Parcul National Magura, Polonia


Parcul National Magura este o arie protejata de interes national in Polonia, pe teritoriul estic al voievodatului Polonia Mica si cel vestic al voievodatului Subcarpatia. Numele in sine exprima ideea ca relieful nu are o amplitudine foarte ridicata, aceasta fiind caracteristica de baza a Beskizilor Josi. Cele mai proeminente varfuri sunt: Vatkowa (847 m), Magura (842 m) si Wielka Gora (719 m). 

Zona acopera o suprafata de 194,39 km patrati si se suprapune peste bazinul superior al raului Wisloka. Acesta impreuna cu celelalte ape care ii sunt tributare sunt printre cel mai importante elemente ale parcului. Wisloka este un rau de munte tipic, agitat, care da nastere pe traseu la numeroase ravene.   

Parcul National Magurski a luat fiinta in 1995 cu scopul de a proteja diversitatea biologica, formatiunile geologice (Pietrele Kornuty), turbariile, pajistile si pasunile care adapostesc o mare varietate de flora si fauna specifica lantului carpatic. Aproape intreaga rezervatie este formata din fag, brad si rareori paduri de paltin.

La nivelul ierburilor se intalnesc peste 500 de specii. Este de semnalat prezenta plantelor vasculare, precum vioreaua, creasta cocosului, crinul de padure si  brandusa de toamna.  Intinderile mari de padure formeaza un adevarat sanctuar pentru animale, printre care se numara specii aflate pe cale de disparitie. Ursul, lupul, cerbul, porcul mistret, rasul sunt cateva dintre mamiferele rare care se adapostesc in padurile vaste ale Parcului National Magura.

Dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, in regiunea Beskizilor Josi s-au stabilit multi membri din grupul etnic Lemkos.  Bisericile de lemn construite de acestia constituie obiective cultural de mare interes pentru turisti.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Parcul National Semenic – Cheile Carasului

  Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.

 • Parcul National Cozia

  Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.

 • Parcul National Ojcow, Polonia

  Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.

 • Parcul National Northumberland

  Parcul National Northumberland ocupa cea mai avansata asezare geografica in Anglia si a fost infiintat in 1956.

 • Parcul National Karkonosze, Polonia

  Situat la 130 km de orasul Wrocław, aproape de granita cu Republica Ceha, Parcul National Karkonosze constituie una dintre cele mai importante arii protejate din partea sud-vestica a Poloniei. Numele desemneaza lantul montan Karkonosze care desparte bazinele hidrografice ale raurilor Elba si Oder.