Rezervatia Naturala Cetatile Ponorului

Orice prezentare a Cetatilor Ponorului ar trebui sa fie de prisos, daca nu in intreg spatiul balcanic sau vest european, cel putin intre granitele statului care le cuprind. Si totusi, experienta de zi cu zi ne-a demonstrat ca aprecierea vine mai cu prisosinta din partea turistilor straini,  care nu isi permit sa rateze una dintre cele mai spectaculoase fenomene carstice de pe continent, decat din partea noastra.

Cetatile Ponorului sunt "fortificatii" din calcar modelate de natura intr-o perioada foarte indelungata de timp ce se gasesc in in zona Padis din Muntii Apuseni. Situate pe un platoul la capatul aval al Vaii Cetatilor, la 950 m altitudine, se poate ajunge  la ele de la Padis pe marcajul punct albastru si soseaua forestiera care se desface din soseaua Pietroasa - Padis.

In graiul popular, cuvantul "ponor" constituie o scurta caracterizare a reliefului, fiind asociat unei adancituri abrupte rezultata din surpari sau prabusiri de teren. Asemenea realitate geografica se aplica si complexului numit Cetatile Ponorului, alcatuit din trei avene adanci  care se inscriu intr-o depresiune impadurita cu diametrul de 1 km si adancimea de 300 m. Complexul mai cuprinde o pestera centrala, un izbuc si un rau ce curge printr-un tunel subteran, lung de 2 km, care leaga 14 lacuri.

Prapastiile mari, asemenea unor caldari uriase, cu pereti inalti, sunt legate intre ele prin porti subterane sau tunele uriase. Din peisaj nu lipsesc nici formatiunile endocarstice si exocarstice, adica pesterile (Lumea Pierduta, Ghetarul de la Barsa, Cetatile Radesei, Pestera Caput etc) si cheile (Cheile Galbenei, Cheile Somesului Cald, Groapa Ruginoasa etc).

Pestera Cetatile Ponorului, cea mai impozanta dintre toate, dispune de o galerie principala de 2 km lungime, la care accesul se face printr-un portal de 70 m inaltime si 30 m latime. Obiectivul natural se poate vizita atat in zona de suprafata cat si in subteran pana la Sala Taberei, dar numai cu echipament speologic adecvat. Mai departe, numai specialistii au dreptul sa se aventureze…De fapt toate traseele sunt extrem de dificile, chiar si in timpul verii, astfel ca se recomanda doar cutezatorilor cu multa experienta. 

Cetatile Ponorului au fost recunoscute ca rezervatie naturala (491 ha) in anul 1952, care astazi intra in cadrul Parcului National al Muntilor Apuseni.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Rezervatia mixta Saraturi Murighiol

    Vizitata pentru peisajul deosebit si practicarea pescuitului, Rezervatia mixta Saraturile Murighiol face parte din Rezervatia Naturala Saraturi. Obiectivul este accesibil turistilor fara taxa de vizitare si ofera conditii bune de campare.

  • Parcul Natural Defileul Muresului Superior

    Parcul Natural Defileul Muresului Superior este o arie protejata situata in regiunea central-nordica a Romaniei, in raza comunelor Deda, Rastolita, Lunca Bradului si Stanceni.

  • Roua cerului si Rezervatia Tinovu Mohos

    Roua cerului (Drosera rotundifolia), unica planta carnivora din Romania se intalneste in turbariile din muntii nostri dar si in nordul Europei, America de Nord, Siberia, Corea, Japonia si Noua Guinee.

  • Parcul National Rodna

    Parcul National Rodna se intinde pe teritoriul judetelor Bistrita-Nasaud, Maramures si Suceava si constituie una dintre cele mai importante arii protejate din Romania.

  • Rezervatia naturala Fanjingshan, China

    Rezervatia naturala complexa Fanjingshan din China are suprafata de 567 km patrati si este situata in nord-estul provinciei Guizhou, pe muntele omonim,


Warning: fopen(cache/4ec917b5504a54a5db021efbdd071b57) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139