Istoria cocktailului

 Ideea de cocktail face referire la un stil de bauturi mixte, cuvantul cocktail provenind de la imbinarea cuvintelor "cock" (cocos) si "tail" (coada).

Cele mai cunoscute definitii privind utilizarea termenului de "cocktail" sunt cele din revista Farmer's, publicata pe 28 aprilie 1803.

Prima definitie publicata a cocktail-ului a aparut intr-un raspuns editorial in The Balance and Columbian Repository (o publicatie din Hudson, New York), din data de 13 mai 1806:

"Cocktail-ul este un lichior de stimulare, compus din orice fel de bauturi spirtoase, zahar, apa si bitters (bauturi amare ce contin alcool si esente pe baza de plante. Are un gust amar sau amarui si are de obicei aroma de citrice)".

Aceasta definitie face referire la un cocktail "ideal".

Deseori, Sazerac este considerat primul cocktail aparut vreodata. Sazerac este un cocktail din New Orleans. Unul dintre ingredientele cheie ale acestuia este Peychaud's bitters. Sazerac a fost dezvoltat si produs de Antoine Peychaud pe la inceputul anului 1800.

Antoine Peychaud, farmacist din New Orleans, a creat propria reteta pentru bitters, utilizand-o ca o cura medicinala pentru clientii sai si administrand-o sub forma unei bauturi mixte din brandy, zahar, putin bitter si absinth.

Intaia publicatie oficiala a unui ghid pentru barmani a fost scrisa de Jerry Thomas in 1862 si a fost intitulata "How to mix drinks" sau "The Bon Vivant's Companion" si includea retete de cocktail-uri.

La sfarsitul anilor 1960 si 1970, popularitatea cocktail-ului s-a redus, deoarece a devenit un medicament comun de agrement ca si celelalte de acest gen.

Cu toate aceste povesti care exista despre aparitia cocktail-ului, originea exacta a acestuia se afla inca in controversa.

Astazi, se gasesc nenumarate retete de cocktail-uri care au devenit o parte importanta a culturii unor anumite tari si locatii. Folosirea lor este variata: in cluburi, baruri si restaurante, pentru seri romantice, la petreceri sau la festivaluri, etc.

Barmanii au inceput sa intrebuinteze forme abstracte ale paharelor in care sunt servite cocktail-urile si sa le decoreze divers, facand din bauturi si aspectul lor adevarate opere de arta.

Articole asemănătoare

  • Trandafiri ce poarta numele unor celebritati

    Trandafirul Cary Grant: un alt teahibrid de inspiratie si creatie franceza si un delicat omagiu adus unuia dintre cei mai carismatici actori din istoria filmului, este o varietate cu boboci eleganti, de un portocaliu rosiatic aparte.

  • Muzeul European al Sparanghelului

    Una dintre cele mai sanatoase legume, plina de vitamine si nutrienti, altadata atat de scumpa incat o puteai gasi doar pe masa regilor, sparanghelul are nu doar o lunga si prestigioasa istorie gastronomica, dar si un muzeu dedicat.

  • Perele Kaiser

    Cunoscute si sub numele de Bosc, aceste pere se bucura de o surprinzatoare popularitate in toata lumea, fiind cultivate in Europa, Australia, Statele Unite sau Canada, fiind un soi originar din Franta (potrivit altor surse ar fi fost initial cultivate in Belgia).

  • Trandafirul Claude Monet

    Soi de trandafir teahibrid cu boboci mari, dubli, parfumati, alcatuiti din petale dungate in galben, roz pal si alb, pare cumva firesc pentru aceasta varietate sa poarte numele unui maestru al impresionismului care a fost si un pasionat gradinar

  • Un monument dedicat… cartofilor

    Realizat intr-o maniera suficient de realista incat de la distanta sau intr-o lumina inselatoare sa para chiar o gramada de saci plini de cartofi, probabil cel mai amuzant monument din orasul american Boston trebuia sa fie initial un omagiu adus banalului si modestului tubercul, dar mai ales rolului pe care l-a avut acesta in istoria si economia regiunii.


Warning: fopen(cache/2c73b4b452915979d9fef1f33e68c85b) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139