Istoria cocktailului

 Ideea de cocktail face referire la un stil de bauturi mixte, cuvantul cocktail provenind de la imbinarea cuvintelor "cock" (cocos) si "tail" (coada).

Cele mai cunoscute definitii privind utilizarea termenului de "cocktail" sunt cele din revista Farmer's, publicata pe 28 aprilie 1803.

Prima definitie publicata a cocktail-ului a aparut intr-un raspuns editorial in The Balance and Columbian Repository (o publicatie din Hudson, New York), din data de 13 mai 1806:

"Cocktail-ul este un lichior de stimulare, compus din orice fel de bauturi spirtoase, zahar, apa si bitters (bauturi amare ce contin alcool si esente pe baza de plante. Are un gust amar sau amarui si are de obicei aroma de citrice)".

Aceasta definitie face referire la un cocktail "ideal".

Deseori, Sazerac este considerat primul cocktail aparut vreodata. Sazerac este un cocktail din New Orleans. Unul dintre ingredientele cheie ale acestuia este Peychaud's bitters. Sazerac a fost dezvoltat si produs de Antoine Peychaud pe la inceputul anului 1800.

Antoine Peychaud, farmacist din New Orleans, a creat propria reteta pentru bitters, utilizand-o ca o cura medicinala pentru clientii sai si administrand-o sub forma unei bauturi mixte din brandy, zahar, putin bitter si absinth.

Intaia publicatie oficiala a unui ghid pentru barmani a fost scrisa de Jerry Thomas in 1862 si a fost intitulata "How to mix drinks" sau "The Bon Vivant's Companion" si includea retete de cocktail-uri.

La sfarsitul anilor 1960 si 1970, popularitatea cocktail-ului s-a redus, deoarece a devenit un medicament comun de agrement ca si celelalte de acest gen.

Cu toate aceste povesti care exista despre aparitia cocktail-ului, originea exacta a acestuia se afla inca in controversa.

Astazi, se gasesc nenumarate retete de cocktail-uri care au devenit o parte importanta a culturii unor anumite tari si locatii. Folosirea lor este variata: in cluburi, baruri si restaurante, pentru seri romantice, la petreceri sau la festivaluri, etc.

Barmanii au inceput sa intrebuinteze forme abstracte ale paharelor in care sunt servite cocktail-urile si sa le decoreze divers, facand din bauturi si aspectul lor adevarate opere de arta.

Articole asemănătoare

  • Legume si fructe in Cartea Recordurilor

    Cea mai grea tomata aproape a atins patru kilograme - oprindu-se la 3,906 kg - si a fost inregistrata in vara anului 2016, apartinand unui pasionat din SUA.

  • Recorduri Guiness din lumea plantelor

    Cel mai greu pepene: a avut nu mai putin de 159 de kilograme si a fost "opera" lui Chris Kent, din Sevierville, SUA, care si-a inscris recordul pe 4 octombrie 2013.

  • Clatite cu inghetata si ciocolata

    Nu este un lucru rau in sine acela ca in timpul verii simtim o nevoie mai mare de dulce. Exceptie fac, desigur, cazurile medicale in care zaharul este interzis cu desavarsire. In rest, putin dulce nu strica nimanui la o anumita perioada de timp.

  • Mic dejun in stil frantuzesc: ridichi sote

    Istoria micului dejun frantuzesc incepe in secolul al XVIII-lea dar sintagma asociata, petit dejeuner, a aparut abia la sfarsitul veacului trecut. Si nu degeaba i s-a spus “petit”, deoarece este mai degraba un rasfat la primele ore ale diminetii.

  • Istoria violetelor africane

    Desi par sa apartina unei lumi exclusiv situate la capatul Pamantului, violetele africane sunt in realitate printre cele mai cunoscute si indragite plante de apartament.