Muzeul European al Sparanghelului

Una dintre cele mai sanatoase legume, plina de vitamine si nutrienti, altadata atat de scumpa incat o puteai gasi doar pe masa regilor, sparanghelul are nu doar o lunga si prestigioasa istorie gastronomica, dar si un muzeu dedicat. Un Muzeul European al Sparanghelului, ce poate fi vizitat in Schrobenhausen (Germania), unde curiosii interesati de o prezentare altfel vor putea sa vada exponate aduse din aproximativ 30 de tari.

Daca in traditia culinara a tarii sparanghelul se bucura de o popularitate de invidiat, in regiunea unde se gaseste muzeul veti intalni in majoritatea restaurantelor cu meniu traditional diverse specialitati avand la baza aceasta leguma. Exista si evenimente, concursuri, iar muzeul gazduit intr-un impozant turn din secolul XV prezinta in fata vizitatorilor o gama larga de exponate in care este prezentat rolul sparanghelului in istoria locala, agricultura si gastronomie, dar si in medicina naturista sau chiar in retetele farmaceutice din Evul Mediu si chiar mai tarzii. Nu lipsesc reprezentarile sparanghelului in artele plastice, arta decorativa, in ceramica, sau aceasta leguma altadata asociata luxului si rafinamentului reprodusa sub forma unor obiecte mai mult sau mai putin inspirate. Cine ar fi crezut ca sparanghelul poate fi folosit in publicitate sau ca exista liste de curiozitati despre istoria si cultivarea sa? Sau ca una dintre piesele de rezistenta este un Andy Warhol ce are ca subiect tot sparanghelul?

Deschis oficial pe 13 mai 1985 in orasul Schrobenhausen, muzeul avea sa fie extins in 1991 si are in afara spatiului expozitional din frumoasa cladire cu doua etaje, situata in partea de sud-vest a orasului vechi, un spatiu cu o cultura de sparanghel pentru ca vizitatorii sa vada cum arata planta in natura. Institutia a fost adesea inclusa pe lista muzeelor europene inedite, initial in presa traditionala, ulterior in mediul online.

Foto: museen-in-bayern.de

Articole asemănătoare