Roua cerului si Rezervatia Tinovu Mohos

Roua cerului (Drosera rotundifolia), unica planta carnivora din Romania se intalneste in turbariile din muntii nostri dar si in nordul Europei, America de Nord, Siberia, Corea, Japonia si Noua Guinee. Planta  are radacini slab dezvoltate, flori albe sau roz, si frunze care pornesc dintr-o rozeta bazala cu diametrul de pana la 5 centimetri. Din mijlocul rozetei apare tulpina florala. Daca ii sunt respectate cerintele, Drosera rotundifolia creste inclusiv in ghiveci.

Aceasta specie relicta traieste in habitatul sau de circa 12.000 de ani fara intrerupere, lucru pentru care a fost desemnata in tara noastra specie ocrotita prin lege. Roua cerului isi captureaza prada cu ajutorul unor perisori otravitori lipiciosi, si o digera cu substantele secretate la nivelul frunzelor.

Desi este calificata “carnivora”, prada principala o reprezinta insecte de mici dimensiuni. Drosera rotundifolia poate “inghiti” pana la 50 de vietati pe an. Roua cerului isi datoreaza numele lipiciului secretat de tentacule (peri), ce se aduna sub forma unor picaturi de roua.

Unul dintre principalele locuri in care puteti patrude in universul plantelor rare este Tinovul Mohos din judetul Harghita. Aici veti gasi o mlastina formata prin umplerea unui crater din Masivul Ciomatu. Rezervatia naturala de tip floristic Tinovu Mohos are o suprafata de 240 ha, si ascunde raritati botanice din timpul glaciatiunii, cea mai speciala fiind Roua cerului.

Pe langa flora otravitoare, halucinogena sau carnivora se mai intalnesc si specii mai populare, precum: rozmarinul ruginiu, tufe de afine, merisorul de munte, buzduganul, trestia de camp, specii de rogoz, rachita.

Accesul cu masina in rezervatie se poate face din Bixad urmarind indicatorele spre lacul Sf. Ana. Bixad este situat la circa  6 km de Baile Tusnad si la 17 km de rezervatie. O alta varianta de drum este pe la Baile Balvanyos, dinspre Tg. Secuiesc.

Roua cerului este folosita si in domeniul farmaceutic pentru obtinerea in special a infuziilor si tincturilor. Este recomandata persoanelor care sufera de bronsita, raguseala, tuse si astm bronsic.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Rezervatia codrul secular Glodeasa

    Inaintand spre Muntii Baiului pe Valea Doftanei, in amonte de satul Traisteni drumetul intalneste codrul secular Glodeasa si rezervatia cu acelasi nume.

  • Parcul Natural Muntii Maramuresului

    Parcul Natural Muntii Maramuresului a luat nastere in noiembrie 2004 avand ca argument principal biodiversitatea crescuta si imbinarea fericita a activitatilor umane cu mediul inconjurator.

  • Parcul National Kornati, Croatia

    Arhipelagul Kornati este format din 140 de insule si se intinde 40 de km de-a lungul coastelor croate de la Marea Mediterana.

  • Rezervatia naturala Fanjingshan, China

    Rezervatia naturala complexa Fanjingshan din China are suprafata de 567 km patrati si este situata in nord-estul provinciei Guizhou, pe muntele omonim,

  • Parcul National Karkonosze, Polonia

    Situat la 130 km de orasul Wrocław, aproape de granita cu Republica Ceha, Parcul National Karkonosze constituie una dintre cele mai importante arii protejate din partea sud-vestica a Poloniei. Numele desemneaza lantul montan Karkonosze care desparte bazinele hidrografice ale raurilor Elba si Oder.


Warning: fopen(cache/5cb649a36581550d4023fe6ba48c80fd) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139