Parcul National Karkonosze, Polonia

Situat la 130 km de orasul Wrocław, aproape de granita cu Republica Ceha,  Parcul National Karkonosze constituie una dintre cele mai importante arii protejate din partea sud-vestica a Poloniei. Numele desemneaza lantul montan Karkonosze  care desparte bazinele hidrografice ale  raurilor Elba si Oder.

Primii "vizitatori" ai spectaculoasei regiuni montane au fost cautatorii de pietre pretioase din veacul al XI-lea care au lasat in urma lor castele misterioase si o sumedenie de legende locale.

Parcul National Karkonosze a luat fiinta in 1959 pentru a oferi protectie ecosistemelor existente, acoperind la inceput o suprafata de 55 km patrati. Cea mai mare parte a teritoriului este detinuta de padurile dese de foioase si partial de cele de conifere care imbraca pe alocuri unitatea montana Sniezka, detinatoare a celui mai inalt varf din parc (1602 m).

Peisajele sunt spectaculoase datorita relatiei stranse dintre mlastini si microformele de relief. Portiunile de teren cu aspect aproape plan, turabariile si mlastinile sunt insotite de pereti stancosi aproape verticali formati in perioada postglaciara. Frumusetea este completata de lacurile de munte care oglidesc albastrul cerului si de izvoarele cu ape repezi si reci care din loc in loc se pravalesc in cascade zgomotoase.

Aproape de extremitatea parcului se afla cea mai mare cascada din partea poloneza a muntilor Karkonosze, ce masoara 27 m inaltime. Din pricina latitudinii geografice climatul este rece pe intreaga perioada a anului, lucru care nu impiedica insa turistii sa poposeasca la hotelurile amenajate la periferia rezervatiei. Exista patru trasee amenajate special pentru biciclisti si multe poteci pentru mers pe jos.

O baza buna pentru drumetii sunt orasele Karpacz si Szklarska Poreba care in afara de locuri de cazare si restaurante ofera si atractii suplimentare. In primul oras exista biserica Wang construita la inceputul secolului al XII-lea. Parcul National Karkonosze adaposteste aproximativ 100 specii de pasari, 4 specii de pesti, 6 specii de amfibieni si 5 specii de reptile. Dintre mamiferele de talie mare se remarca cerbul si muflonul, acesta din urma reintrodus cu succes la inceputul secolului XX. 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Parcul National Semenic – Cheile Carasului

  Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.

 • Parcul National Cozia

  Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.

 • Parcul National Magura, Polonia

  Parcul National Magura este o arie protejata de interes national in Polonia, pe teritoriul estic al voievodatului Polonia Mica si cel vestic al voievodatului Subcarpatia. Numele in sine exprima ideea ca relieful nu are o amplitudine foarte ridicata, aceasta fiind caracteristica de baza a Beskizilor Josi.

 • Parcul National Ojcow, Polonia

  Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.

 • Parcul National Northumberland

  Parcul National Northumberland ocupa cea mai avansata asezare geografica in Anglia si a fost infiintat in 1956.