Intrebuintarea eficienta a cojilor de portocala

 

Aproape in fiecare zi, in functie de sezonul pe care il parcurgem, citim sau auzim vorbindu-se despre implicatiile fructelor asupra organismului uman. Chiar si la latitudinea tarii noastre, anotimpul rece aduce in centrul atentiei portocalele, roade neautohtone apreciate in primul rand pentru gustul inconfundabil si continutul bogat de vitamina C.  

Dupa ce este curatata, coaja ajunge rapid in sacul menajer pierzandu-se din vedere multiplele calitati cu care a fost inzestrata de natura. Repectand principiul ecologist "nimic nu se arunca, totul se transforma", putem utiliza coaja de portocala in zeci de moduri in favoarea noastra sau a mediului in care vietuim.

Hraniti-va gradina cu aceeasi atentie pe care o aveti fata de dumneavoastra, adaugand cojile de portocala in compost, mai ales daca dispuneti de o cantitate mai mare de fructe. 

Continutul crescut de antioxidanti si substante hranitoare o recomanda ca ingredient in lotiunile pentru piele. Aceasta are capacitatea de a curata porii de impuritati si de a preveni aparitia acneei. Obtineti singuri compozitia lasand coaja afara pana se deshidrateaza maruntind-o apoi cu ajutorul unui mixer. Amestecati pudra obtinuta cu lapte sau apa, in cantitati egale, pana ce pasta capata consistenta dorita.

Atunci cand tantarii nu va dau pace evitati intrebuintarea produselor bazate pe substante artificiale in favoarea acestui dar natural. Este suficient sa atingeti usor pielea vulnerabila cu o coaja de portocala pentru ca insectele sa nu se mai apropie de dumneavoastra pentru o vreme.   

Daca in copilarie mirosul de portocala era asociat bucuriei de a petrece sarbatorile alaturi de cei dragi, va puteti umple si acum casa de parfum, fierband cojile de portocala alaturi de  cateva cuisoare. Mirosul puternic stimuleaza simtul olfactiv si revigoreaza intregul organism iar celor mici le ofera sprijin in efortul intelectual. 

Pare ciudat, insa cojile de portocala au fost folosite in alimenatie inainte ca fructul in sine (pulpa) sa capete aceasta intrebuintare. Chiar si astazi, un numar impresionant de retete le includ pe lista ingredientelor, cel mai frecvent fiind recunoscute pentru aroma eliberata prin coacere.

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Insemnatatea ecologica a culturilor de Paulownia

    In Orientul Indepartat, plantele din genul Paulownia sunt renumite pentru rapiditatea cu care se dezvolta, si sunt clasificate in 17 specii. Numele lor generic a fost acordat in cinstea fiicei tarului Pavel I al Rusiei, Regina Anna Pavlova a Tarilor de Jos.

  • Cum scapi de obisnuinta de a manca multa sare

    Sarea este denumirea populara a clorurii de sodiu si reprezinta principala sursa de sodiu a organismului.

  • Poate fi inlaturat mirosul de usturoi?

    Se spune ca usturoiul se numara printre cele mai valoroase plante din punct de vedere nutritional. Insa pentru a beneficia de calitatile sale trebuie integrat frecvent in alimentatie, in stare proaspata, iar acest lucru pare

  • Inghetata cremoasa de avocado cu smantana

    Originar din Mexic, fructul de avocado contine cu 60% mai mult potasiu decat banana si are un efect energizant. Pentru a beneficia de gustul deosebit al acestuia, va invitam sa incercati inghetata cremoasa de avocado cu smantana.

  • Modalitati eficiente de crestere a energiei

    Energia este necesara pentru a supravietui. De aceea, cresterea energiei se poate face prin mai multe moduri, printre care se regaseste si utilizarea plantelor aromatice. Cercetatorii au demonstrat ca plantele aromatice au rolul de a ajuta circulatia si contribuie la o buna functionare a creierului.