a indeplini dorinte.

Cele mai cunoscute ornamente pretioase de Pasti din lume sunt ouale create intre 1885 si 1917 de bijutierul Peter Carl Faberge pentru tarii Rusiei. Primul ou a fost un cadou de Pasti comandat de tarul Alexandru al III-lea pentru sotia sa, Maria Fedorovna. Bijuterii din metale si pietre pretioase, ouale de Pasti create de Faberge sunt mandria Rusiei tariste.

Sursa foto: Wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

  • Salata de primavara cu verdeturi si mozzarella

    O data cu sosirea anotimpului in care toate se trezesc la viata, primavara, va propunem cateva retete in ton cu acest sezon. Va invitam sa va delectati cu o portie de salata de primavara cu verdeturi si mozzarella.

  • Salate gustoase. Salata de pui cu maioneza si muraturi

    Pentru intreaga familie, puteti prepara o salata rapida si cu un gust bun: salata de pui cu maioneza si muraturi. Este o salata satioasa, de care veti fi incantati cu siguranta.

  • Supa de conopida cu bacon si cicoare rosie

    O mancare calda preparata in caminul dumneavoastra este atat de potrivita iarna, cand frigul predomina. Va propunem sa pregatiti o supa calda de sezon: supa de conopida cu bacon si cicoare rosie.

  • Ciorba de varza cu afumatura si smantana

    O ciorba calda este binevenita in zilele reci de iarna. Asadar, va propunem sa preparati ciorba de varza cu afumatura si smantana.

  • Prajitura de post cu miere si nuca

    O prajitura gustoasa, ideala pentru servit in momentele cand suntem vizitati de rude ori prieteni, este prajitura de post cu miere si nuca.