Istoria cocktailului

 Ideea de cocktail face referire la un stil de bauturi mixte, cuvantul cocktail provenind de la imbinarea cuvintelor "cock" (cocos) si "tail" (coada).

Cele mai cunoscute definitii privind utilizarea termenului de "cocktail" sunt cele din revista Farmer's, publicata pe 28 aprilie 1803.

Prima definitie publicata a cocktail-ului a aparut intr-un raspuns editorial in The Balance and Columbian Repository (o publicatie din Hudson, New York), din data de 13 mai 1806:

"Cocktail-ul este un lichior de stimulare, compus din orice fel de bauturi spirtoase, zahar, apa si bitters (bauturi amare ce contin alcool si esente pe baza de plante. Are un gust amar sau amarui si are de obicei aroma de citrice)".

Aceasta definitie face referire la un cocktail "ideal".

Deseori, Sazerac este considerat primul cocktail aparut vreodata. Sazerac este un cocktail din New Orleans. Unul dintre ingredientele cheie ale acestuia este Peychaud's bitters. Sazerac a fost dezvoltat si produs de Antoine Peychaud pe la inceputul anului 1800.

Antoine Peychaud, farmacist din New Orleans, a creat propria reteta pentru bitters, utilizand-o ca o cura medicinala pentru clientii sai si administrand-o sub forma unei bauturi mixte din brandy, zahar, putin bitter si absinth.

Intaia publicatie oficiala a unui ghid pentru barmani a fost scrisa de Jerry Thomas in 1862 si a fost intitulata "How to mix drinks" sau "The Bon Vivant's Companion" si includea retete de cocktail-uri.

La sfarsitul anilor 1960 si 1970, popularitatea cocktail-ului s-a redus, deoarece a devenit un medicament comun de agrement ca si celelalte de acest gen.

Cu toate aceste povesti care exista despre aparitia cocktail-ului, originea exacta a acestuia se afla inca in controversa.

Astazi, se gasesc nenumarate retete de cocktail-uri care au devenit o parte importanta a culturii unor anumite tari si locatii. Folosirea lor este variata: in cluburi, baruri si restaurante, pentru seri romantice, la petreceri sau la festivaluri, etc.

Barmanii au inceput sa intrebuinteze forme abstracte ale paharelor in care sunt servite cocktail-urile si sa le decoreze divers, facand din bauturi si aspectul lor adevarate opere de arta.

Articole asemănătoare

 • Actrite celebre si trandafirii care le poarta numele

  Ingrid Bergman: varietate rezistenta, care va inflori in repetate randuri pana spre jumatatea toamnei, cu petale de un rosu elegant si delicat, este o alegere excelenta pentru orice gradina, fiind genul de trandafir care arata minunat inconjurat de alte flori sau alte varietati.

 • Un monument dedicat… cartofilor

  Realizat intr-o maniera suficient de realista incat de la distanta sau intr-o lumina inselatoare sa para chiar o gramada de saci plini de cartofi, probabil cel mai amuzant monument din orasul american Boston trebuia sa fie initial un omagiu adus banalului si modestului tubercul, dar mai ales rolului pe care l-a avut acesta in istoria si economia regiunii.

 • Muzeul cartofilor prajiti

  Destul de usor de gasit in orasul belgian Bruges, intr-o veche cladire de secol XIV (dar nesperat de bine pastrata si intretinuta) vizitatorii pot trece pragul unui muzeu inedit, dedicat unuia dintre felurile preferate ale majoritatii: cartofii prajiti.

 • Ce (poate) nu stiati despre castraveti

  Castravetii au peste 95 la suta apa, contin numeroase vitamine – C, B1, B2, B6 – acid folic, dar si zinc, magneziu, calciu, potasiu, fiind o alegere excelenta atunci cand avem nevoie de o gustare hidratanta, sanatoasa, cu foarte putine calorii.

 • Cocktail cu mandarine si rom

  Rom cu note de mandarina dulce si miere.